Kıbrıs Mağusa Gezi Rehberi

Kıbrıs turları ile ulaşma şansı yakalayabileceğiniz Mağusa Kuzey Kıbrıs’ın en tarihi ve en önemli bölgelerinden biridir. Latince ismi Famagusta olan Mağusa bir liman kentidir. Pek çok kişi için Kuzey Kıbrıs’ın en güzel plajlarına sahip olması sebebiyle oldukça sık ziyaret edilir. 

Mağusa ile en çok karşılaştırılan bölge Girne’dir. Girne’ye oranla daha az gelişmiş olduğu dile getirilen Mağusa, tarihi ambiyansını kaybetmemiş bir bölge olduğu için görülmesi gereken çok sayıda yere ev sahipliği yapar. Doğu Akdeniz Üniversitesi de Mağusa’da yer alır. Bu durum bölgenin epey hareketli olmasını sağlar.

Tarihi eserlerin yer aldığı bir şehir olduğu için sokakları adeta açık hava müzesini andırır. Küçük bir ticari liman kenti olan Mağusa uzun yıllar balıkçı kasabası olarak hayatını sürdürmüş olsa da bugüne dek bölgede yaşayan medeniyetlerden kalan eserler ve yapılar gelişmesini sağlamıştır. Şehrin M.Ö. 285 ile 247 yılları arasında Mısır Ptolemy Kralı Philadelphus II tarafından kurulduğu bilinir. 

Tarih ve deniz turizminin oldukça geliştiği bir şehir olan Mağusa, Kuzey Kıbrıs’ın popüler ilçeleri arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında nüfus oldukça hızlı şekilde artar. Bugüne dek farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için kültürel ve tarihsel birikimi fazla olan bu şehir hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilir. 

Mağusa farklı tatil ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşılayabilecek bir bölgedir. Şehrin farklı yerlerinde konumlanan Magosa otelleri, farklı konseptler ile hizmet verdikleri için her bütçeye hitap edebilecek bir tesis bulmak mümkündür. Bu durum seyahatinizin hayal ettiğiniz şekilde gerçekleşmesine yardımcıdır.

Kıbrıs Mağusa Hakkında

Mağusa Kıbrıs Adası’nın doğusunda yer alır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Mağusa, Kıbrıs’ın tek derin su limanına sahip olan şehri olduğu için önemlidir. Akdeniz’in en güçlü limanları arasında bulunan Mağusa, Kıbrıs’ta bulunan diğer büyük şehirlere kıyasla az gelişmiş olsa da oldukça hareketlidir. Muhteşem altın kumsallara sahip olan Mağusa içerisinde bulunan üniversite ile de uluslararası bir bilinirlik sunar.

Eğitim, inşaat ve endüstri gibi turizm de şehrin önemli ekonomik kaynakları arasında yer alır. Bu sebeple her yıl temmuz ayında Uluslararası Mağusa Kültür Sanat ve Turizm Festivali gerçekleşir. Eğer seyahatinizi temmuz ayında planlıyorsanız oldukça hareketli zamanlara eşlik edebilirsiniz.

Tipik Akdeniz ikliminin yaşandığı Mağusa’da yazlar uzun ve kurak geçer. Kış aylarında ise kar pek görülmese de yağmur görülebilir. Kış ayları oldukça kısa sürdüğü için Mağusa’da turizm sezonu uzun sürer. 

Mağusa’ya ulaşmak için havalimanını tercih ediyorsanız Ercan Havalimanı inişli bir uçuş yapmalısınız. İndikten sonra taksi veya otobüsleri tercih edebilirsiniz. Fakat Kıbrıs’ta taksinin oldukça lüks bir olanak olduğunu dile getirmek faydalı olabilir. Bu sebeple bölgeyi ziyaret eden pek çok turist kendi aracıyla gelmeyi ya da araç kiralamayı tercih ediyor. Araç kiralayarak havalimanından kolaylıkla Mağusa’ya ulaşabilirsiniz.

Araç kiralamayı tercih etmiyorsanız toplu taşıma da kullanabilirsiniz. Lefkoşa’dan Mağusa’ya gitmek için toplu taşımayı kullanırsanız ortalama 1 saatlik yolculuk yapmanız gerekir.

Kıbrıs Mağusa’ya Gitmek İçin Pasaport Gerekli mi? 

Turistik bir şehir olan Mağusa, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalıklaşır. Kıbrıs ve Türkiye arasında ekonomi ve komşuluk ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda bölgeyi ziyaret eden turistlerin büyük bir çoğunluğunun Türk olduğu görülür. Bu duruma sebep olan en önemli etken ise Mağusa’yı ziyaret etmek için vize gerekmiyor olmasıdır.

Yurt dışına seyahat etmek isteyen pek çok kişinin karşılaştığı bir zorunluluk olan vize ülkeye giriş izni olarak değerlendirilebilir. Eğer bir ülke sizden vize istiyorsa ve siz bu izni almadıysanız ülkeye giriş yapmanız söz konusu olamaz. Vize almak için gerekli başvuruları gerçekleştirmek, belirli ödemeler yapmak ve vakit ayırmak gerekir. Dolayısıyla vize ihtiyacı duyulan bir ülkeye kısa süre içerisinde seyahat planlayarak tatile gitmek olası bir ihtimal değildir. Bu durum pek çok kişinin yurt dışına çıkmak istediği takdirde önüne engel olarak konulan en önemli etkenlerin başında gelir. 

Fakat Mağusa ziyaretçilerine böyle bir zorunluluk sunmaz. Türkiye’den gelen ziyaretçiler bölgeye giriş için yalnızca pasaport veya kimlik kartı kullanır. Eğer kimlik kartınız ile şehre giriş yapmak istiyorsanız kartınızın yeni olduğundan emin olmalısınız. Bölgeye giriş için eski kimlik kartları kullanılamaz. Kimlik kartınız eski ise pasaportunuz ile de kente giriş yapabilir.

Vize gibi resmi evraklar ile ilgilenmeye gerek kalmıyor olması Mağusa seyahatinizi kısa süre içerisinde planlayıp gerçekleştirmeniz konusunda yardımcıdır. Hem yaz aylarında hem de bahar ve sonbahar aylarında ziyaret edilen Mağusa farklı tatil ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşılar. Konaklama için Magosa otelleri arasından yapacağınız tercihle keyifli bir tatil yapabilirsiniz.

Mağusa’ya Ne Zaman Gidilir?

Kıbrıs otelleri, Türkiye’de en çok tercih edilen oteller arasında yer alır. Bu duruma sebep olan önemli etkenler bulunur:

  • Kıbrıs’a ulaşımın kolay olması.
  • Gezilecek ve görülecek yerler arasından önemli bir zenginliğe sahip olması.
  • Turlar aracılığı ile birçok farklı yeri kısa süre içerisinde görme imkanı yaratması.
  • Vize istenmediği için talep edilen herhangi bir zaman aralığında seyahatin gerçekleşebilmesi.

Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda turlara duyulan talep de artar. Kıbrıs seyahatlerinin vazgeçilmezi olan ve pek çok seyahatseverin Kıbrıs’a gitmesinin sebebi olan Mağusa, doğal ve tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarır. Adanın en güneyinde bulunan ve bir liman kenti olan Mağusa, küçük bir kasabayı anımsatıyor olsa da görülmesi gereken çok sayıda yapıya ev sahipliği yapar. 

Mağusa’nın kendine ait bir havalimanı bulunmadığından bölgeye ulaşmak için Ercan Havalimanı’nı tercih etmelisiniz. Sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde olan Mağusa oldukça uzun bir turizm sezonuna ev sahipliği yapar. Bölgede mart ayında dahi hava sıcaklığının 18 ile 22 derece arasında değiştiği görülür. Bu durum şehre yapacağınız seyahatlerin mevsimi ve zamanı fark etmeksizin, tarihi ve turistik yerleri gezmek için ideal olmasını sağlar. 

“Mağusa’ya ne zaman gidilir?” sorusuna yanıt arıyorsanız öncelikle şehre neden seyahat ettiğinizi bilmelisiniz. Örneğin tarihi ve kültürel yerleri daha yakından incelemek için bölgeye seyahat ediyorsanız bahar aylarında ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak seyahatinizin amacı keyifli bir yaz tatili yapmak ve sıcak havanın tadını çıkarmaksa yaz aylarında gerçekleştirmeniz çok daha doğru olacaktır. Mağusa’da yaz aylarında hava sıcaklığının 40 dereceyi geçtiğini söylemek gerekir.

Yaz tatili için bölgeye gelenlerin tercihi genellikle Magosa otelleri olur. Farklı tatil ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşılayabilecek olan otellerin çeşitli konseptler ile hizmet verdiği görülür. Bu sayede kendiniz için en uygun tatil seçeneğini tercih edebilirsiniz. 

Mağusa’da Gezilecek Yerler

Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Mağusa gezilmesi gereken yerler konusunda da önemli bir zenginlik sunar. Bu durum şehre gelen ziyaretçilerin farklı açılardan beslenmesine yardımcı oluyor. Altın renkli dünya standartlarında kumsalları ya da mutlaka görülmesi gereken geçmiş yıllardan bugüne gelebilmiş tarihi yapıları ile Mağusa hem kültürel hem de turistik açıdan önemli bir seyahat deneyimi sunuyor. 

Mağusa bugüne dek pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir liman kenti olması sebebiyle turistik açıdan önemlidir. Kentte yaşayan medeniyetlerden kalan izler halen görülebilir durumdadır. Bu durum gezilen her noktada tarihi bir eser ile karşılaşılmasını sağlar. 

Yaz aylarının gelmesiyle hareketlenen Mağusa, yaz tatili yapmak için şehre gelenlerle dolup taşar. Denenmesi gereken yöresel yemekleri ve her adımda incelenebilecek bir tarihi esere ev sahipliği yapan Mağusa, görülmesi gereken yerleri uzun süre vakit ayrılması gereken bir kent olarak değerlendirilir.

İstanbul, Ankara ve İzmir’den direkt kalkan seferler ile ulaşabileceğiniz Mağusa; hem kültürel bir tatil yapmak hem de yazın tadını çıkartmak istiyorsanız mutlaka seyahat etmeniz gereken bir liman kentidir. Şehirde mutlaka gezilmesi gereken çok sayıda yer olduğunu ise söylemek gerekir. Yaklaşık bir haftalık seyahat ile Mağusa’yı daha yakından inceleyebilir, şehrin tarihi dokusu içinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Salamis Harabeleri

Kıbrıs’ın en önemli yerlerinin başında Salamis Harabeleri geliyor. Kıbrıs için de önemli bir yer olan harabeler turistler tarafından da en çok ilgi gören yerlerin başında yer alıyor. Gimnazium, Tiyatro, Roma Villası, Kampanometra Bazilikası, Aya Epiphanios Bazilikası, Su Deposu, Taş Forum ve Zeus Tapınağı gibi yerlere içerisinde ev sahipliği yapan Salamis Harabeleri, genel havası ile Efes Antik Kenti’ni andırıyor olsa da önemli farklılıkları bulunuyor.

Salamis Harabeleri varlığını bugüne kadar korumayı başarmış olsa da ne yazık ki oldukça bakımsız kalmıştır. Buna rağmen tarihin eski dokusunu daha yakından incelemek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yerdir. Eğer seyahatinizi ilkbahar ya da yaz aylarında planlıyorsanız sabah veya öğleden sonra seyahat etmeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde sıcak hava oldukça yorucu olabilir.

Namık Kemal Meydanı

Namık Kemal Meydanı Mağusa’nın en önemli meydanlarından biridir. Potansiyel bir devrimci ve imparatorluğa tehdit olarak görülen Namık Kemal 9 Nisan 1873’te gerçekleşen “Vatan Yahut Silistre” oyununun gösteriminden kısa süre sonra Sultan Abdülaziz tarafından sürgüne gönderilmiştir. Oyun, döneminde milliyetçilik ve liberalizmi teşvik ettiği için tehlikeli olarak kabul görmüştür.

Sürgüne gönderildiği yer Venedik Sarayı’nın bir parçası olsa da şu anda bulunduğu kodes Osmanlı döneminde yıkık bir sarayın köşesine inşa edilmiş, Namık Kemal ise ilk geldiğinde zemin katta kalmıştır. Namık Kemal Meydanı günümüzde Namık Kemal’e ait bronz bir büst ile süslenmiştir. Atatürk’ün eserlerine ilham kaynağı olmasıyla bilinen ve bu sebeple önemli bir yazar olarak değerlendirilen Namık Kemal, Kuzey Kıbrıs’ta edebi bir kahraman olarak kabul edilir. Dolayısıyla yerel halk tarafından Namık Kemal Meydanı’na oldukça önem verilir. 

Kapalı Maraş

Kapalı Maraş ya da Hayalet Kasaba Maraş olarak adlandırılan bu bölge Gazimağusa sınırları içerisinde yer alıyor. İsminden de anlaşılacağı üzere bir kasaba olan kapalı Maraş, Gazimağusa merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta konumlanıyor. Yürüyerek ulaşılabilecek bir konumda yer alan kasabaya özel araç ile de ulaşım mümkündür. Kasaba içerisine giriş yapılması ise söz konusu değildir.

Günümüzde kapalı Maraş olarak adlandırılan bu kasaba uzun yıllar önce Kıbrıs’ın önde gelen turizm cennetlerinden biriydi. Ünü dünyaya ulaşmış bir kent olan Kapalı Maraş, dünyaca ünlü isimlerin tatil yaptığı son derece lüks bir bölgeydi. 1970 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgeye el koymasıyla bir gecede boşaltılan ve o günden sonra mahalleye girişlerin yasaklandığı tatil beldesi o günden beri kapalı Maraş olarak anılıyor.

Çürümeye yüz tutmuş binaları, işyerlerini ve yapıları içeriye girmeseniz de görebilirsiniz. Terk edilmiş bir şehir görünümüne sahip olan kapalı Maraş oldukça ürpertici bir görüntü sunar. Gazimağusa için sembolik bir yer haline gelen Kapalı Maraş pek çok konuğun en çok merak ettiği yerlerin arasında yer alıyor.

Barnabas Manastırı

Gazimağusa eteklerine kurulu olan Barnabas Manastırı, Salamais’in devasa mezarlığına bakan ikiz kubbeli bir kilisedir. Kıbrıs’ın koruyucu azizi olarak bilinen St. Barnabas’a adanmış olması Barnabas Manastırı ismiyle anlamasını sağlar.

Kıbrıs, uzun yıllardır Müslüman, Hıristiyan ve pagan başta olmak üzere pek çok dini inanca sahip hükümdarlara ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Kültürlerin iç içe geçerek renkli bir mozaik oluşturduğu Kıbrıs, camiler ve kiliseler gibi pek çok dini yapıya yer verir. 

Barnabas Manastırı ve yanında bulunan İkon Müzesi, Salamis Harabeleri’nde konumlanır. Oldukça köklü bir tarihe sahip olduğu bilinen ve özellikle yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Barnabas Manastırı ve yanında yer alan müzesi arkeolojik eserlerin daha yakından incelenmesine yardımcıdır.

Lala Mustafa Paşa Camii

Gazimağusa merkezinde yer alan camii şehrin en eski yapılarından biri olduğu için sık sık ziyaret ediliyor. Merkezi konumu sayesinde yürüyerek ulaşılabilecek olan Lala Mustafa Paşa Camii pek çok medeniyet tarafından farklı dönemlerde kullanılan tarihi yapı olarak değerlendiriliyor.

Bizanslıların Kıbrıs’ta hüküm sürdüğü dönemlerde katedral olarak inşa edilmiş yapı, ilerleyen zamanlarda Osmanlıların egemenlik kurmasıyla birlikte camiye çevrilmiş ve camiye Lala Mustafa Paşa Camii adı verilmiştir. İhtişamlı bir görüntüye sahip olan ve bölgenin en ilgi çekici yapıları arasında bulunan Lala Mustafa Paşa Camii ücretsiz olarak giriş yapılabilecek bir yapıdır. Haftanın her günü ziyarete açık olan Lala Mustafa Paşa Camii Avrupa katedrallerinden oldukça farklı yenilikçi tarzda motiflere sahip olduğu için hem yerli hem de yabancı turistlerin tarafından ziyaret edilir.

Othello Kalesi

Othello Kalesi 14. yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilmiştir. İnşa edildiği ilk yıllarda Mağusa kentinin ana girişlerinden biri olarak kullanılan Othello Kalesi’nin etrafı derin bir hendek ile çevrilidir. Kuleli ve topçu bataryalarıyla biten koridorlara ev sahipliği yapan Othello Kalesi mimari açıdan önemli bir yapıdır.

Kale avlusunda Osmanlılara ve İspanyollara ayrılan toplar, demir gülleler ve taş gülleler yer alıyor. Bugünkü ismi İngiliz döneminde kullanılmaya başlamış olsa da halen bu isim ile anılıyor. Shakespeare’in ünlü trajedisinin bir bölümünün de Othello Kalesi’nde geçtiği düşünülüyor.

Gazimağusa Limanı

Gazimağusa Limanı ticari bir limandır ve Mağusa’nın en önemli yapılarının arasında yer alır. Bölgedeki limanın inşasına 1902 yılında Britanya Kıbrıs yönetimi altında başlanmış olsa da limanın hizmet verdiği ilk yıl 1904’dür. 1904 yılından beri liman 2 kere genişletme ve 1 kere yenileme çalışmasına tabi tutulmuştur.

99 metrelik uzunluğu ile oldukça ihtişamlı bir yapı olan Gazimağusa Limanı etrafında pek çok kafe ve restoran bulundurur. Liman bugüne dek farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve pek çok tarihi olayın merkezi olmuştur. Günümüzde ise şehrin en önemli turistik yapıları arasında yer alır. Keyifli bir atmosfere sahip olan Gazimağusa Limanı, dinlenebileceğiniz ve yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz restoran ve kafeleriyle şehrin en çok ziyaret edilen bölgelerinin başında yer alır.

Venedik Sarayı

Rönesans mimarisi örneklerinden olan Venedik Sarayı Palazzo del Proveditore mutlaka ziyaret edilmesi gereken yapıların başında gelir. Orijinal ismi Palazzo del Proveditore olan saray, Namık Kemal Meydanı’nın batısında, St. Nicole Katedrali’nin yakınında yer alır. Lüzinyalı kralların ikinci evi olarak kullandıkları Venedik Sarayı’nın inşa edildiği tarih tam olarak bilinmiyor. Bölgede hüküm süren egemenliklere ev sahipliği yapmış bir yapı olan Venedik Sarayı mimarisiyle dikkat çeker. Osmanlılar tarafından büyük oranda tahrip edilmiş olsa da kalıntılar oldukça etkileyicidir. Kıbrıs’ta yer alan Michelangelo ve Leonardo Da Vinci dönemi Rönesans mimarisinin en nadir örneklerinden biri olarak değerlendirilir.

Mağusa Gece Hayatı  

Mağusa tarihi ve eğlenceli yerleri ile olduğu kadar gece hayatıyla da dikkat çekicidir. Küçük bir kent olmasına rağmen eğlenebileceğiniz çok sayıda mekana ev sahipliği yapar. Bölgede özellikle gece kulüpleri oldukça yoğundur. 

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte şehrin nüfusu neredeyse ikiye katlanır. Gündüz ve gece saatlerinde farklı seyahat isteklerini başarılı şekilde karşılayan Mağusa’da seyahatiniz esnasında sabaha kadar eğlenmek, alkollü içecekler tüketmek, müzik dinlemek ve dans etmek istiyorsanız tercih edebileceğiniz mekanların sayısı bir hayli fazladır. 

Hem lüks hem de daha ekonomik seçenekler ile eğlenmek isteyenler tarafından tercih edilebilecek çok sayıda mekana ev sahipliği yapan Mağusa, sabaha kadar eğlencenin sona ermediği bir şehirdir. Bu özelliği ile ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil deneyimi sunar.

Mağusa’da gece hayatı genellikle gece kulüpleri ve casinolarda gerçekleşir. Müziğin sabaha kadar son bulmadığı ve hareketin hiçbir zaman azalmadığı mekanlar birçok farklı konumda yer alır. Mağusa seyahatiniz esnasında pek çok farklı gece kulübü ziyaret edebilir ve eğlencenin hiçbir zaman sona ermediğine şahit olabilirsiniz. 

Mağusa gece hayatı ile bilinen bir şehir olarak değerlendirilir. Bu durum yerli ve yabancı turistler tarafından şehre dair en çok ilgi çeken konuların arasında gece hayatının olmasına yol açar. Eğer tatil anlayışınız sabaha kadar eğlenmek ve unutulmaz deneyimler yaşamaksa Mağusa’da yer alan eğlence mekanları sizlere benzersiz bir deneyim sunar.

Mağusa’da Nerede Kalınır?

Eğlenceli, tarihi, kültürel ve turistik açıdan keyifli bir seyahat yapmak isteyenlerin tercihi olmayı başaran Mağusa mutlaka görülmesi gereken çok sayıda yere ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs turları ile şehri ziyaret etmek nerede kalacağınız hakkında kafa karışıklığı yaşamanızı engelliyor. Turlar ile seyahat ettiğinizde gidilecek ve görülecek yerler, nerede yemek yeneceği ve nerede konaklanacağı tur rehberi tarafından sizler için ayarlanıyor. Böylelikle yalnızca tatilinize konsantre olmanız mümkündür.

Mutlaka görülmesi gereken pek çok yeri ile her bütçeye ve her zevke hitap edebilmeyi başaran bir liman kenti olan Mağusa, her şey dahil ve yarım pansiyon gibi farklı konseptlerle hizmet veren oteller bulundurur. Turlar ile seyahat ettiğinizde bütçenizi belirleyebilir ve böylelikle sürpriz bütçeler ile karşılaşmadan konforlu bir tatil imkanı yakalayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir