Ünlü şairimiz Cemal Süreya “Sonbahar Sanattır, Diğerleri Mevsim“ demiş. Bu sözü çok severim. Yazın sıcak günleri geride kalırken doğanın kendini kışa hazırlayışı, dökülen yaprakların doğada yarattığı renk paleti ve halen güneşi gördüğümüz bu günlerde ki enerjiyi de…
Her mevsim ayrı güzel olsa da; okulların açıldığı, çalışanların yaz sonrası tatillerden döndüğü, belki de en koşturmacalı ve verimli dönemleri olan bu aylar, İstanbul’un tadını çıkarmak için de güzel zamanlar…
Özellikle bu sonbahar Pandemi süresince durgun geçen kültür sanat hayatının dolu dolu geri dönüşü gerçekten muhteşem. 17. İstanbul Bienali (20 Eylül- 11 Aralık) ve Beyoğlu Kültür Festivali (01-23 Ekim) günleri sonbaharı doyasıya gözümüzü ve ruhumuzu besleyecek aktiviteler ile geçirmek için pek çok alternatif sunuyor.
Gelin hep birlikte İstanbul’da bu sonbaharda yapabileceğiniz kültür sanat gezilerine konuk yazarımız Yeliz Buran’ın gözünden bakalım…
İRENE KULESİ
Eminönü’nde Sağır Han’da yer alan İrene Kulesi 17. yüzyılda Orta Bizans döneminde inşa edilmiş. 1200 yıllık tarihi kule rivayete göre geçmişte kilise, zindan, gözetleme kulesi, hazine odası gibi çeşitli amaçlarla kullanılmış. Farklı dönemlere tanıklık etmiş bu yapı şu anda İrene Kulesi Sanat Galerisi olarak sanat ve tarihi buluşturuyor. El sanatları yapan zanaatkarların çalıştığı sağlı sollu birkaç dükkanını (tarihte zindan hücresi olarak kullanılmış) geçtikten sonra İrene Sanat Galerisi karşınıza çıkıyor .
12 asırlık Bizans mirası yapıda yer alan, geleneksel ve modern el yapımı eserleri görmek yada satın almak mümkün. Instagram hesaplarında ve web sitelerinde yer alan numaraları ararsanız yetkililer sizi karşılayarak gezdiriyor. Galeride ayrıca kısıtlı sayıda katılımcıya açılan bireysel yada grup atölyelere katılabilir; yağlı boya, hat, kaligrafi, minyatür, yaprak, ebru gibi Klasik Türk Sanatları eğitimlerini ustalarından alabilirsiniz.
Pazar günleri hariç Sanat Galerisini 09:00-19:00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Muhteşem ambiyansı yaşatan bu tarihi yapıyı ve galeriyi gezmek ücretsiz.
İSTANBUL SİNEMA MÜZESİ
İstiklal Caddesi‘nde yer alan İstanbul Sinema Müzesi’nde Stanley Kubrick sergisini 1 Mart 2023‘e kadar gezebilirsiniz. 200 yıllık tarihi bina içerisinde yer alan İstanbul Sinema Müzesi, 130 parçalı eşsiz eserleri ile dünyanın en iyi ilk üç sinema müzesi arasında.
Sinema müzesi biri dijital biri sinema tarihini yansıtan iki katı, ulusal ve uluslararası sanat eserlerine ev sahipliği yapan galerisi ile sinema severler için bir cennet. Atatürk’ün nutuk çekiminde kullanılan kamerası dahil çok sayıda önemli filmde kullanılan kamera ve objeleri görebilirsiniz. Arttırılmış gerçeklik odasında Yeşilçam filmlerinin sevilen sahnelerini izleyebilir, yeşil perde ile Yeşilçam’ın akıllarda yer etmiş sahnelerindeki oyunculardan birisi olarak fotoğraf çekebilir ve bu görüntüleri e-mail ile paylaşabilirsiniz . Hafıza havuzu bölümünde dünyada bir sinema müzesinde ilk kez kullanılacak olan etkileşimli dijital masa uygulamasıyla, Türk Sineması ziyaretçilerine sunuluyor.
1 Ekim’de başlayan Stanley Kubrick sergisi dünyaca ünlü yönetmen hakkında yapılmış en kapsamlı sergi olarak karşımıza çıkıyor. Sergide Kubrick’in kült filmlerine dair belgeler, kostüm, poster, obje ve kameraları görebilirsiniz.
Bilet ücretleri yetişkin 80, öğrenci 60 TL.
ABDÜLMECİD EFENDİ KÖŞKÜ
İstanbul Bienali kapsamında “İsmi Lazım Değil“ sergisine ev sahipliği yapan Abdülmecid Efendi Köşkü’nü 11 Aralık 2022 tarihine kadar Pazartesi günleri hariç 11:00- 19:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
“İsmi Lazım Değil” sergisi taş, yılan, göz figürleri ile bilinmezden büyülenme ve korkma odağında tasarlanmış yaklaşık 100 yapıtlık harika bir sergi.
Köşkün bahçesi, zemin katı ve birinci katı kullanılarak 45’ten fazla sanatçının yaklaşık 100 eseri sergileniyor. Bodrum kattaysa yapay zeka ,animasyon gibi dijital tekniklerden yararlanılarak Bizans dönemine ait görsel bir şölen sunuluyor.
Nakkaştepe Bağlarbaşı Korusunda Koç Topluluğu Spor Klübü’nde yer alan Abdülmecid Efendi Köşkü sadece sergi zamanları ziyarete açılıyor, bu harika yapıyı görmek için de güzel bir fırsat sunuyor. Ancak gerek köşk, gerek sergi o kadar keyifli ki kesinlikle pişman olmayacaksınız. Korunun içinde Divan Pastanesinin 2 ayrı yeri var. Kafe kısmında yemyeşil bir manzaraya karşı yorgunluk kahvesi yada bahçede bulunan hamakta keyif yapabilirsiniz. Ayrıca koruda güzel bir çocuk oyun alanı da yer alıyor. Sergi sonrası bir şeyler yemek- içmek yada dinlenmek isteyenler için güzel bir ortam.
Not: Otopark sadece Koç çalışanlarına açık
MÜZE GAZHANE
9. yüzyılın sonunda Anadolu Yakası’na enerji verecek hava gazının üretimi için kurulan Hasanpaşa Gazhanesi şimdiki adıyla Müze Gazhane Kadıköy’de yer alıyor. 1993’te kapanan 130 yıllık Gazhane 2021’de restore edilerek müze ve etkinlik alanı olarak kullanıma açıldı.
Gazhane sergi ve müze alanları, sahneleri, kütüphaneleriyle gençlere yirmi dört saat açık bir çalışma ve etkinlik alanı sunuyor. Instagram hesaplarından yada web sitesinden takip ederseniz çok sayıda çocuk ve yetişkin atölyesi, konserler ve söyleşiler ile sonbahar programı çok zengin. Atölyeleri çok ilgi görmekte ve önceden kayıt yaptırmak gerekiyor.
Karikatür müzesi geçmişten günümüze büyük ustaların çizgileri ile nostalji yaşatırken Bienal kapsamında da Bayrak Projesi , (Endonezya Gezici Kütüphane Ağı) okuryazarlığı yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen bu harekete dair belge, resim ve videoları görebilirsiniz Ayrıca Gazhane ‘de yer alan İstanbul Kitapçısı’na da uğramanızı önerebilirim.
Müze Gazhane’ye girişi ücretsiz ve geniş bir katlı otoparkı bulunuyor.
BORUSAN CONTEMPORARY
Borusan Contemporary, nam-ı diğer Perili Köşk, Rumelihisarı‘nda denize nazır Borusan yönetim binası, sergi ve etkinlik salonu.
İnşaası 1910 yılında başlayan köşk 1914 yılında savaş nedeniyle yarım kalıyor ve adını buradan alıyor. 2007 yılında burayı Borusan Holding 2030 yılına kadar kiralayarak yönetim ofisi ve sergi alanı olarak kullanıma açıyor.
Muhteşem boğaz manzaralı köşk‘te ilk olarak teras katından başlayarak boğaz manzarasının tadına vararak fotoğraflayabilirsiniz. Akabinde üstten alta doğru kat kat yönetim ofisleri dahil gezebiliyorsunuz. Her katta harika sanat eserleri yer alıyor ve sergi katında da güncel de yer alan “Kaosun Eşiği“ ve “Hibrit Mekanlar“ isimli sergileri 23 Agustos 2023 tarihine kadar gezebilirsiniz.
Köşkün 2. Katında yer alan kafesi de çok keyifli. Özellikle güzel havalarda çocuklarınız ile manzaranın tadına varabilirsiniz.
Bilet ücretleri yetişkin 50 TL, öğrenci 25 TL
Ziyaret saatleri: Sadece Cumartesi-Pazar günleri 10:00 – 19:00 arasında
Son ziyaretçi kabul saati: 18:00
Otopark bulunmuyor.
WONDERLAND / HARİKALAR DİYARI SERGİSİ
Çocukluğunu özleyenler ve her yaştan masal severler, hayal dünyamıza kısa bir yolculuğa ne dersiniz ?
Ataşehir Belediyesi Cemal Süreye Etkinlik Merkezinde 30 Ekim‘e kadar her gün ücretsiz ziyaret edebileceğiniz sergi çocukluğa ve o yaşlardaki sınırsız hayal gücüne bir atıf gibi. Özellikle Klozet içinden çıkan canavar çokça çocuğun küçük yaşlarda korkusu olmuştur.😊
Sanatçı Baysan Yüksel‘in 2007’den beri ürettiği 50 den fazla esere ev sahipliği yapan sergi bu civara yolu düşenler için ufak bir sanat molası tadında. Serginin küratörü Marcus Graf’ın anlatımıyla “Harikalar Diyarı/Wonderland sergisi garip hikayeler, garip yaratıklar ve olağanüstü vizyonlar diyarında hızlı bir rollercoasterda heyecanlı bir yolculuğu andırıyor.“
IHLAMUR KASRI
Güzel havalar bitmeden Beşiktaş, Ihlamur civarına yolu düşenler ve henüz görmeyenler için Ihlamur Kasrı gezisini öneririm. Burası yemyeşil ağaçlık bahçesi, geniş kafesi , bahçede gezen tavus kuşları ve çok sayıda tavşanın yer aldığı tavşan kulübesi ile çocuklu aileler için de şehrin göbeğinde sakin bir kaçamak noktası…
Ihlamur Kasırları Sultan Abdülmecid 1849-1855 yıllarında yaptırdığı “Merasim Köşkü” ile “Maiyet Köşkü” olarak adlandırılan iki kasırdan oluşuyor. Merasim Köşkü, Sultan Abdülmecid’in resmî kullanımına ve törenlere; Maiyet Köşkü ise Sultan’ın maiyeti ve haremine ayrılmış. Birer biniş kasrı, yani Sultan’ın günübirlik dinlenme mekânı olan kasırlar, aynı zamanda diplomatik misafirlerin ağırlandığı yer olarak da önem taşımış. Cumhuriyet’in ilanından sonra TBMM tarafından 1951’de İstanbul Belediyesi’nin kullanımına verilmiş ve “Tanzimat Müzesi” olarak düzenlenmiş. 1966’da Millî Saraylara devredilen yapılar 1985’te müze-saray olarak ziyarete açılmış. Maiyet Köşkü şu anda kafe olarak hizmet veriyor.
Bilet ücretleri yetişkin 20 TL, öğrenci 10 TL.
Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç her gün 9:00 – 17:30 arasında
İstanbul’da Çocuklarla Hafta Sonu Gidilecek 40 Yer ve 2022 Giriş Ücretleri