İngiltere’de Yaşamak ve Çalışmak

Son yıllarda Türkiye’de, özellikle de büyük şehirlerdeki zor yaşam şartları, uzun çalışma saatleri, trafikte harcanan zaman, eğitim sistemindeki sorunlar, hayat şartlarının zorluğundan dolayı gitgide daha mutsuz, daha toleranssız bir toplum haline gelmiş olmamız çoğumuzda ülkeden kaçıp gitme, daha medeni yaşamlar sürebileceğimiz ülkelere yerleşme isteği uyandırıyor. Bu istek kiminin sadece aklından geçiyor, kimi de tası tarağı toplayıp Türkiye’den göç ediyor. Türkler İngiltere’de yaşamak için başta Londra olmak üzere, Manchester, Cambridge, Brighton, Colchester gibi şehirleri tercih ediyor.

Diğer Avrupa ülkelerine nazaran ırkçılığın minimum seviyede olduğu İngiltere de Türkiye’den yüksek oranda göç alan ülkelerin başında geliyor.   Kaliteli ve ücretsiz eğitim, altı yıl gibi bir sürede İngiliz vatandaşlığını alarak, çifte vatandaşlık sahibi olabilme imkanı sebebiyle İngiltere’de yaşamak ve çalışmak çocuklu aileler tarafından özellikle tercih ediliyor. Türkiye’de sürekli değişen eğitim sistemi ebeveynlerin çocukların geleceği konusunda haklı bir endişeye kapılmasını sağlıyor. Türk pasaportunun da günden güne değerini yitirmesi sebebiyle çocuklarımızın İngiliz pasaportunun da olması onlara dünya vatandaşı olma şansı tanıdığından gelecekleri adına yapılan en değerli yatırımlardan biri oluyor.

İngitere’de yaşamak ve çalışmak için öğrenci ve yatırımcı vizelerini saymazsak iki farklı vize türü bulunuyor.  Bunların ilki Brexit sonrası Genel Çalışması Vizesi (Tier-2) yerine yürürlüğe giren SKILLED WORKER VISA. İkincisi ise 2022 sonunda yürürlüğü giren ve başvuru ve çalışma koşulları çok daha kolay olan SCALE UP VISA.

Her iki vize türünde de İngiltere’de çalışmaya başladıktan 5 yıl sonra ailenizle birlikte Süresiz Oturum İzni (Indefinite Leave to Remain) elde ediyorsunuz. Süresiz oturum iznine sahip olduktan 1 yıl sonra ise İngiliz vatandaşlığına başvurabiliyor, başvurudan sonra yine ailenizle birlikte ortalama 6 ay sonra İngiliz vatandaşı olabiliyorsunuz.

İNGİLTERE’DE ÇALIŞMAK İÇİN EN GÜNCEL VİZE TÜRÜ OLAN SCALE-UP VİZESİ DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN.

 

İngiltere’de yaşamak için gerekli olan vizelerden birine başvurduk, olumlu sonuçlandı ve ailemizle birlikte İngiltere’ye taşındık. Peki İngiltere’de bizi nasıl bir hayat bekliyor?

 

1 – BİRBİRİNE SAYGI DUYAN GÜLER YÜZLÜ İNSANLAR

Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde yaşam şartlarının zorluğunun da yadsınamayan katkılarıyla insanlar gitgide mutsuzlaşmış ve suratsızlaşmış durumda. Herkes birbirine karşı oldukça saygısız, toleranssızlık had safhada. İngiltere’de ise durum tam tersi. Buradakiler mutluluk hapı içmiş gibi. Yolda rastladığınız herkes size selam veriyor, gülümsüyor, hatta hal hatır soruyor. Sürücüler yaya olarak karşıya geçmek istediğinizi uzaktan dahi fark ettiği anda Türkiye’deki gibi hızlanmıyor, yavaşlıyor. İki araba dar bir yolda karşı karşıya kalınca önce ben geçeceğim demiyor, lütfen siz geçin diyor. Medeniyet bulaşıcı, bir süre sonra aynı davranış şekli sizin için de günlük bir hal alıyor.

 

 

2 – ÜCRETSİZ EĞİTİM VE YÜRÜME MESAFESİNDEKİ OKULLAR

Türkiye’de yaşayan çocuklu ailelerin yurt dışına  taşınmasının belki de en önemli sebebi iyi bir eğitim almalarını sağlayarak onların geleceklerini garantiye almak istemeleri. Türkiye’de iyi eğitimin ancak iyi özel okullarda veriliyor olması, iyi özel okul ücretlerinin çok yüksek olması, son dönemde sınav sisteminin sürekli değiştiriliyor olmasının bu parayı verebilenlerin dahi geleceğe endişe ile bakıyor olmasına sebep oluyor. İngiltere’de eğitim üniversiteye kadar ücretsiz. Okullar eğitim kalitesine göre bir puanlama sitemine tabi tutuluyor. İyi okullarda çocuklar bizdeki özel okullar kalitesinde eğitim alıyor. Bizim çocukluğumuzda olduğu gibi evlerine en yakın okullara gittiğinden yürüyerek, bisikletle ya da scooterla ulaşım sağlıyorlar.

İngiltere’deki eğitim sistemi ve Türk çocuklarının adaptasyon süreci ile ilgili yazım için tıklayın.

 

STANDART BİR DEVLET OKULU SINIFI

İngiliz ve Türk Eğitim Sistemi Arasındaki 9 Fark

 

3 – ÇALIŞANIN HAKKINI KORUYAN İŞ HAYATI VE MAKUL ÇALIŞMA SAATLERİ

İngiltere’de çoğu işyerinde haftada 37 saat çalışılıyor. Bu ne anlama geliyor? Haftada 5 gün , mesai 9:00 da başlasa 16:30 da bitiyor. İngiltere’de fazla mesaiye kalmanız için baskı yapan, kalmazsanız mobbing yapan müdürler yok. Müdür olarak personelinize baskı yaptığınız hissedildiği anda şikayet konusu olmanız an meselesi. Herkes çalışması gerektiği kadar çalışıyor. Mesai süresi biter bitmez de evine, spora, puba nereye isterse oraya gidiyor. Evet medeni çalışma saatleri ülkemizde hayalken İngiltere’de gerçek oluyor.

 

 

4 – DOĞA İLE İÇ İÇE, SPORTİF BİR HAYAT TARZI

İngiltere’de spor mühim bir konu. Öyle bizim yaptığımız yürüyüşü spordan pek saymıyorlar. Çocuklar doğa ve sporla iç içe yetişiyorlar. Okullarda dahi ders saatlerinden sonra bir saat yüzme, koşu, jimnastik gibi kulüpler oluyor. O da yetmiyor. Aileler okul sonrası ve hafta sonları çocuklarını koşu kulüplerine ve spor merkezlerine götürüyorlar. Spor sadece çocuklar için değil elbet.  Makul çalışma saatlerinden dolayı büyükler için de spor yapılacak bolca zaman var. Yürüyüş, koşu, yüzme, fitness, tenis, tarzınız hangisiyse size sadece seçim yapmak kalıyor. Spor salonlarının aylık üyelik bedeli oldukça uygun. Haftada 3 gün kapalı havuzda yüzmeniz için zengin olmanız gerekmiyor. 

 

5 – ŞARK KURNAZLIĞINDAN UZAK BİR YAŞAM

Türkiye hem coğrafi hem de kültürel anlamda doğu ile batı arasında sıkışmış durumda. Özellikle son yıllarda Orta Doğu mantalitesine doğru kayma söz konusu. Şark kurnazlığı dediğimiz başkalarını kandırarak, hak yiyerek avantaj sağlamayı kar sayma had safhada. Bu da insanda sürekli bir kendini kollama, kazıklanmama ve hakkını yedirmemeye çalışma çabası içine girmek zorunda bırakıyor ki bu oldukça yorucu. Oysa İngiltere tam bir kurallar ülkesi. Herkes kurallara uyuyor, kimse diğerinin hakkını yemiyor, sistem tıkır tıkır işliyor.

 

İNGİLTERE’DE HAYAT PAHALI MI?

İngiltere’de harcadığınız parayı Türk lirasına çevirdiğinizde elbette İngiltere pahalı bir ülkeymiş gibi duruyor ama bu pek doğru bir bakış açısı değil. Sonuçta burada maaş da Sterlin olarak kazanılıyor. Londra’nın merkezinde yaşandığında ev kiraları oldukça yüksek ama merkezden uzaklaşınca böyle bir sorun da kalmıyor. Öncelikle eğitimin ücretli olmaması aile bütçesini oldukça rahatlatıyor. Market alışverişi derseniz karpuzu dilimle satıyorlarmış efsanesi külliyen yalan. Markette her türlü meyve ve sebze Türkiye’ye nazaran biraz daha yüksek olsa da, ulaşılabilir fiyatlarda bulunuyor. Et ve süt ürünlerinin Türkiye’den bile ucuz olduğu düşünüldüğünde totalde baktığında, TL’ye çevirsek dahi çoğu zaman Türkiye’de Migros’larda ödenenle aynı hesaba çıkılıyor.

Markette çektiğim aşağıdaki videoda temel gıda ürünlerine ait fiyatları görebilirsiniz.

TL karşılığını bulabilmek için 1 sıfır atmanız yeterli. Yani 80 p yaklaşık 8 TL’ ye denk geliyor.

 

İngiltere’de aylık geçim masrafları neler öğrenmek için tıklayın.

 

Peki İngiltere’de yaşam gerçekten bu kadar güllük gülistanlık mı? Elbette hayır. İngiltere’nin Türkiye’yi mumla aratan yönleri mevcut. Biraz da bunlardan bahsedelim…

 

1 – İNGİLTERE’NİN KASVETLİ HAVASI

İngiltere’de yaşayınca ülkemizin ne kadar güzel bir iklime sahip olduğunu daha iyi anlaşılıyor. İngiltere’nin yaz kış süregelen kasvetli havasına alışmak zor, bazen gerçekten insanın ruhunu çok sıkıyor. İngilizler bile kendi iklimleri ile barışık değil, Türkiye’den gelen birinin alışması biraz hayal gibi. İngilizlerin yaptığı gibi soğuk aylarda sıcak ülkelere tatile gitmek bunalıma girmeyi bir nebze olsun önlüyor.

 

 

2 – İKİNCİ SINIF OLMA SORUNSALI

İngiltere’de ırkçılık kesinlikle onaylanmıyor. Okullarda bu konuda özellikle hassasiyet gösteriliyor. İngilizler gayet kibar insanlar ama bu öğrenilmiş bir kibarlık. Belli etmeseler de içten içe kendilerini diğer ülke vatandaşlarından üstün görüyorlar ve bu hissediliyor. Evet biz ülkemizde en iyi okullarda okuduk, en iyi üniversiteleri bitirdik, onca ülke gezdik, gördük, geçirdik ama yetmiyor. Az gelişmiş ülkenin çok gelişmiş vatandaşı olmamız onların pek umru değil. Sonuçta onların gözünde Ortadoğu’da yerini tam olarak bilemedikleri bir ülkeden daha medeni bir yaşam için onların ülkelerine gelmiş birisiniz. Statünüzü geldiğiniz ülke belirliyor.

İngiltere’deki En Güzel 10 Plaj

 

3 – İNGİLİZCE SORUNU YÜZÜNDEN İŞ BULMADA YAŞANAN ZORLUKLAR

İngilizceyi  iyi seviyede konuşuyor olsanız dahi anadili İngilizce olan biri, özellikle de üst düzey işlerde yarışa sizden her zaman 1-0 üstün başlıyor. Bu nedenle eğitiminiz ve tecrübeleriniz doğrultusunda hak ettiğini pozisyonda iş bulamamak, daha düşük bir pozisyona razı gelseniz bile bu kez de overqualified (fazla donanımlı) bulunduğunuz için işe alınmamak İngiltere’ye göçenlerin iş hayatındaki en büyük sorunlarından biri oluyor.

 

4 – TÜRKİYE’Yİ MUMLA ARATAN SAĞLIK SİSTEMİ

İngiltere’de sağlık sistemi oldukça zayıf. Siz hastalığınızla ilgili doğru doktora ulaşana kadar hastalık çoğu zaman geçmiş oluyor. Bir sağlık sorununuz olduğunda direkt uzman hekimle buluşmanız mümkün değil. Türkiye’deki aile hekimi sistemi burada da geçerli. Mahallenizin aile hekimi olan GP’ye (General Practitioner) muayene oluyorsunuz. GP genelde hafif ilaçlarla sizi eve yollama eğilimde oluyor. Uzman doktora görünmeye ikna edebilirseniz GP sizi sevk ediyor, bir haftaya kadar kadar muayene randevu tarihininiz evinize mektupla ulaşıyor. Diğer bir yöntem direkt hastanelerin acil servisine gitmek. Burada da sizi muayene için kabul etmeleri dört beş saati bulabiliyor. Muayene ücretsiz. İlaçlar için büyüklerden para alınıyor, çocuklardan alınmıyor.

 

5 – AİLENİZDEN VE DOSTLARINIZDAN UZAKTA BİR YAŞAM

İdeal hayat nasıldır? Ailenle, eşinle, dostunla geçirebileceğin medeni bir hayattır öyle değil mi? Medeniyeti bulmak için yurtdışına geliyorsun ama bu sefer de anne babandan, eşinden, dostundan ayrı kalıyorsun. Geride ömürlerinin son deminde torunları ile whatsapp ile iletişim kurabilen bir anne baba bırakıyorsun. Dostların buluşup sohbet edip eğlenirken, sen onların facebook, instagram fotoğraflarına bakıyorsun. Zamanla yaşadığın ülkede de bir çevre oluşturuyorsun ama eski dostlarının yerini elbette tutmuyor, elinden geldiğince tutturmaya çalışıyorsun.

 

İngilizler Soğuk İnsanlar mı? Irkçılar mı? İngiliz Davranış Biçimleri

 

6 – ÇOCUKLARIN TÜRKÇEYE VE TÜRK KÜLTÜRÜNE YABANCILAŞMASI

İngiltere’de yaşayan ve eğitim gören Türk çocuklarının Türkçesi aile içinde günlük hayatta konuşulan kadarıyla sınırlı kaldığından Türkçe kelime dağarcığı gelişemiyor. Çocuklar cümle içinde kullandıkları kelimelerin Türkçesi akıllarına çoğu zaman gelmediği için yerine İngilizcesini kullanma eğiliminde oluyorlar. Bu da İngilizce Türkçe karışık bir konuşma tarzına sahip olmalarına neden oluyor. Bunun yanısıra 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi milli bayramlarımız ile dini bayramlarımız okullarda kutlanmadığı için çocukların haberi olmadan geçip gidiyor. Siz bahsetmeye çalışsanız dahi çevrelerinde bir etkileşim görmedikleri için ilgilerini çekmiyor. Onları 29 Ekim’deki Cumhuriyet bayramından ziyade 31 Ekim’deki Cadılar bayramı heyecanlandırıyor.

 

7 – İNGİLİZLER’İN YAVAŞLIĞI VE KURALCILIĞI

İngiltere’de yaşamaya yeni başladığınızda İngilizlerin yavaşlıkları, kurallara aşırı bağlı oluşları insana başta çok sıkıcı geliyor. Örneğin markette ödeme sırası beklerken önünüzdeki kişi sanki sırada bekleyen o kadar insan yokmuş gibi ağır aksak parasını çıkarırken, hatta kasiyerle sohbete dalarken sizin ömrümüzden ömür gidiyor.

İngilizler kurallara uyma konusunda çok katılar. Kesinlikle müsamaha göstermiyorlar. Arabalarına çocuk koltuğu sayısından bir fazla dahi çocuk almayışları, çocuklar arka koltuktayken eğer kemerlerini henüz bağlamamışlarsa arabayı yerinden bir santim bile oynatmayışları başta manyaklık gibi gelse de insan iyiye, doğruya zamanla alışıyor. Her kuralın mantıklı bir sebebi olduğunu, bu kültürün bu medeniyeti yıllar önce kurduğunu, esas bizim Türkiye’deki medeni yaşam şartları konusunda alacağımız daha çok yolun olduğunu insan zaman geçtikçe daha iyi algılıyor.

Bir süre sonra sistem sizi içine alıyor, siz de arabanızı daha sakin sürmeye, tüm kurallara riayet etmeye, insanlara  saygılı davranmaya başlıyorsunuz. Havada uçuşan “Yes, please”, “No, thank you” ve “Sorry” ler sizin de dilinize plesenk oluyor, mutlu mesut geçinip gidiliyor.

 

 

8 – AİT OLMADIĞIN BİR KÜLTÜRE AYAK UYDURMA ÇABASI

Kendi ülkemizde kendimizi azınlık olarak hissetsek de, ülkenin bize sunduğu zorlu yaşam şartlarından şikayet etsek de ait olduğumuz ülke Türkiye, kültür de Türk kültürü. Medeni hayatlar yaşamak için İngiltere’ye gelsek de, burada yaşamaya alışsak da hiçbir zaman  İngiliz kültürüne ait hissedilmiyor, sadece bu kültürün kurmuş olduğu düzene ayak uyduruluyor. Eninde sonunda Türkiye’ye dönüp Ege’de bir sahil kasabasına yerleşmenin hayali İngiltere’de en iyi yaşam şartlarına sahip olanların dahi akıllarının bir köşesinde hep duruyor. Ama herşeye rağmen İngiltere’de yaşamak o kadar rahat ve kolay ki insan özellikle İstanbul gibi kaotik bir şehre geri dönme fikrinden her geçen gün biraz daha uzaklaşıyor.

 

İngiltere’de yaşamak hakkında detaylı bir başka yazıya daha ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

 

Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.

 

İngiltere’de İş Kurmak

 

İngiltere Eğitim Sistemi, İngiltere’de Okullar Ücretli mi?

İngiltere’ye nasıl taşınılır? Göç edilir? Yerleşilir? Vize ve İngiliz Vatandaşlığı

İngilizlerin Yeme İçme Alışkanlıkları ve Geleneksel İngiliz Mutfağı

90 Comments

  • Cigdem dedi ki:

    Ne guzel yazmissiniz, cok yerinde ve dogru..

  • Sedat özçelik dedi ki:

    Merhaba,
    Bu kadar uzun bir yazının bu kalitede, bu doygunlukta,bu sadelikte olması gerçektende mükemmel,Sizi çok çok tebrik ederim.Bir süredir ailemle birlikte yurt dışına yerleşmeyi düşünüyorum.Neden? diye soranların karşısında kıvranıyordum artık bişey anlatmayıp,direkt whatsApp dan bu sayfanın linkini göndereceğim.Ağzınıza sağlık

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Çok teşekkür ederim. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana.

    • Ayşe dedi ki:

      merhaba, tesadüf ederi sayfanızı ziyaret ettim ve cok ilham verici buldum. ellerinize sağlık. ingiltereye 8.000 pound gibi bir nakitle gidip, orada garsonluk vs tarzı işlerde çalışarak sıfırdan bir hayat kurmak sizce mümkün mü?

      türkiyede iyi okullarda okudum, kurumsal bankacılıkta çalışıyorum ancak uzaklasmak, medeni bir ülkede yasamak istiyorum artık. ingilizcem orta seviyede sohbet edebilmem icin yeterli ancak kurumsal bir firmanın kabul edebileceği yeterlilikte değil.

      biraz fikir verebilirseniz bu benim icin cok değerli olur. tesekkürler.

      • Gezenti Anne dedi ki:

        Hangi vize türü ile gelmeyi düşünüyorsunuz?

        • Semra dedi ki:

          17 sene yi ingilterede geçirmiş biri olarak yazdiginiz bir cok şeye katılmadığımi belirtmek isterim.
          Ilk Eğitim ingilterede cok zayif turkiyeden gelen orta halli bi ortaokul öğrencisi ingilterede matematik dahisi gibi görülebiliyor.ordaki özel okullar ve devlet okullari arasında cok daha buyuk uçurum var.okuma güçlüğü ve işitsel güçlük çeken cocuklar çok yaygın sınıflarda.
          Saglik sistemi kesinlikle berbat.ingilizler iki yüzlü sahte ve içten pazarlıklı türk halkında olan edep haya kul hakki bilincinden çok uzak oldukları icin moral olarakda çok sığ lar.
          Hava berbat bahçeli evlerin keyfini çıkarmak cok zor.
          Ve kesinlikle meyve sebze inanilmaz pahalı.maaslarda ki vergiler yüksek.cok büyük kurumsal şirketlerde çalışıyorsanız da mobbing çalışma hayatinin bir parcasi ayrica asgari ücret ile iyi bi hayat sürmek orada da kolay değil yani bi kasiyer fazla mesai yapmadan kit kanaat geçinir.
          Bana neden döndün diyenlere defalarca bahsettiğim gibi Biz tr de daha sosyal daha güzel hayat yaşıyoruz. Ingilterede insanlar yaz dan yaza taksitle tatile giderken biz kar tatili,memleketteki aile ziyaretleri,yazın kendi memleketimizde araba ile gezerek gorerek ulaşabileceğimiz tatil köylerinde geçirilen ta
          tatilleri hatta zengin degilde ortalamanın bi tık üstündeysen yurtdışı seyyahları yapabiliyorsun.hic birsey yapamasan sahile iner deniz havası alır kalabalikda kaybolursun.egtimdeki istikrarsızlık,kuralsizlik gibi dezavantajlarına rağmen tr de yaşamak cok daha keyifli,canlı ve tamda bize göre. Turke göre ayrica asla azinlik gibi hissetmiyorum burada.oradaysa bi ıraklı,pakistanlı ile ayni goruluyorum onlar ve yabancılar var biritish jobs for british people naralarına az maruz kalmadık. Sonucda bize göre çok daha fazla sığınmacı ve ilticacinin olduğu bi ülkeden bahsediyoruz.
          saygilar …

          • Gezenti Anne dedi ki:

            Yorumunuzda hak verebileceğim noktalar olmakla birlikte Türkiye’ye döndüğünüz için kendinizi haklı çıkarmak adına çok abartılı yorumlarınız da var bana kalırsa. Ben İstanbul’daki yaşantımdan daha mutluyum burada. Ve sizin de mutlu olduğunuz yerde olmanıza sevindim.

    • Yunus Emre Ceyhan dedi ki:

      Mükemmel bir anlatım dili ile bize daha gitmeden orayı yaşattığınız için size çok teşekkür ederiz. Başvuru için evrak toparlama sürecindeyiz umarım olumlu sonuçlanır ve bizde her hayal eden gibi bu mutluluğa ortak oluruz çocuğumuz için güzel bir gelecek oluşturma adımını atmış oluruz🙏🏼

  • serkan dedi ki:

    azeriyim bende ordayim ingiltere hayat cok pahali site harik

  • Ecem Şahin dedi ki:

    Merhabalar öncelikle bu yazınız için çok teşekkür ederim gerçekten bilgi sahibi oldum diyebilirim. Size bir sorum olacaktı. Ben bir lise öğrencisiyim ve ileride mesleğimi elime aldıktan sonra İngilitere’de yaşamak istiyorum. Fakat şöyle bir sorun var. Ben kapalıyım ve ingilizce hocam kapalı olduğumdan dolayı İngiltere’ye gidemeyeceğimi beni kabul etmeyeceklerini söyledi. Size sorum şu; İngiltere’ye kabul edilmeme ihtimalim var mı? Ve eğer kabul edilirsim kapalı olduğumdan dolayı dışlanır mıyım? Cevaplarsanız çok sevinirim. Aklımda böyle bir soru kalmasını istemiyorum. Kendinize iyi bakın. ❤️

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Merhaba,
      İngiltere farklı kültür ve inançlar konusunda dünyanın en toleranslı ülkelerinden. Başınızın kapalı olması konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız hiç merak etmeyin.

  • Hasibe dedi ki:

    Merhaba İngiltere ile ilgili yazınızı okudum :)) tam da şu sıralar Ankara anlaşmasıyla İngiltere’ye yerleşmeyi düşünüyoruz .. size sorum şu olacak ben matematik öğretmeniyim iyi derece de İngilizcem var bu anlaşmayı benim üzerimden yapmak için bı avantaj sağlar mı ?? Yoksa evden gıda ürünleri satmak üzerine bı iş kurmakla daha mı kolay kabul edilebilir başvurumuz ?

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Evden gıda ürünleri satmak üzerine iş kurmanız daha mantıklı duruyor. Çünkü İngiltere’de direkt öğretmenlik yapamazsınız.Bunun için eğitim, sertifika vb. almanız gerekir. Ayrıca Ankara anlaşması için fatura kesebileceğiniz bir işiniz olması gerekli. Ancak iş planınızın akla yatkın olması gerekir. Bu konuda danışman şirketlerden destek alabilirsiniz.

    • Ayşe dedi ki:

      Ben ingilterde çalışmak istiyorum nasıl gitibilirim bana yardım ci olursan sevinirim otelde çalışmak istiyorum

  • Furkan dedi ki:

    Merhaba, öncelikle makaleniz sayesinde bilgi sahibi oldum, teşekkür ederim. Ben yazılım geliştiricisiyim, Türkiyede IT sektörüne verilen değeri malum görüyoruz. İngilterede bir yazılımcı ortalama ne kadar maaş alabilir, nerede yaşayabilir. Bu konuda bilginiz varmı? İyi çalışmalar dilerim.

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Tüm dünyada olduğu gibi IT centerların büyük çoğunluğu başkentlerde. İngiltere’de de Londra’da. Bu konuda ortalama bir maaş yok maalesef. Ayda 1000 pound maaş alan da var 10.000 pound da.

  • Ozlem dedi ki:

    Merhabalar,yazılarınızi severek takip ediyorum.Esim Ingiltere ye yerlesmek konusunda çok ısrarci ama benim hic bilgim yok.Eşim ve 2 oglum bg vatandaşi benim ise suresiz oturim iznim var.Ingiltere ye yerlesirsek kucuk oglum 4 aylik oldugu icin çalışamayacağım Devletin bu tarz durumlar icin sundugu bir olanak var mi acaba biliyor musunuz. Teşekkür ederim

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Maalesef küçük çocuk bakımı dert İngiltere’de. Bakıcı olayı pahalı olduğu için çoğu anne işten ayrılıyor o dönemde. Tabi yüksek maaşlı bir işi yoksa. Sadece eşiniz çalışacak gibi düşünün bir süre.

      • Sudenur dedi ki:

        Abla bişey sormak istiyorum üniversiteyi ingiltere de okumak istiyorum lakin ne istiyor ne gerekli bilmiyorum burda sınava girip puanım orda geçerli oluyor mu bilmiyorum yardımına ihtiyacım var lütfen 🙏🏻

        • Gezenti Anne dedi ki:

          İngiltere’de üniversite okumak ücretli. Ayrıca Türkiye’deki liseden İngiltere’deki üniversiteye girebilmek için  “A-Level” (Advanced Level) diploma veya ‘International Foundation Year’ gibi muadili bir eğitim almak zorunluluğu var.

  • Ozlem dedi ki:

    Cok teşekkür ederim. Peki ben çalısmazsam eğer,kraliyet ailelerinin 2. Çocuğa yardimima dair bir şeyler okumuştum. Cocukla ilgili bir yardim alabilir miyim.Neticede ikisi de AB vatandaşı

  • miktat dağ dedi ki:

    ben işitme engelliyim 2015 yılında yılbaşında londra edmonton green e gittim orayı çok beğendim daha gitmeyi istiyorum.benim kardeşim ve yengem vede akrabalarımız londrada oturmaktadır.kardeşimin işyeri vardır ben kardeşimin işyerinde çalışırmıyım çalışma vizesi nasıl alırım nasıl öğrenmeliyim.

  • Şenay dedi ki:

    Merhaba İngiltere ile yazdiğıniz ve paylaştigıniz yazı muhteşem.Biz ailecek İngiltereye yerlesmeyi düşunuyoruz ve sıkı bir araştirma icerisindeyim.Kızım 11 yaşinda beyin cerrahı olmak istiyor ve eğitimini orada devam etmesini istiyorum.Orada sadece 2 hafta gibi kisa bir sure orada bulundum.Ama cesaret edemiyorum.Çift vatandaşligımiz var.Hem bulgar hem türk.Eşimin vize almasi gerekecek halledecegimizi umuyorum..Sadece merak ettigim orada iş bulabilirmiyiz.Kira fiyatlarindan dolayı malum bitaz yüksek ve ne tür işler yapabiliriz.Gecinebilirmiyiz.Sıkıntimiz bu.Benim biraz dil problemim var.Cok az biliyorum.Ķızimin eşimin iyi.Öğretmenim,eşimde iktisat mezunu.Teşekkürler…

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Merhabalar,

      Brexit başlayana kadar AB vatandaşları vize almadan gelip İngiltere’ye yerleşebiliyorlar. Yani ailece Bulgar vatandaşlığınız var ise İngiltere’ye yerleşmeniz bie uçak biletine bakar. Ancak İngiltere’de kira giderleri oldukça yüksek. Ne tür bir iş yapacağınızı önceden belirlemeniz lazım. Ya da eşiniz önce gelip yerleşecek,buradaki yaşantınızın alt yapısını oluşturacak gibi çözümler üretilebilir. Ne iş yapabiliriz sorusu ise o kadar ucu açık bir soru ki. Her iş yapılabilir. Biri size Türkiye’ye yerleşicem ne iş yapabilirim dese ne derdiniz?

  • Şenay dedi ki:

    Güzel ve faydalı cevap için çok teşekkürler…

  • Pınar dedi ki:

    Merhabalar, eşimin AB vatandaşlığı var ve İngiltere’de yaşamak istiyoruz.Size de internetten gezerken denk geldim ve iyi ki gelmişim bi kaç sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Dil ve iş bulma konusu bize engel olur mu ?

  • Resul dedi ki:

    Abim iş imkanı için İngiltere ye gitme hayali kıruyor ?? Ama ben de okul okumak için gitmek istiyorum sizce mümkün mü ne kadar masraf olur yada çok uğraşır miyiz??
    Açıklık

  • Cemre dedi ki:

    Merhaba biz eşimle beraber kuaförüz ve Türkiye’de salonumuz var. İngiltere’ye yerleşmek istiyoruz.Bizi neler bekliyor neler yapmalıyız bilgi verirseniz çok sevinirim

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Kuaförlük İngiltere’de yaşayan Türkler arasında oldukça yaygın bir meslek. Ankara anlaşması şartlarını araştırın derim.

    • Yağmur dedi ki:

      Benim eṣim brighton ingilterede turk restorantinda yonetici konumunda calisiyor ben turkiyedeyim ama surekli para konusunda sıkınti yaşıyoruz.Neredeyse 20 yildir orada ortalama ne kadar kazaniyordur acaba?

  • Güler dedi ki:

    Merhaba yazınızı okudum, gerçekten Bilgi sahibi oldum biraz:) Mart’ta kızımı doğurdum şu an 6 aylık 🙂 Türkiye’deki malum sebeplerden dolayı İngiltere’ye gitmeye karar verdik. Burada devlet memuru ebeyim, aynı zamanda ben, eşim ve kızım Bulgaristan vatandaşı. ancak kızımın daha güzel bir yerde yaşamasını istiyorum tabii ki. Geldiğimde mesleğimi yapabilir miyim İngiltere’de ? Diğer Avrupa ülkelerinde başvuru dahilinde dil kursuna gidip staj yapıyorsun ve mesleğini yapabiliyorsun ancak İngiltere ile ilgili bir bilgi bulamadım. En korktuğum mesele dil bilmemek, özellikle de meslek olarak daha detaylı bilmem gerekir tabii. Anca başlangıç seviyesindeyim diyebilirim. Orada yaşayan biri olarak sizce buna değer mi?

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Facebook’ta İngiltere’deki Türk doktorlar grubuna katılıp danışmanızı öneririm. AB vatandaşıysanız denklik alabiliyorsunuz diye biliyorum.

    • NESLİHAN dedi ki:

      Mrb ankara antlasmasiyla gelmek istiyorum esimle ben kuaforuz dukkan açmak istiyoruz dilimiz yok tanidigimizda nasil yapabiliriz yol goterirmisiniz

  • Leyla dedi ki:

    Yazınızı tesadüfen okudum. Harika bilgiler. Benim kızımda 2008 li. Bizde Belçikadan çift vatandaşlığımız var ama Türkiyede yaşiyoruz. İngiltere beni hep çekmiştir. Okul konusunu yazmışsınız ama benim kızım çok az ingilizce biliyor iyi dereceli bir okul olarak londrada hangi okulları önerirsiniz. Birde merak ettim siz şu an ne iş yapiyorsunuz.

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Şu okulu öneririm gibi birşey söyleyemem. Outstanding okulları tercih edebilirsiniz. Ben şu an gezentianne.com yazarı olarak hayatımı sürdürüyorum.

  • Arda Güvenç dedi ki:

    Merhabalar. Öncelikle bu güzel makalenizden dolayı çok teşekkür ederim. Ben 27 yaşında Türkiye de yaşayan biriyim. Yaklaşık 9 yıldır Pastacılık yapıyorum ve bu konuda kendime çok güveniyorum mesleğim gayet iyidir.Lüks Restaurant larda ve kaliteli otellerde çalıştım. İngiltere de çalışmayı çok istiyorum hem maddi açıdan hem kendimi geliştirmem açısından ama ingilterede malesef hiç tanıdığım yok. Sizce nasıl gidebilirim orada pastacılık mesleği hangi seviyede kimlerle görüşmemi veya başvurmamı önerirsiniz.

  • Düzgün dedi ki:

    Merhaba yazinizi okudum ben elektrik teknikeriyim ingiltere’ye nekadar bir bütçe ile gidilmeli yani ortalama 4 kisilik bir ailenin aylik gideri nedir

  • elif dedi ki:

    Web siteniz çok güzel, elinize sağlık. Biz de İngiltere’ye taşınsak mı diye düşünmeye başladık. Siz nerede oturuyorsunuz? Ya da Londra’ya en fazla 1 saatte ulaşabileceğimiz, müstakil ev tutabileceğimiz ve iyi okulların olduğu, önerebileceğiniz bir yer var mı?

  • halit dedi ki:

    Merhaba Özlem hanım ;
    Ben Halit ÖZMİSİLİ. Bursa’da yaşıyorum , 1 yıldır evliyim ve 27 yaşındayım . Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Dekorları ve Kostümü bölümünden mezun oldum .Eşim de aynı üniversitenin Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünden mezun . Bursa’da bir sanat atölyemiz ve bir moda evimiz vardı ancak ekonomik kriz nedeniyle kapatmak zorunda kaldık . İngiltere’ye yerleşmek ve orada çalışmak istiyoruz . Yazılarınızı okudum ve çok bilgilendirici teşekkür ederiz . İş bulabilmek için Linkedİn ve Glassdoor isimli iki uygulamayı kullanıyoruz .Orada bizim mesleğimize bakış açısı nasıldır ? Maddi anlamda geçim nasıl oluyor biraz bilgi verebilirseniz çok seviniriz. Bir de hangi şehri önerirsiniz?

    Teşekkür ederim
    İyi Çalışmalar

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Merhabalar,
      Linkedinden iş bulma olasılığınız çok yüksek değil maalesef. Çünkü özellikle brexit kararından sonra işyerlerinin sponsor olduğu Tier 2 vize oranı oldukça düştü Türkler için. Onun yerine Ankara anlaşmasını araştırmanızı ve bu vize türü ile İngiltere’ye yerleşmenizi tavsiye ederim. Önce iş kurarsınız. Geldikten sonra eşiniz kendi için linkedinden iş bulabilir.

  • Coşkun dedi ki:

    Merhaba yazınızı sonuna kadar okudum. Birçok konuda bilgi sahibi oldum. Tesekkur ederim. Ben ziraat mühendisliği mezunuyum 2011 den beri. Fakat Türkiye de kendi mesleğimi yapamadım. Muhasebe işinde calışıyorum. Aynı zamanda açıköğretim maliye bölümünü okuyorum. Öğrenci olarak basvurursam kabul edilme imkanım varmıdır.

  • ITciAnne dedi ki:

    Merhaba,
    Blogunuzdaki yazıları keyifle okudum. Sağladığınız bilgilendirici içerik için çok teşekkür ederim. Size danışmak istediğim bir iki konu için vakit ayırabilirseniz çok sevinirim.
    Ben IT sektöründe çalışıyorum ve AB vatandaşıyım. 5,5 yaşında bir kızım var.Kısmetse 2019 Haziran gibi Londra’ya gelip en azından bir 6 ay süreyle orada bir yaşam kurup kuramayacağımızı denemek istiyoruz. Yalnız karı koca ikimiz de çalışacağımzı için kızımıza bakabilecek kimsemiz olmayacak. Size sormak istediğim, çocukların okul tatillerinde ya da siz mesainizi tamamlayıp eve dönene kadar geçen sürede çocuklarla ilgilenme işini nasıl hallediyorsunuz? Yani okullar tatil olunca çalışan anne babaların çocukları ne yapıyor? Okul başlangıç/bitiş saatleri mesai saatleri içinde mi kalıyor yoksa anne/baba çocuğu okula bırakıp sonra işe gidebiliyor mu?
    Çok teşekkür ederim

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Ben çalışmıyorum ama çalışan anne babalar işe gidiş saatlerini çocuklara göre ayarlıyorlar. Örneğin biri geç gidiyor geç çıkıyor diğeri de erken gidip erken çıkıyor. Tatil dönemlerinde ise Türkiye’deki yaz okulları gibi haftalık kurslar var.

  • Ramsey dedi ki:

    Merhaba yazılarınız çok kapsamlı ve yararlı zira UK de yaşam konusunda ben çok fazla araştırma yaptım. Yaşım 36 ve Bulgar vatandaşlığımla İngiltere ye taşınma planım var kısa süre içinde. Mesleğim ingilizce öğretmenliği yani elimdeki tek şey dil. Acaba oraya gidince hangi işleri yapabilirim sizin önerebileceğiniz bir yer var mı acaba?

  • Aytaç dedi ki:

    Çok güzel yazmışsınız tşk ederim. Ben de 23 yıl Sheffield’ da yaşamış olan Türk asıllı bir İngiliz vatandaşı olarak şunu söylemek istiyorum olmuyor orada yaşamak, insan kendini kandırıyor, bülbül vatan hesabı her geçen gün aklınız buralarda bedeniniz oralarda yaşıyorsunuz, balık kuşa aşık olmuş ama nerede yaşayacaklar misali. Ben Türkiye’me döndüm 4 yıl önce ve de çoook mutluyum iyi ke de dönmüşüm. Öyle bir havası olan ülkede yaşamak bana sorun !! size musmutlu günler saygılar.

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Bu çok kişisel bir durum. Örneğin benim İngiltere’de 3. yılım. İlk yıllarda çok zorlandım ama şu an hayatımın en mutlu dönemlerinden birini yaşıyorum diyebilirim. Türkiye’ye dönmeyi şu an hiç istemiyorum ama ileride ister miyim onu şimdiden bilemem.

  • Ercan kılıç dedi ki:

    Merhaba.bizde İngiltere’ye çalışmak için gitmek istiyoruz.esim çift vatandaş.bg ve Türk.ben sadece t.c vatandaşının.2 de oğlum var onlarda t.c vatandaşı ama onlarda çift vatandaş yaptırılan.benim size sormak istediğim ben çalışma ve oturma izni alabilirmiyim.tesekjur ederim

  • kıvılcım dedi ki:

    merhaba, yazılarınız için teşekkürler öncelikle, çok yardımcı oluyor. 2 kızım var ve ilkokula ingilterede başlayacaklar inşallah. okul ve bölgelerle ilgili bilgi ve tecrübelerinizi de paylaşmayı düşünür müsünüz 🙂 herkesin en büyük kabusu

  • Cihan Şencan dedi ki:

    Merhaba ,İngiltere ile ilgili blog yazılarınızı okudum.Öncelikle kaleme aldığınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
    İstanbul’da yaşayan İşletme mezunu ,evli ,bir kız babası bir vatandaşım.Burada kendi işim olan tekstil ile uğraşmaktayım.
    Ülkemizde’ki yaşam her alanda dibe vurmuş durumda.Biz de 5 yaşında okula başlayacak bir kız çocuğunun ebeveynleri olarak sorumluluk alıp Ankara antlaşması ile İngiltereye yerleşmeyi planlıyoruz.
    Yaklaşık 2 aydır Avukatlar’ın Brexit durumunu öne sürüp acele başvuru tavsiyelerine kulak asmadan araştırmalar yapıyorum.Zira iyi bir planlama yapmadan adım atmayı doğru bulmuyorum.
    Türkiye’de küçükte olsa bir birikimimiz mevcut fakat kur farkından dolayı İngiltere de hatırı sayılır bir durumda olmuyor.
    Sizden ricam tecrübelerinize dayanarak tavsiye eder misiniz yerleşmeyi ve konu ile ilgili değerli fikirlerinizi yazarsanız çok mutlu olacağım.
    Saygılarımla

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Cihan Bey,
      Öncelikle avukatların acele başvuru taleplerine kulak asmamakla ilgili çok doğru davrandığınızı belirtmek isterim. Çünkü Brexitle ilgili Ankara anlaşmasını etkileyen bir durum öngörülmüyor. AB vatandaşlarını ilgilendiriyor. Kaldı ki İngiltere şu sıralar Brexit konusunda nasıl geri adım atacağının yollarını aramakla meşgul. Ben yerleşmenizi tavsiye ederim. Zaten bu yola girmiş olmanız Türkiye’deki yaşantınızdan memnun olmadığınızı gösteriyor. Hayat şikayet ederek mennun olmadığınız bir hayatı yaşamak için çok kısa. İyi planlama çok mühim haklısınız. Ankara anlaşmasına düzgün bir planlama ile danışman şirketlerin yardımı olmadan başvuran ve kabul edilen yüzlerce Türk var. Bol şans şimdiden.

  • Gizem dedi ki:

    Merhabalar, İngiltere hakkında araştırma yaparken rastladım blog sitenize ve çok güzel bilgiler edindim. Londra ya yakın 3 farklı şehirde bulunan bir Restaurant ile iş için görüşmekteyiz. Eşim ve ben aşçıyız. İstanbul da çok iyi Restaurantlarda şeflik yaptık ve işin aslı ülkeden gitmek istiyoruz. Görüşmede, İngiltere nin sponsorluk aracılığıyla işçi alımlarının zorluğundan bahsetti. Teklifi ise turistik vizeyle gelin, burada Ankara antlaşmasına başvuralım ve vize çıktıktan sonra contract yolu ile çalışalım. Bütün vize masraflarını karşılayacaklarını ve %95 Ankara antlaşmasının kabul göreceğini söyledi. Böyle bir durumda bizi orada ne gibi durumlar bekleyebilir. Bilginiz var ise bize yardımcı olabilirseniz çok sevinirim ?

  • Mustafa dedi ki:

    İngiltere’ye yerleşmeyi planlıyorum Ankara Anlaşması dışında nasıl bir yol izleyebilirim. Hacettepe Üniversitesi’nde Sosyoloji okudum, eğitim aracılığıyla yerleşme imkanım var mı ? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

  • Rıdvan dedi ki:

    Merhabalar bu yazınızı 3. okuyuşum ben mart ayında turist vize ile İngiltere’ye gelmeyi düşünüyorum davet mektubu gelecek ben erkek kuaförüyüm bu meslek ile Ankara antlaşması yapmak mantıklı mı sizce

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Burada erkek kuaförü olarak çalışan o kadar çok Türk var ki. Eminim siz de başarılı bir plan hazırlarsanız Ankara Anlaşması ile burada çalışma ve yaşama imkânı bulabilirsiniz.

  • Baba dedi ki:

    Türkiye’den merhabalar.
    Yazılarınızı ilgiyle okudum.
    Siteniz güzel ,yararlı bilgiler edindim.
    Cesaretinize ve azminize bravo .
    Donanımlı insanlar ;dünyanın her yerinde yaşar mutlu olur.
    Sizden şöyle şöyle bir soruyla yardım istesem! (akıl;akıllıdan alınır)
    Oğlum on yıldır Ingilterede. Özel bir şirkette çalışıyor.
    Çalışma+oturum+vatandaşlık aldı.
    Şu anada Türkiye’de.
    Yakın zamanda dönecek.

    Evlilik aşamasında; karar veremiyoruz!
    Kız arkadaşını:
    1- Türkiyeden turist vizesi ile Ingiltereye götürüp orada nikah yapmasımı?
    2-Türkiyede nikah yapıp, Ingiltereye vize baş vurusu yapıp gitmelerimi?
    3-Kızın Ingiltereye evlenmeden önce; dil öğrenmek için gitmesimi?.
    Yüksek lisans için üniversiteden kabul alıp ingilterede nikah yapmakmı?
    4- oğlum Ingiliz vatandaşı olduğu için üniverste okuduğu süre vize +okul harcında vatandaşlık haklarından yararlanırmı )?
    5-Ingilterede nikah yaparsa ne kadar sürede yasal çalışma alır?
    Sizce riski az daha kolay vize alması+üniversty ve çalışma haklar konusunda nasıl bir yol izlemeliyiz?
    Araştırıp cevap vereceğinize inanıyorum.
    Şimdiden teşekkürler.
    Türkiye’den saygı ve selamlar.

  • mahmut albayrak dedi ki:

    ben türkiyede emeklı sandığında emeklıyım 63 yaşındayım kızım ingiltere vatandaşı ve 15 yıldır orda çalışıyor 15 yıldır gidip geliyorum son olarak 10 yıllık vızem var ancak sureklı kalmak istiyorum .hasta olduğumuzd eşimle ben orada sağlıkta yararlanabılırmiyız doktora gidebilirmiyiz iki ülke arasında sosyal güvenlik anlaşması varmı

  • Zerrin dedi ki:

    Merhabalar,öncelikle sitenizi tekrar tekrar okuyorum.cok çok teşekkür ederiz, faydalı bilgiler için.eşimin işi sebebiyle 2 yıllığına glustere yerlesecegiz.ev kirası şirkete ait olacak.2 yaşında da bir çocuğum var.ortalama şartlarda geçinmek için aylık ne kadar bu bütçe gereklidir?Benim yabancı dilim de yok okulda öğrendiğim kadar,ilk başta çok sorun yaşar mıyım,hangi konularda tavsiyeleriniz olur? teşekkürler iyi aksamlar

  • Nurullah dedi ki:

    Merhabalar, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunuyum. Aynı zamanda Türkçe öğretimi adında TÖMER sertifikam da mevcut. Bir de Adalet mezunu olacağım bu sene. Kendimi İngiltere’de nasıl geliştirebilirim acaba? Şimdiden çok teşekkürler.

  • Rana dedi ki:

    Ben de yazsam, sanirim benzer bir yazi yazardim 7 senedir Ingilterede yasayan biri olarak. O kadar guzel orneklendirmissiniz ki. Duygulariniza tamamen katiliyorum. Ayrica yorum olarak size is bulmayla ilgili soru soranlara da tek tek cevap verdiginizden dolayi tebrik ediyorum, cok sabirlisiniz. Iyi gunler dilerim.

  • Eren dedi ki:

    Mükemmel bir yazı elinize dilinize sağlık çok hoş bir yazı olmuş.
    Size bir sorum olacak:
    Ben şuan Mekatronik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim 2019 haziran – temmuz ayında mezun olacağım ve ingilterede çalışmak istiyorum.
    Ankara anlaşması gibi kendi işimi kurmak degilde mühendislik üzerine firma şirketlerde çalışmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda bir öneriniz var mı?
    Ben bir kaç aylık dil kurslarına yazılmayı planlıyorum ilk olarak hemde İngilizcemi biraz daha geliştirmek için.
    Yazınız için tekrar teşekkürler.

  • Suzan dedi ki:

    Merhaba,

    Sormak istediğim bazı sorularım var cevaplarsanız çok memnun olurum.

    Bir firmada yaklaşık 3 yıldır grafik tasarımcı olarak çalışıyorum.

    Amacım; Dil eğtimi alarak, grafik tasarım alanında kendimi daha iyi geliştirmek. yurtdışına çıkmayı planlıyorum. çift vatandaşlığım var (Bulgaristan ve Türkiye)

    Adım atmak için nereden nasıl başlamalıyım bilemiyorum. Ankara anlaşması ile mi gitmeliyim? ya da gidip çalışma vizesi için başvuru mu yapmalıyım?

    İngiltere avrupa birliğinden çıkmadı diye biliyorum bu benim için avantaj olabilir mi? Danışmanlık kimlerden veya nereden alabilirim? ingilizcem çok iyi değil bu şartlarda yinede kendi alanımda çalışabilir miyim? 7 yılı aşkın aktif bir şekilde kendi alanımda çalışıyorum.

    Gitmeme yardımcı olacak bilgileri paylaşırsanız çok sevinirim 🙂

    Şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.

  • İlhan dedi ki:

    Merhaba,

    Oldukça faydalı bir içerik olmuş teşekkür ederiz.

  • esra dedi ki:

    Merhaba…öncelikle bilgilendirmeleniz için gerçekten çok teşekkürler… benim sormak istediğim şu…okulların sınıflandırılmasından bahsetmişsiniz..mesela taşınacağımız şehirdeki okulların hangisinin outstanding,hangisinin good olduğunu görebileceğimiz inceleyebileceğimiz bir web sitesi var mı ? (Türkiyeden araştırabileceğimiz) Kızım 2005 doğumlu..türkiyede 4+4 sistemde ortaokulu bitirmiş oldu. Artık lise eğitim hayatına başlayacak burada… bu yıl İngiltereye taşındığımızı varsayarsak kızım keystage 4 olarak kaçıncı sınıftan eğitime dahil olacak ?
    vereceğiniz bilgiler için şimdide teşekkürler
    sevgiler

  • Hakkı dedi ki:

    Merhabalar ben 17 yaşındayım türkiyede yaşıyorum bu sene lise son sınıftayım üniversiteye geçeceğim ama türkiye koşullarında ne önü açık garanti bir bölüm var nede rahat düzenli bir gelecek bu yüzden yurt dışında yaşama fikri hep mantıklı geliyor londrada yaşayan berber ve restourantları olan bir akrabamız var bu vize alarak kolayca ingiltereye gelip bir süre sonra ingiliz vatandaşı olabileceğimi söyledi bir yandan mantıklı ama yaşanan hayat hayal ettiğim gibi değil çalışma yoğun tempolu bir hayat disiplinli iş katı kurallar vb var diyor ama ben türkiyede kalıp üniversite okumayıda çok istiyorum ingilterede okumak maddi yönden biraz sıkıntılı ne yapacağım bilmiyorum çok kararsızım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  • Gul dedi ki:

    Merhabalar, internette ingilterede yasam ile ilgili blogunzu okudum cok aciklayici olmus, bunu ile ilgili bir sorum olacakti esimin isi sebebiyle ingiltereye tasinma durumumuz var ben istanbulda uluslarasi bir firmada finans bagimsiz denetim de calisiyorum, londradada issiz kalmak istemiyorum ve kariyerimi birakmak istemiyorum kararimizi ona gore vercez ingilterede is bulmak ozellikle finans alaninda zor mudur? Konu ile ilgili yardimlariniz icin simdiden cok tesekkur ederim😊

  • Furkan dedi ki:

    Merhabalar ben ziraat teknikeriyim ve organik tarım üzerine İngiltere’de tarım için iş imkanı var mı eğitiminin olduğunu görmüştüm daha evvel ama bu soru iş imkanı kısmı düşündürüyor.

  • Furkan dedi ki:

    Merhaba İngiltere’de yaşamak ve çalışmak ile ilgili yazınızı okudum ve beğendim yalın bir anlatımınız var.İngiltere’de ziraat ile ilgili işler var mı? Kendim ziraat tekniker mezunuyum organik tarım üzerinden.Bu konuda yardımcı olursanız şimdiden teşekkür ederim.

  • Oz Dima dedi ki:

    Merhaba, ben de temelli taşınıyorum önümüzdeki ay. 😀 Kronik hastalıkların tedavisi göçmenler için ücretsiz mi acaba? Mesela şeker hastasısınız ya da hepatit c taşıyorsunuz, veya düzenli pahalı bir ilaç kullanıyorsunuz ömür boyu. NHS bunları karşılıyor mu? İnternette sanki karşılıyor gibi yazıyor ama, büyükler için ilaçlar ücretli demişsiniz de kafam karıştı 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir