İNGİLTERE’DE HAYAT PAHALI MI?
İngiltere’de yaşamak için bir ayda harcanan parayı Türk lirasına çevirdiğimizde Türk lirası ile Sterlin arasındaki uçurumdan dolayı oldukça yüksek bir rakamla karşılaşmanız mümkün. Turist olarak gelenlerin İngiltere’nin çok pahalı bir ülke olduğunu düşünmelerinin en büyük sebebi bu. Peki İngiltere’de yaşayanlar için hayat gerçekten bu kadar pahalı mı?
Bence değil. Çünkü İngiltere’de yaşadığınızda paranızı sterlin olarak harcıyorsunuz ama aynı zamanda sterlin olarak da kazanıyorsunuz. Yani Türk lirasına çevirdiğinizde harcamanız kadar kazancınız da çok oluyor.
Ayrıca İngiltere fırsatlar ülkesi. Az para kazansanız dahi az para harcayarak konforlu bir yaşam sürme imkanı bir şekilde bulunuyor.
Şimdi gelelim İngiltere’de yaşarkenki aylık giderlerinizi ve masraflarınızı kısaca incelemeye…
1 – İNGİLTERE’DE EV KİRALARI
İngiltere’de yaşayanların en çok belini büken konu ev kiraları. Özellikle Londra gibi bir metropolde yaşamayı tercih ettiyseniz ya da iş imkanları Londra’da çok olduğu için Londra’da yaşamak zorundaysanız işiniz biraz zor. Çünkü şöyle düzgün bir semtte 3 odalı, bahçeli minik bir evim olsun dahi deseniz aylık en az 2500 £ u gözden çıkarmalısınız. Hadi müstakil ev yerine apartman dairesi de yeter deseniz dahi fiyatlar 1500 £ civarından başlıyor. Eğer bu parayı ödeyecek kazancınız yoksa şehrin biraz dışına doğru ev bulmanız gerekiyor. Diğer mantıklı bir seçenek ise Londra’da yaşamamak. İngiltere’nin farklı şehirlerinde 700 £ a dahi 3 odalı ve bahçeli müstakil bir ev kiralanabiliyor. İngiltere’deki ev kiralarına genel olarak göz atmak isterseniz bizdeki sahibinden.com gibi popüler olan İngilizlerin emlak sitesi www.rightmove.co.uk e bakabilirsiniz.
İngiltere’de ev kiralarından kurtulmanın diğer bir yolu ev satın almak. Düşük faiz oranlarından dolayı %20 gibi bir peşinat ödedikten sonra kira öder gibi ev sahibi olabilmek mümkün olduğu için peşinat ödeyebilecek maddi duruma sahip çoğu kişi bu yöntemi tercih ediyor. İngiltere’de ev sahibi olmak için illa da İngiliz vatandaşlığına ya da süresiz oturum iznine sahip olmanız gerekmiyor. Halifax gibi bazı bankalar geri ödemeleri ödeyebilecek bir gelir düzeyine sahip olduğunuza ikna oldukları takdirde 15-20 yıl geri ödemeli kredi veriyor.
Hayatın ne getireceği belli olmaz peki ya bu 20 yıllık süreçte İngiltere’den ayrılmak, ülkenize dönmek isterseniz ya da öyle gerekirse? Burada karşınıza iki seçenek çıkıyor. Ya evinizi kiraya verip alacağınız kira ile hangi ülkede yaşıyor olursanız olun kredinin geri ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. Ya da evinizi satıp mortgage geri ödemesini devreder ya da kapatabilirsiniz.
2 – İNGİLTERE’DE OKUL MASRAFLARI
İngiltere’de ev kiraları nasıl bel büküyorsa okul masrafları da bir o kadar yüz güldürüyor. Çünkü İngiltere’de okul masrafı neredeyse HİÇ YOK. Çocuklar devlet okullarında, maksimum 30 kişilik sınıflarda, ücretsiz olarak11 gayet iyi bir eğitim alıyor. İyi okullara gitmek için çok para vermeniz değil iyi okulun yakınında oturmanız gerekiyor. Okul kırtasiye masrafları dahi devlet tarafından karşılanıyor. Okul açıldığında alınması gereken forma, çanta vb. ihtiyaçlar süpermarketlerde oldukça makul ücretlerle satılıyor. Servis masrafı yok çünkü çocukların büyük bir çoğunluğu evlerine en yakın okula yürüyerek gidiyor.
İngiltere’de İlkokullardaki Eğitim Sistemi hakkındaki yazım için tıklayın.
3 – İNGİLTERE’DE YEME İÇME MASRAFLARI
Ortalama bir Türk ailesinin yeme içme masraflarının büyük bir çoğunluğunun marketlerden yapılan alışverişin oluşturduğu düşünüldüğünde ilk olarak market masraflarına göz atalım. İngiltere’de bulunan belli başlı marketler ASDA, TESCO, ALDI, LIDL, SAINSBURY, WAITROSE olarak sıralanabilir. Bunlardan evin genel ihtiyaçlarını karşılayan et, süt, peynir, yumurta, meyve, sebze, meyve gibi temel besin maddelerini karşılayacak şekilde alışveriş yaptığınızda Türk Lirasına çevirseniz dahi aşağı yukarı Türkiye’de Migros ayarı marketlerde ödediğiniz paraya denk gelir. Çünkü meyve ve sebze İngiltere’de daha pahalı olmasına rağmen et ve süt ürünleri Türkiye’den daha ucuz. Bu da toplamda ödediğiniz paranın Türkiye ile kafa kafaya gelmesine sebep oluyor.
Ayrıca Türkiye’de olmayan bir sistem olarak gün içinde satışının tamamlanması gereken et, süt, meyve, sebze gibi ürünlerin günün sonunda oldukça indirimli olarak satışa sunulması maddi olanakları yetersiz olan kişiler için büyük avantaj oluşturuyor. Meyve sebzenin taneyle, karpuzun dilimle satıldığı efsanesine çok da inanmayın, burada da mevsimine göre uygun fiyatlı meyve sebze rahat bulunuyor. Örneğin yaz ortasında üç dört kiloluk bir karpuz süpermarketlerden 3 pounda satın alınabiliyor.
İngiltere’de online siparişle Türk ürünlerini kapımıza kadar getiren BONVİLA hakkında bilgiler için tıklayın.
Markette çektiğim aşağıdaki videoda temel gıda ürünlerine ait fiyatları görebilirsiniz.
Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.
İngiltere’de dışarıda yediğinizde ödemeniz gereken meblağlara gelecek olursak örneğin Mc Donald’s da double cheese burger 1.5 pounda satılıyor. Herhangi bir kafede bir cappuccino içmek isteseniz yaklaşık 3 pound ödemeniz yeterli, yine bir puba gidip ailece İngilizlerin meşhur fish & chipslerinden yemek isteseniz 4 kişi için yaklaşık 30 pound ödemeniz gerekiyor.
İngilizlerin yeme içme alışkanlıkları için tıklayın.
4 – İNGİLTERE’DE GİYİM MASRAFLARI
Nasıl ki Türkiye’de farklı gelir düzeyinden insanlar için farklı giyim mağazası seçenekleri var ise İngiltere’de de durum farklı değil. SELFRIDGES ya da HARRODS’ta göreceğiniz fiyatlar karşısında küçük dilinizi yutabilirsiniz ama İngiltere’nin LC Waikiki’si diye adlandırdığım PRIMARK’ta 5 poundun altında onlarca ürün bulabilirsiniz.
5 – İNGİLTERE’DE ULAŞIM MASRAFLARI
İngiltere’deki ulaşım masrafları aynı kira konusunda olduğu gibi tamamen İngiltere’nin neresinde yaşadığınızla ilintili bir konu. Londra’da yaşıyorsanız gidiş dönüş, tek seferlik bir metro seyahati için ortalama 5 pound harcamanız gerekirken küçük şehirleri tercih ettiğinizde işinize yürüyerek ya da bisikletle gitmeniz büyük olasılık. Londra dışında yaşayanların kendi özel araçları ile seyahat etmeleri de oldukça mantıklı bir seçenek. Çünkü araba satış fiyatları da benzin fiyatları da İngiltere’de Türkiye nazaran daha ucuz. Gerçi son dönemde pound/TL paritesine göre Türk lirasına çevirince İngiltere’deki fiyatlar da eskisi kadar ucuz gibi durmasa da alım gücü düşünüldüğünde hala daha avantajlı. Ayrıca İngiltere’de özel araç dışındaki ulaşım cidden pahalı.
İngiltere’de Türk Ehliyetiniz Geçerli mi? İngiltere’de Ehliyet Nasıl Alınır? tıklayın.
6 – İNGİLTERE’DE ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ, İNTERNET VE TV FATURA TUTARLARI
Eve ve evde yaşayan kişi sayısına bağlı olarak değişiyor olmasına rağmen 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik ve su faturası masraflarının 50’şer pound, doğal gaz faturası masrafının 70 pound, internet ve televizyon lisansı için ödenen miktarın yaklaşık 40 pound olduğu ifade edilebilir. Türkiye’ye göre oldukça yüksek olan aylık 150 pound belediye vergisinin de aylık giderlere eklenmesi gerekir. Bu anlamda 4 kişilik bir ailenin ev için ödediği kiranın yanısıra yaklaşık 400 pound da aylık fatura gideri oluyor.
Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.
İngiltere’de Asgari Ücret Nedir?
Londra’da Kebap Nerede Yenir? En İyi Türk Restoranları ve Fiyatları
SAYIN GEZENTİ ANNE YAZILARINIZI OKUDUM .ÇIKLADIĞINIZ GİBİ BEN DE ÇOCUKLARIMIN GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM .EŞİM MATBAADA GRAFİKER. İNGİLİZCE BİLMİYOR.BENİM İNGİLİZCEM ORTA ALTI .İNGİLTERED 2001 YILINDA BULUNDUM(15 GÜN KADAR)İNGİLTEREDE ARKADAŞIM VAR.BEN BURADA 23 YILDIR HEMŞİREYİM.İNGİLTEREDE BİT TÜRK MATBAADA ÇALIŞMASINI İSTERİM AMA İNGİLİZCE İLK ETEPTA SORUN OLUR MU .BİRYERDEN BAŞLAMAK İSTİYORUM FAKAT YOL HARİTASINI NASIL ÇİZMELİYİM BİLMİYORUM.BU ARADA 2 ÇOCOĞUM VAR VE YEŞİL PASAPORTUMUZ MEVCUT
Aliye Hanım,
Yeşil pasaportunuz İngiltere’ye turist olarak dahi gelmenizi sağlamıyor. Burada yaşamak ve çalışmak için ankara anlaşmasını araştırın derim.
Merhaba ben Bulgaristan vatandaşıyım aynı zamanda 1989 yılında Türkiye göç ile geldik 2 kızım var 7 ve 3 yaşında İngiltere ye yerleşmek istiyorum tekstil işi yapıyoruz burada pırmak ihraçat yapıyoruz hangi İngiltere de bir ofis açmak istiyorum bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz acaba nerde yaşalıyız çocuklar nasıl bir okulla gitmeli
Lokasyon olarak Londra Wimbledon, Richmond gibi bölgeleri tavsiye ederim.
merhaba sizden İngiltereye giderken nasıl bir yol izlemem daha sağlıklı olur bunun için tecrübelerinizden faydalanmak isterim.Mimarlık 4 sınıf öğrencisiyim.öğrenci vizesi ile 6 aylık gideceğim sonra orda mesleki anlamda bir firma ile bağlantı sağlayarak kalma niyetim var.evlilik te olabilir tabi.ama bu süreçte ne kadar para gider bilmiyorum.orda 2000 sterlin maaş ile iş buldum.kalacak ve yemek verecek.bu para yeterli olurmu.nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz.
Ben ankara anlaşmasıyla londraya gelecem.fakat hiç bi fikrim yok.tanıdığım kimselerde yok.ne yapacağımı bilmiyorum.
Merhabalar ben Anestezi Teknikeriyim Ankara anlaşması ile İngiltereye gitmeyi düşünüyorum . Şuan İngilizcem yok . Orda dil öğrenip çalışma imkanım var mı nasıl bir yol izlemem lazım ?
Merhaba benim istanbulda bilgisayar şirketin var, tamir ve satış yapıyorum, aynı zamanda telefon, tablet, ve tv tamirde yapabiliyorum. Benim öğrenmek istediğim ankara anlaşması ile ingilterede bir iş yeri açmış olsam kazancım ne olur, 4 kisilik bir ailem var 2 erkek cocugum var okuyorlar orada da okula devam etmeleri gerekiyor ve hangi şehirde bu işi yapmamı tavsiye edersiniz. Verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Kazancınızın ne olacağı konusunda bilgim yok gerçekten. Ama Londra dışında bir şehir seçmenizi tavsiye ederim. En azından kira gideriniz çok daha düşük olur. Okullar ücretsiz zaten.
Merhabalar,
Şuanda Türkiye’de yaşayan iki çocuklu bir aileyiz ve yakın zamanda sizin yurtdışı çıkışınıza benzer bir sebeple İngiltere’ye gelme durumumuz var.
Sizin sitenizi tesadüfen keşfettim.
Aslında zaman içinde belki farklı konularda da fikrinizi almak isteyebilirim. Ancak ilk olarak sormak istediğim :Giderken kendi eşyalarımızı nakliye aracılığıyla yollamak mı yoksa belli süreliğine mobilyalı ev tutup sonrasında eşyaları satın alıp yeni bir eve geçmek mi daha mantıklı?
antalya büyümeli biri olarak istanbul soğuğuna bile 15 yıldır alışamadım. orlara nasıl alışacağım bilemiyorum. hiç haziranın gelmediği ocak-mayıs arasına takılmış bir iklimi var gibi duruyor.
Merhabalar Ankara antlaşması 2020 31 Aralık’ta bitti tekrarlanirmi acaba ? İngiltere’ye gitmek istiyorum mobilyaciyim kendim