Koronavirüs salgının etkisiyle son dönemde mümkün mertebe evde kalmayı tercih etsek de zaman zaman evde bunalıp gezme ihtiyacı duyuyoruz.
Dışarı çıktığımızda da virüsün yayılma hızının çok olduğu kapalı ve kalabalık alanlardan ziyade açık ve tenha alanlara gitmeye gayret ediyoruz. Bu yazımda sizlere İstanbul’da çocuklu veya çocuksuz açık havada gezebileceğiniz yerler, yapılabilecek aktivitelerden bahsetmek istiyorum.
AVRUPA YAKASI
1 – MİNİATÜRK’TE MİNYATÜR TÜRKİYE’Yİ GEZİN
Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından 128 maket eserin sergilendiği Minyatür Eserler Parkı ve dev bir Açık Hava Müzesi olan Miniatürk’te Ayasofya’dan Selimiye’ye, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Safranbolu Evleri’nden Sümela Manastırı’na, Amasya Yalıboyu Evleri’nden Nemrut Dağı Kalıntıları’na dek gezmek, Boğaz Köprüsü’nden yaya olarak geçerken Beylerbeyi Yalısı’na el sallamak mümkün.
Miniatürk nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti nedir vb. detaylar için tıklayın…
2 – PİERRE LOTİ TEPESİ’NDE SAHLEP İÇİN
Haliç’e kadar gelmişten eski İstanbul ruhunu yaşatan semtlerden Eyüp’ü ve Osmanlı’nın İstanbul’a bıraktığı en büyük miraslardan biri olan Eyüp Sultan Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Tarihi Eyüp Sultan Güveççisi’nde bir çeşit kıymalı pide olan Eyüp güveçlerini yiyip buradan Pierre Loti Tepesi’ne çıkabilirsiniz. Tarihi Pierre Loti Kahvesi’nde Haliç manzarasına karşı salebinizi ya da Türk kahvenizi yudumlamak da İstanbul’da yapılacak en güzel aktivitelerden biri.
3 – ORTAKÖY CAMİSİ’NE NAZIR KUMPİR YİYİN
İstanbul dediğinizde ilk akla gelen manzara, Ortaköy Camisi’ni ve Boğaz Köprüsü’nü de içine alan aşağıdaki fotoğraftaki manzara. Ortaköy girişinde sıra sıra dizilmiş kumpircilerden sevdiğiniz malzemelerle hazırlanmış kumpirinizi alıp bu manzaraya nazır banklarda oturmak ve kumpirinizi kaşıklamak İstanbul’da yapılacak aktivitelerin olmazsa olmazlarından biri. Bu bölgedeki kafelerde tavla oynarken çayınızı yudumlamak, ya da yemci amcadan 1 TL’ye yem alıp meydandaki güvercinleri beslemek de oldukça keyifli.
4 – YILDIZ PARKI’NDA SİNCAPLARI BESLEYİN
Beşiktaş ile Ortaköy arasında yer alan, İstanbul merkezindeki en büyük koru olan Yıldız Parkı ziyaretçilerine şehir merkezinde, muhteşem bir doğa ve renk cümbüşü sunuyor. Çadır Köşkü, Malta Köşkü ve Kır Kahvesi’nde yeme içme molası verebileceğiniz gibi, Yıldız Parkı boyunca sıralanmış piknik masalarında ya da ağaçlar altındaki çim alanda piknik imkanı da bulunuyor. Yıldız Parkı’na hem Beşiktaş Ortaköy yolu üzerindeki Çırağan Sarayı’nın karşısından, hem de Balmumcu’dan Ortaköy’e doğru uzanan Palanga Caddesi üzerinden giriş yapılabilir. Yıldız Parkı’na yaya girişi ücretsiz, araç girişi için ücret alınıyor.
Yıldız Parkı’na ulaşım ve kahvaltı fiyatları için tıklayın.
5 – KURUÇEŞME BEBEK ARASI YÜRÜYÜŞ SONRASI BEBEK MİNİ DONDURMACI’SINA UĞRAYIN
İstanbul Boğazı kenarındaki en keyifli yürüyüş rotasına sahip Kuruçeşme-Arnavutköy-Bebek-Rumeli Hisarı hattını yaklaşık 1 saatte yürüyebilir, İstanbul Boğazı’nın keyfini maksimum şekilde çıkarabilirsiniz. Yürüyüş boyunca yine Boğaz’a sıfır olarak konumlandırılmış İstanbul’da görülecek en güzel yerlerden Kuruçeşme Parkı ve Bebek Parkı’nda mola verebilirsiniz. Bebek Parkı molası öncesi minicik bir dükkanda hizmet veren Bebek’in meşhur mini dondurmacısından dondurma almayı unutmayın. Yine Bebek merkezde ünlü görme garantili Bebek Kahve’de bir çay, kahve içmek de diğer bir alternatif.
6 – GÖKTÜRK GÖLETİ TABİAT PARKI’NDA PİKNİK YAPIN
İstanbul’da şehrin kaosundan doğaya kaçış noktalarından biri olan Göktürk Göleti Tabiat Parkı, Eyüp ilçesi’nde yer alıyor ve ismini tabiat parkının içerisinde yer alan Göktürk Göleti’nden alıyor. Meşe ve gürgen ağaçlarından oluşan ormanlık alanla çevrelenmiş gölet doğada huzur bulmayı sevenler için piknik, yürüyüş ve bisikletle gezi imkanı sunuyor.
Göktürk Göleti Tabiat Parkı Nerede? Nasıl Gidilir ? Giriş Ücreti Nedir? tıklayın.
7 – EMİRGAN KORUSU’NDA İSTANBUL BOĞAZI’NI TEPEDEN SEYREDİN
Özellikle Lale zamanı olan Nisan ve Mayıs döneminde Emirgan Korusu’nu gezmek İstanbul’da yapılacak görsel anlamda en büyüleyici aktivitelerden biri. Emirgan korusu hafta sonu İstanbul’un kargaşasından kaçıp kendini doğanın kollarını bırakmak isteyen İstanbulluların tercih ettiği yeşillik ve ormanlık yerlerin başında geliyor. Emirgan Korusu ve Parkı’nda hem rengârenk çiçeklerle, mevsiminde lalelerle, özel motifler işlenmiş ağaçlarla ve Boğaz manzarasıyla harika fotoğraflar çektirebilir, ister piknik yapabilir, ister Sarı Köşk’te kahvaltı keyfi yapabilirsiniz.
Emirgan Korusu’na nasıl gidilir? Kahvaltı ücretleri nedir? vb. detaylar için tıklayın.
8 – ATATÜRK ARBORETUMU’NDA İNSTAGRAM İÇİN MUHTEŞEM FOTOĞRAFLAR ÇEKİN
Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde kurulmuş olan Atatürk Arboretumu aslında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin, araştırma kurumlarının yapacakları bilimsel araştırmalara hizmet veriyor. Bunun yanı sıra doğaseverlerin de ziyaretine açık olan Arboretum, hafta sonları doğanın kollarına bırakmak isteyen İstanbullular için göl kenarında, yeşilin binbir tonunu bir arada görebileceğiniz, muhteşem instagram fotoları çekebileceğiniz, cennetten köşeler sunuyor.
Atatürk Arboretumu nerede? Nasıl Gidilir? Giriş ücreti nedir? vb detaylar için tıklayın.
9 – BELGRAD ORMANLARI’NDA KOŞU YAPIN
İçerisinde 6 km’lik yürüyüş ve koşu parkuru bulunan Avrupa Yakası’nın en çok bilinen ormanlık alanı Belgrad Ormanı’nda rota dışına çıkıldığında çok güzel dere ve göletlere de rastlamak mümkün. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görsel olarak oldukça etkileyici. Tüm kamuya açık alanlarda olduğu gibi kalabalıktan kaçınmak için mümkün mertebe erken saatlerde gidilmeli. Tabiat ananın kollarında güzel bir koşu yapmak bence buradaki en güzel alternatif…
ANADOLU YAKASI
1 – KIZ KULESİ’NE NAZIR SALACAK’TA ÇAYINIZI YUDUMLAYIN.
Avrupa yakası ile Anadolu yakasını birbirine bağlayan İstanbul Boğazı’nın orta yerindeki konumuyla Kız Kulesi İstanbul’un en önemli simgelerinden biri. Hem restoran hem de müze olarak işletilen Kız Kulesi’ne dilerseniz Salacak’tan 15 dakikada bir kalkan teknelerle ulaşabilirsiniz. Diğer keyifli bir seçenek ise Salacak’ta merdivenlere konumlandırılmış kafelerde Kız Kulesi manzarasına nazır simit çay keyfi yapmak.
2 – CADDEBOSTAN SAHİLİ’NDE PİKNİK YAPIN
İstanbul’un en nezih bölgelerinden Bağdat Caddesi’nin sahil kesimindeki Caddebostan’dan Fenerbahçe’ye kadar çok güzel bir sahil düzenlemesine sahip. Bu bölgede hafta sonları piknik örtünüzü, katlanır sandalyenizi alıp günün her saati keyifli bir piknik yapabilirsiniz.
3 – ANADOLU KAVAĞI’NDA WAFFLE YİYİN
Yoros Kalesi ve Anadolu Kavağı gezisi İstanbul Anadolu yakasında keyifle yapılacak aktivitelerden biri. Yoros Kalesi’ni gezip tepeden boğazı izledikten sonra Kale’den Kavak’a doğru uzanan yokuş üzerinde stepler halinde konumlandırılmış Yoros Kafe’de panoramik manzara eşliğinde kahvaltı edebilir, tahta salıncaklara binebilir, üzerine Kavak’ta dondurma, lokma veya waffle keyfi yapabilirsiniz.
4 – MİHRABAT KORUSU’NDA KAHVALTI EDİN
İstanbul Anadolu Yakası’nın en güzel korularından biri olan Kanlıca sırtlarındaki Mihrabat Korusu hem ormanın içinde 3 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna hem de karşı kıyıda Ortaköy sahili, Rumeli Hisarı, İstinye Koyu’na kadar uzanan muhteşem bir boğaz manzarasına sahip. Çam ağaçlarının sizi hayat dolu kokusuyla karşıladığı Mihrabat Korusu’nda keyifli bir kahvaltı sunuluyor.
Mihrabat Korusu Nerede? Nasıl Gidilir? Kahvaltı Detayları Nedir? tıklayın.
5 – KANLICA’DA YOĞURT YİYİN
Anadolu Yakası’nın Boğaz kıyısındaki tarihi semtlerinden Kanlıca’da yoğurt yemek de İstanbul’da yapılacak en geleneksel aktivitelerden biri. Kanlıca İskelesi’nin hemen yanındaki çay bahçesinde sipariş verebileceğiniz Kanlıca yoğurdu orijinal haliyle yanında pudra şekeri ile servis ediliyor. Kanlıca yoğurdunun ayrıca ballı, reçelli ve pekmezli çeşitleri de bulunuyor.
6 – ÇENGELKÖY BÖREĞİ ALIP ÇENGELKÖY ÇINARALTI ÇAY BAHÇESİ’NE GİDİN
Çengelköy dendiğinde ilk akla gelen yer boğaz ile iç içe olan konumu, muhteşem boğaz manzarası, tarihi çınar ağaçlarının gölgesindeki bahçesi ile Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi. Çengelköy’ün diğer bir meşhuru olan ve artık tüm Türkiye’de şubeleri bulunan Çengelköy Börekçisi’nden börek alıp Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi’nde çay ve Boğaz manzarası eşliğinde börek yemek oldukça keyifli. Çengelköy börekçisinin tam buğday unlu cevizli peynirli böreği en lezzetli olanlarından biri.
7 – BÜYÜKADA’DA BİSİKLET KİRALAYIN
İstanbul’da yapılacak en güzel aktiviteler dendiğinde aklımıza ilk gelenlerden, bizde İstanbul’da değilmişiz hissi uyandıran vazgeçilmez destinasyonumuz BÜYÜKADA. Büyükada’ya günübirlik Kadıköy, Bostancı, Eminönü ya da Beşiktaş’tan kalkan vapur ya da motorlar ile ulaşabilir, vardıktan sonra Prinkipo’dan dondurma alarak geziye başlayabilir, çarşı içinden faytona binebilir ya da bizim tercih ettiğimiz gibi bisiklet kiralayıp Küçük Tur yoluna koyulabilirsiniz. Küçük çocuklu aileler için çocuk koltuklu kiralık bisiklet seçenekleri de mevcut. Adanın muhteşem güzellikteki evlerinin önünden geçerken kendinizi geçmişe ışınlanmış gibi hissetmeniz mümkün.