İngiltere’de Ehliyet Almak

İngiltere’de yaşamaya başladıktan sonra, özellikle Londra dışında oturuyorsanız ehliyet almanız gerekiyor. Çünkü İngiltere’de toplu taşıma hem çok pahalı hem de Londra dışındaki şehirlerde pek yaygın değil.

Özellikle de aile iseniz kendi özel aracınızla seyahat etmek hem pratik, hem konforlu hem de çok daha ekonomik. Araba satış ücretleri de ülkemize kıyasla oldukça uygun olduğu için İngiltere’de ehliyet alma sürecine girmek bir süre sonra kaçınılmaz hale geliyor.

İngiltere’ye giriş yaptıktan sonraki ilk 12 ay boyunca Türk ehliyetiniz geçerli. Hazır geçerli bir ehliyetiniz varken bir an önce araba alıp İngiltere trafiğinde rahatça pratik yapmak en mantıklısı. Eğer ehliyet alma sürecine bu süre geçtikten sonra başlarsanız Geçici Ehliyet (Provisional Licence) aldıktan sonra ancak yanınızda ehliyeti olan biri varken araba ile sürüş pratiği yapabiliyorsunuz.

Şimdi gelin kısaca bir İngiltere’de Ehliyet Alma sürecinin nasıl işlediğini inceleyelim…

 

İngiltere’de Ehliyet Almak 3 aşamada gerçekleşiyor;

 

1 – Provisional Licence yani Geçici Ehliyet (Acemi Ehliyeti) Başvurusu Yapmak

İngiltere’de tam donanımlı ehliyet almadan önce mutlaka geçici ehliyet alınıyor. Bunun için https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence sitesine girerek başvuruda bulunmanız ve  başvuru ücretini(£34) kredi kartı ya da debit kartınızla ödemeniz gerekiyor. Ödeme tamamlnadıktan yaklaşık bir hafta sonra İngiltere Ehliyet İdaresinin yani DVLA’nın (Driver and Vehicle Licensing Agency) ehliyet başvuru formu evinize postalanıyor. Form elinize ulaştıktan sonra doldurmanız ve İngiliz pasaportunuzu yoksa oturum kartınız (BRP) ve açık gri ya da krem fonda çekilmiş 1 adet fotoğrafınızla birlikte başvuru formunda bulunan adrese göndermeniz gerekiyor. Başvurunuz onaylandıktan sonra geçici ehliyetiniz kimlik belgeleriniz ile birlikte adresinize geri gönderiliyor.

 

Peki Geçici Ehliyetin Kalıcı Ehliyetten Farkı Ne?

Aslında Geçici Ehliyet (Provisional Licence) 10 yıl geçerli ancak bu ehliyet ile aracınızı yalnız başınıza kullanamıyorsunuz. Arabayı kullanmak için yanınızda en az 3 yıllık ehliyeti olan biri olması gerekli ve hiç bir zaman otobana çıkamıyorsunuz. Ayrıca arabanın önüne ve arkasına learner driver anlamına gelen büyük bir ‘L’ etiketi yapıştırmanız gerekiyor.

 

2 – Teori Testini (Theory Test) Geçmek

Teori testine girebilmek için yine online olarak https://www.gov.uk/book-theory-test sitesinden başvuru yapmanız, başvuru ücretini(£23) kredi kartı ya da debit kartınızla ödemeniz ve test günü için randevu almanız gerekiyor. Teori testi ilgili sınav merkezlerinde, bilgisayar başında yapılıyor. Çoktan seçmeli olan test 50 sorudan oluşuyor ve testi geçebilmek için 50 sorudan en az 43 ünü doğru cevaplamanız gerekiyor. 7 yanlış hakkı az gibi görünse de testte belirli bir soru havuzundan seçilmiş, aynı tip sorular soruluyor. Çalışmak için kitap,CD vb. almanıza da gerek yok. Telefonunuza yükleyeceğiniz £5 tutarındaki  The OFFICIAL DVSA THEORY TEST KIT isimli app’teki soruları çözdüğünüzde iş çözülüyor. Ücretsiz aplikasyonlar da var ama reklamlar zaman kaybettiriyor.

 

3 – Risk Algılama ve Tepki Testini (Hazard Perception Test) Geçmek

Teori testi ile aynı gün gireceğiniz Hazar Perception Test trafikte vereceğiniz tepkilerin ölçüleceği bir algılama testi. Bu test biraz bilgisayar oyununu andırıyor. Sürücü koltuğundan çekilmiş 14 adet 1-2 dakikalık videolarda çeşitli senaryolar oluyor ve bunlara belli süre içinde tepki vermeniz gerekiyor. Bu teste de theory testi için telefonunuza önceden indirmiş olduğunuz app  ile çalışılabiliyor.

 

4 – Pratik Sınavı Geçmek ve Full Driving Licence’ı (Ehliyet) Almak

Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Yani fiziksel olarak arabayı kullandığınız ve eğitmeninin küçük(minor) ve büyük(major) hatalarınızı belirleyip sizin ehliyet alıp almayacağınıza karar verdiği sürüş testine. İngiltere’de Ehliyet almanın en zor kısmı bu pratik testi geçmek. Yaklaşık 40 dakika süren test boyunca yapacağınız tek bir majör hata veya 15 tane minör hata testten kalmanıza sebep oluyor. Ne kadar iyi araba kullanırsanız kullanın İngiltere’de Türkiye’dekilerden farklı pek çok kural olduğu göz önüne alındığında pratik teste girmeden önce en az 3-4 saat sürüş dersi almanız gerekiyor.(Saat ücreti yaklaşık £25.) Sınava dilerseniz eğitmenin aracı ile dilerseniz kendi aracınız ile girebiliyorsunuz. Eğer aracınız otomatik vitesli ise sadece otomatik vitesli araç kullanabilecek şekilde ehliyet veriliyor. Manuel vitesli araçla girerseniz alacağınız ehliyet hem manuel hem de otomatik vitesli araç kullanmanıza olanak sağlıyor.

Pratik sınavı tek seferde geçenler büyük bir alkışı hak ediyor çünkü 10. seferde bile geçemeyenlere rastlandığı oluyor:)

Herkese şimdiden bol şans…

 

İngiltere’den Türkiye’ye Araba Getirmenin Kurallarını Anlattığım Yazı için tıklayın.

 

Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.

 

6 Comments

  • Sevilay dedi ki:

    Merhabalar bi sorum olucaktı. Bende Manchester da yasıyorum Türk ehliyetim var ve bi sene kullanmak istiyorum. Eger ki önce gecici ehliyet alırsam sınav icin türk ehliyeti mi kullanamaz mıyım ? Türk ehliyetimi bir sene kullandıktan sonra mı Gecici egliyete basvurmalıyım ?

    • William dedi ki:

      Kullanabilirsiniz , İngiliz Ehliyeti almak icin basvuru formunu doldurursaniz orada soruyorlar baska ulkenin ehliyeti sizde varmi orada Turk ehliyetim var diye belirtin , ben oyle yaptim

    • Leyla dedi ki:

      Su anda ehliyet almaya hazirlaniyorum. Kisa ve net yazmissiniz, cok begendim.
      Dediginiz gibi netten app i satin aldim.kesinlikle oneririm.
      Adres linkleri paylasmaniz cok yararli olmus. Bu arada siz kacinci giriste aldiniz 🙈
      Sevgiler🥰💕

  • Merve dedi ki:

    Çok teşekkürler, çok açık ve net anlatmışsınız 🙂

  • Semih dedi ki:

    İyi günler ukde oturum iznim var 2019 eylülde giriş yaptım ama şuana kadar türk ehliyetimle araba kullanmadım ilk giriş tarihine mi bakıyorlar 12 ay için yoksa kullanmaya başladığın tarihten itibarenmi 12 ay

  • İlhan dedi ki:

    Merhaba Ben 1 yıl önce oturum için İngiltere’ye gelmiştim oturum aldım ama 2 hafta sonra dönmek zorunda kaldım türküyeye benim ehliyet süren O tarihte mi başlamış oluyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir