1 – ATATÜRK ARBORETUMU
Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde kurulmuş olan Atatürk Arboretumu aslında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin, araştırma kurumlarının yapacakları bilimsel araştırmalara hizmet veriyor. Bunun yanı sıra doğaseverlerin de ziyaretine açık olan Arboretum, hafta sonları doğanın kollarına bırakmak isteyen İstanbullular için göl kenarında, yeşilin binbir tonunu bir arada görebileceğiniz, muhteşem instagram fotoları çekebileceğiniz, cennetten köşeler sunuyor.
Atatürk Arboretumu nerede? Nasıl Gidilir? Giriş ücreti nedir? vb detaylar için tıklayın.
2 – EMİRGAN KORUSU
Her yıl nisan ayında düzenlenen Lale festivalinin en muhteşem halini gözlemleyebileceğiniz Emirgan Korusu hafta sonu İstanbul’un kargaşasından kaçıp kendini doğanın kollarını bırakmak isteyen İstanbulluların tercih ettiği yeşillik ve ormanlık yerlerin başında geliyor. Emirgan Korusu ve Parkı’nda hem rengârenk çiçeklerle, özel motifeler işlenmiş ağaçlarla ve Boğaz manzarasıyla harika fotoğraflar çektirebilir, hem piknik yapabilir, hem de 3 adet köşkten birinde kahvaltı keyfi ya da diğer öğünlerde yeme içme keyfi yapabilirsiniz.
Emirgan Korusu’na nasıl gidilir? Kahvaltı ücretleri nedir? vb. detaylar için tıklayın.
3 – BELGRAD ORMANLARI
İçerisinde 6 km’lik yürüyüş ve koşu parkuru bulunan Avrupa Yakası’nın en çok bilinen ormanlık alanı Belgrad Ormanı’nda rota dışına çıkıldığında çok güzel dere ve göletlere de rastlamak mümkün. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görsel olarak oldukça etkileyici. Tüm kamuya açık alanlarda olduğu gibi kalabalıktan kaçınmak için mümkün mertebe erken saatlerde gidilmeli. Toprak ananın kollarında güzel bir yürüyüş sonrası kahvaltı pikniği yapmak bence buradaki en güzel alternatif…
4 – YILDIZ PARKI
Beşiktaş ile Ortaköy arasında yer alan, İstanbul merkezindeki en büyük koru olan Yıldız Parkı ziyaretçilerine şehir merkezinde, muhteşem bir doğa ve renk cümbüşü sunuyor. Çadır Köşkü, Malta Köşkü ve Kır Kahvesi’nde yeme içme molası verebileceğiniz gibi, Yıldız Parkı boyunca sıralanmış piknik masalarında ya da ağaçlar altındaki çim alanda piknik imkanı da bulunuyor. Yıldız Parkı’na hem Beşiktaş Ortaköy yolu üzerindeki Çırağan Sarayı’nın karşısından, hem de Balmumcu’dan Ortaköy’e doğru uzanan Palanga Caddesi üzerinden giriş yapılabilir. Yıldız Parkı’na yaya girişi ücretsiz, araç girişi için ücret alınıyor.
Yıldız Parkı’na ulaşım ve kahvaltı fiyatları için tıklayın.
5 – GÖKTÜRK GÖLETİ TABİAT PARKI
İstanbul’da şehrin kaosundan doğaya kaçış noktalarından biri olan Göktürk Göleti Tabiat Parkı, Eyüp ilçesi’nde yer alıyor ve ismini tabiat parkının içerisinde yer alan Göktürk Göleti’nden alıyor. Meşe ve gürgen ağaçlarından oluşan ormanlık alanla çevrelenmiş gölet doğada huzur bulmayı sevenler için piknik, yürüyüş ve bisikletle gezi imkanı sunuyor.
Göktürk Göleti Tabiat Parkı Nerede? Nasıl Gidilir ? Giriş Ücreti Nedir? tıklayın.
6 – FENERBAHÇE PARKI
Şehir merkezinde denizi ve yeşil alanı içiçe bulabileceğiniz ender yerlerden biri olan Fenerbahçe Parkı hem Anadolu yakasında, hem de Avrupa yakasında oturanların toplu taşıma ile dahi kolayca ulaşabileceği bir lokasyonda bulunuyor. Üç tarafı denizle çevrili ormanlık bir alan içindeki Fenerbahçe Parkı’nda denize nazır çimenlere yayılabilir, yine deniz manzaralı tahta masalarda piknik yapabilir ya da park bünyesindeki kafelerden faydalanabilirsiniz. Hafta sonu açık büfe kahvaltı severler için Cafe Romantika oldukça keyifli bir seçenek.
7 – ÇUBUKLU KORUSU, HİDİV KASRI
Üsküdar-Beykoz sahil yolu üzerinde, Kanlıca yakınlarındaki Çubuklu Korusu’nun içerisinde bulunan Hidiv Kasrı, her biri künyeli ve soy kütüğüne sahip ağaçlarla kaplı geniş bir koruluğa ve koru içinde güzel bir koşu ve yürüyüş yoluna sahip. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında muhteşem görseller sunan bu korulukta güzel bir doğa yürüyüşü yapabilir, Hidiv Kasrı’nda hafta sonu sunulan açık büfe kahvaltı ile kasrın tarihi dokusunun, bahçesindeki sincapların, cıvıl cıvıl kuş seslerinin ve köşkün mevsimine göre lalelerle ve güllerle dolu bahçesinin tadını çıkarabilirsiniz.
Hidiv Kasrı ulaşım ve kahvaltı detayları için tıklayın.
8 – AYVAT BENDİ TABİAT PARKI, KEMERBURGAZ
Belgrad Ormanı’ndaki 9 tabiat parkından biri olan Ayvat Bendi Tabiat Parkı İstanbul Eyüp İlçesi sınırlarındaki Kemerburgaz’da yer alıyor. Adını Ayvat Deresi üzerinde kurulmuş olan tarihi bentten almış olan park, özellikle bu bent etrafında muhteşem görseller, instagramlık fotolar sunuyor.
Ayvat Bendi Tabit Parkı hakkında bilgiler ve giriş ücreti için tıklayın.
9 – FETHİ PAŞA KORUSU, ÜSKÜDAR
Sarayburnu’ndan başlayarak Ortaköy’e kadar uzanan muhteşem bir İstanbul manzarasına sahip olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fethipaşa Sosyal Tesisleri, aynı adla anılan tarihi korunun huzur dolu atmosferinde misafirlerini ağırlıyor. Yüzlerce bitki ve ağaç türlerini barındıran bu yemyeşil koruda bir zamanlar Türk edebiyatçı ve düşünürlerinden Cemil Meriç’i de ağırlayan konak, günümüzde Fethipaşa Sosyal Tesisleri adıyla Boğaz manzarası eşliğinde restoran ve kahvaltı hizmeti sunuyor.Oldukça merkezi olan Fethipaşa Korusu İstanbul’da doğa içinde ailece ya da arkadaşlarla vakit geçirmek istediğinizde kolaylıkla ulaşılabilecek bir lokasyona sahip. Koru özellikle lale ve erguvan zamanı muhteşem görseller sunuyor.
Fethi Paşa Korusu ulaşım ve kahvaltı detayları için tıklayın.
10 – MİHRABAT KORUSU, KANLICA
İstanbul Anadolu Yakası’nın en güzel korularından biri olan Kanlıca sırtlarındaki Mihrabat Korusu hem ormanın içinde 3 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna hem de karşı kıyıda Ortaköy sahili, Rumeli Hisarı, İstinye Koyu’na kadar uzanan muhteşem bir boğaz manzarasına sahip. Çam ağaçlarının sizi hayat dolu kokusuyla karşıladığı Mihrabat Korusu’nda kafe, restoran, özel davet ve organizasyon alanları, geniş bir otopark ve çocuk parkları bulunuyor.
Mihrabat Korusu Nerede? Nasıl Gidilir? Kahvaltı Detayları Nedir? tıklayın.
11 – NEZAHAT GÖKYİĞİT BOTANİK BAHÇESİ, ATAŞEHİR
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti Nedir? tıklayın.
12 – MAÇKA DEMOKRASİ PARKI
Ihlamur, kestane, gürgen, kavak, çınar, şimşir, akasya, meşe, ceviz ve kızılağaç gibi envai çeşit ağaçları ile Avrupa yakasının kalbinde temiz hava alabileceğiniz eşsiz bir ortam sunan Maçka Demokrasi Parkı adeta İstanbul’un Central Park’ı. Maçka Parkı’nda koşu ya da yürüyüş yapabilir,süs havuzlarının keyfini sürebilir, köpeğinizi gezdirebilir, çimlere uzanıp piknik yapabilir, çocuğunuzla çocuk parklarından faydalanabilir, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Bu park bünyesindeki Küçükçiftlik Parkı’nda sıkça düzenlenen konserlerden birine katılmak da parkın havasını soluyabilmek için farklı bir alternatif. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin iki kampüsünü birbirine bağlayarak Maçka -Taşkışla Teleferik hattına binerek, Maçka Demokrasi Parkı’nı kuşbakışı olarak izlemek de mümkün.
13 – BAKIRKÖY BOTANİK PARKI
Anadolu Yakasındaki Nezahat Gökyiğit Botanik Parkı’nın Avrupa yakasındaki bir benzeri olan Bakırköy Botanik Parkı’nda farklı bitki gruplarından oluşan 11 adet tematik bahçe,yüzlerce çeşit ağaç, çocuk oyun alanları, heykeller, doğal gölet, süs havuzları, göçmen kuşlar için yapılmış bekleme alanları, piknik alanları ve sosyal tesisler bulunuyor. Bakırköy Botanik Parkı Türkiye’nin en yüksek oyun kulelerine de ev sahipliği yapıyor. Su parkı ve oyun ekipmanları, tematik bahçeler, şifalı bitkiler, mutfak ve bahçe bitkilerinin gruplanmış olduğu kısımlar çocuklar ve büyükler için hem eğlenmeyi hem de bilgi edinmeyi amaçlıyor.
Bakırköy Botanik Parkı nerede? Nasıl gidilir? Giriş ücreti nedir? vb. detaylar için tıklayın.
14 – TAŞDELEN MESİRE ALANI
Çekmeköy Taşdelen mevkiinde, şehirden çok da uzaklaşmadan orman havası alabileceğiniz, tahta masalarda ister kahvaltı pikniği yapabileceğiniz, isterseniz de kendi mangalınızı yakabileceğiniz sayfiye yeri. Adını Taşdelen kaynak sularından alan Meşe, Kayın ve Göknar ağaçlarıyla kaplı mesire alanı, 2000 dönüm kadar geniş bir alana yayıldığı ve masalar birbirine uzak yerleştirildiği için insanlarla iç içe olma sorunu yaşanmıyor.
15 – POLONEZKÖY
Doğa ile iç içe olmayı seven aileler için İstanbul’un arka bahçesi konumunda yeşilin, ormanın korunduğu nadir yerlerden biri Polonezköy. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerindeki Kavacık sapağından sapılıp Acarkent’i geçtikten sonra, Polonezköy tabelalarını takip ederek ulaşılabilen bu köyde ormanda güzel bir yürüyüş sonrasında ister Polonezköy’de kahvaltı edebilir, mekandan etinizi, salatanızı, patatesinizi alıp, hazırladıkları mangalda kendiniz pişirip kendiniz yiyebilir, çimlere ya da hamaklara yayılıp güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Polonezköy Kahvaltı Mekanları ve Fiyatları için tıklayın.
16 – ŞİLE SAKLIGÖL
Şile Karamandere Köyü’nde yer alan Saklıgöl yolu üzerindeki bahçelerde köylülerin satışını yaptığı gözlemelerin tadına bakmak ve Saklıgöl’e ulaşıp göl etrafında yürüyüş yapmak oldukça keyifli bir hafta sonu alternatifi. Güzel manzaralar eşliğinde yapılan yolculuk sonrası ulaşılan, ormanın içine saklanmış bu gölün manzarası gerçekten etkileyici. Buradaki tek tesis olan Saklıgöl Kafe’de de isterseniz restoran servisinden faydalanabilir, isterseniz masa ve mangal kiralayabilirsiniz.
Şile ve Saklıgöl gezi detayları için tıklayın.
17 – CADDEBOSTAN VE SUADİYE SAHİLLERİ
İstanbul’da açık havada yapılacak geziler dendiğinde akla ilk olarak ormanlık alanlar gelse de her yanı denizle çevrili şehirde yürüyüş yapacak pek çok sahil bulunuyor. Kumsal olan kıyılar ise boğaz kıyısındaki yürüyüş alanlarına göre çok daha sakin oluyor. Anadolu yakasında oturanların yürüyüş ve piknik için sıkça tercih ettiği alanların başında nezih bir kitleye sahip Suadiye ve Caddebostan sahilleri geliyor. Kumsalda yürüyüş yapmak, piknik örtünüze ya da katlanır sandalyenize kurulup termosla getirdiğiniz çayınızı yudumlamak oldukça keyifli oluyor. Yeşil ile içiçe olmak da güzel ama deniz kıyısında olmak insana bambaşka bir huzur veriyor.
Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.
İstanbul’a Yakın Hafta Sonu Gezilecek Doğal Yerler