İngiliz Vatandaşı Nasıl Olunur?

İngiliz Vatandaşı olabilmek için öncelikle İngiltere’de yaşamanız, İngiltere’de yaşamak için de göçmenlik statüsü kazanmak için gerekli olan vize çeşitlerinden birine sahip olmanız gerekir. Vizeyi aldıktan sonra, İngiltere vatandaşlığı için o vize ile geçirmeniz gereken süre kadar İngiltere’de yaşadıktan sonra önce süresiz oturum izne başvuru hakkı, daha sonra da İngiliz vatandaşlığına başvuru hakkı elde edilir.

İngiltere vize çeşitlerinden kısaca bahsetmek gerekirse ilk sırada İngiltere’de yaşayan Türklerin çok büyük bir çoğunluğunun İngiltere’ye yerleşme yöntemi olarak tercih ettiği Ankara Anlaşması Vizesi gelir.

İNGİLTERE ANKARA ANLAŞMASI VİZESİ 

Ankara Antlaşması Vizesi (ECAA), Türk vatandaşlarının İngiltere’de kendi işlerini kurarak aileleri ile birlikte İngiltere’de yaşamalarına ve çalışmalarına olanak sağlayan, İngiltere ve Türkiye arasında 1963 yılında imzalanmış özel bir anlaşmaya dayanan bir İngiltere çalışma vizesi türüdür. İngiltere’de kendi işini yapabileceğine inanan her Türk vatandaşı, bu işi yapabileceğini gösteren eğitim, tecrübe ve işi kurmasına yeterli sermayeye sahipse İngiltere Ankara Antlaşması Vizesi’ne başvurarak İngiltere’de göçmenlik statüsü elde edebilir.

 

Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.

 

ANKARA ANLAŞMASI VİZESİ İLE İNGİLİZ VATANDAŞLIĞINA NE KADAR SÜREDE GEÇİLİR?

Ankara Anlaşması Vizesi için önce 1 yıllık, sonra 3 yıllık vize başvurusu yapılarak bu 4 yıl boyunca İngiltere’de geçici oturum izni elde ediliyordu. 1+ 3 yılın sonunda ise süresiz oturum izni başvuru hakkı doğuyordu. Süresiz oturum iznini aldıktan 1 yıl sonra ise İngiliz vatandaşlığına başvuru hakkı doğuyordu. Yani Ankara Anlaşması Vizesi 5 yıl gibi bir süre ile İngiliz vatandaşlığını en kısa sürede almayı imkan sağlayan, bu anlamda en avantajlı vize türüydü. Ancak Haziran 2018 yılı itibariyle yapılan yeni düzenlemeler ile Ankara Anlaşması vizesinin şartları değiştirildi.

Ankara Anlaşması vizesinde son durum nedir? konulu yazım için tıklayın.

Ankara Anlaşması vizesi ile edinilen oturum izni ve vatandaşlığa başvurma gibi haklar vizeye başvuran kişi için olduğu gibi, o kişinin bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocukları için de geçerlidir. Eşler bir yandan bu haktan faydalanırken bir yandan da başka herhangi bir işte çalışabilir.

Neden İngiltere’ye Taşındık?

ANKARA ANLAŞMASI VİZESİ BAŞVURU ÜCRETİ NEDİR?

Ankara Anlaşması vize başvurusu başvuruyu doğrudan kendiniz yaptığınız takdirde ücretsizdir. Yalnız başvuruyu kendiniz yapabilmeniz için bu vizede aranılan kriterleri ve istenilen evrakları çok iyi bilmek ve güncel bilgilere sahip olmanız, hazırlayacağınız iş planının istenilen bütün bilgileri içermesi, detaylı olması, kişiye özel yapılması ve İngiliz iş mantığına göre hazırlanmış olması gerekir.

Eğer bir avukat veya danışman ile başvurmaya karar verirseniz danışmanlık ücreti olarak, İngiltere’den yapılan başvurularda bu 750 £ – 1500 £ arası, Türkiye’den yapılan başvurularda 1500 £ – 3000 £ arası ödemeniz gerekir. Başvuru için gerekli olan iş planı da genellikle bu ücrete dahildir. Danışmanlık hizmeti almak vize başvurusunun olumlu sonuçlanmasını garantilemez ama vize alma şansınızı arttırır.

İNGİLTERE GENEL ÇALIŞMA VİZESİ

İngiltere Tier-2 Genel Çalışma Vizesi belirli bir işyerinde çalışmak üzere İngiltere’ye yerleşecek kişilere verilir.Türkiye’de kurumsal bir firmada çalışıp İngiltere’de de kurumsal bir firmada çalışmaya devam edecek olan kişiler bu vize türü ile İngiltere’ye yerleşmektedir.Bu vize türünde kişinin İngiltere’de çalışacağı işyerinin sponsor olması gerekmektedir.

İngiltere Genel Çalışma Vizesi belirli bir iş için gerekli nitelikte olan bir çalışanın İngiltere ve Avrupa Birliği sınırları içerisinde bulunamaması sebebiyle İngiltere’deki işverenlerin bu nitelikleri taşıyan diğer ülke vatandaşlarını İngiltere’ye kendileri için çalışabilmelerini sağlamak üzere getirtmeleri için tasarlanmıştır. Bu nedenle Türk vatandaşı olan birini işe alacak işyerinin gerekli olan sponsorluk kaydını yaptırmış olmasının yanısıra İngiltere ve Avrupa Birliği sınırları içerisinde bu iş için uygun kişiyi bulamadığını da ispatlaması gerekmektedir.Çalışacak kişinin ise en az B1 seviyesinde İngilizce bildiğini gösteren bir belge ile dil yeterliliğini karşıladığını gösterebilmesi gerekir.

 

Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.

 

Aynı Ankara Anlaşması vizesinde olduğu gibi İngiltere genel çalışma vizesi ile edinilen oturum izni ve vatandaşlığa başvurma gibi haklar vizeye başvuran kişi için olduğu gibi, o kişinin bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocukları için de geçerlidir. Eşler bir yandan bu haktan faydalanırken bir yandan da başka herhangi bir işte çalışabilir.

İngiltere Tier-2 Genel Çalışma Vizesi işyerinin sponsorluğuna dayalı bir vize türü olduğundan işyeri değişikliği yapıldığı takdirde vize süresi dolmamış dahi olsa yeni vize başvurusu yapmak gerekir.

İngiltere Tier-2 Genel Çalışma Vizesi ile 5 yıla kadar siz ve aileniz için geçici oturum izni elde edilir. 5 yılın sonunda ise sürekli oturum izni başvuru hakkı doğar. Sürekli oturum iznini aldıktan 1 yıl sonra, yani İngiltere’de yaşamaya başladıktan 6 yıl sonra İngiliz vatandaşlığına başvurulabilir. İngiltere Genel Çalışma vizesi ile sürekli oturum izni ve vatandaşlık hakkı Ankara Anlaşmasına nazaran 1 yıl geç edilir.

İNGİLTERE GENEL ÇALIŞMA VİZESİ ÜCRETİ NEDİR?

İngiltere Tier-2 Genel Çalışma Vizesi ücreti 3 yıllık başvurduğunuz takdirde başvuran için 532 £, ailenin diğer bireylerinden her biri için 587 £, 5 yıllık başvurduğunuz takdirde başvuran için 1119 £, ailenin diğer bireylerinden her biri için 1174 £ ödemeniz gerekir. Genelde size sponsor olan şirket vize ücretinin tamamını ya da bir kısmını karşılar.

İNGİLİZ VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU ŞARTLARI NELERDİR?

İngiliz vatandaşlığına başvurmanız için B1 seviyesinde İngilizce bildiğinizi, geçerliliği olan bir İngilizce dil sınavı belgesi ile kanıtlamanız, ayrıca Life in UK (İngiltere’de yaşam) sınavından da geçmeniz gerekir. İngiltere’deki toplam 60 test merkezinde uygulanan sınavın ücreti 50 £‘dir.

 

İngiltere’de Yaşamak ve Çalışmak

 

Yurtdışında Yaşamanın Avantajları ve Dezavantajları

 

İngilizler Soğuk İnsanlar mı? İngiliz Davranış Biçimleri

22 Comments

  • Betk dedi ki:

    Merhabalar..bir sorum olacakti Eşim doktor ayni zamanda bulgaristan dogumlu yani ab vatandaşı..ingiltere tip doktorlugu icin denkligin cok zor oldugunu dusunursek ilac sektorunde ingiltere de calisabilir mi? Teşekkür ederim

  • İsmet dedi ki:

    benim yaşım daha 17 ve bu türkiyenin halini biliyom ben 18 yaşıma gelince tek başıma ingilterede yaşabilirmiyim TEŞEKKÜRLER
    Yani 18 yaşıma geldiğimde ingiltereye vatandaşlığmı aldırabilirmiyim

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Vatandaşlık aldırmak gibi bir durum söz konusu değil. Geçerli vize türlerinden biri ile İngiltere’ye gelip çalışabilirsiniz. Detaylar yazıda var.

  • murat yılmaz dedi ki:

    merhaba
    mali müşavirim evliyim 2 çocuğum var ailem ile birlikte ingilterede nasıl yaşayabilirim

  • Soner akış dedi ki:

    Merhaba eşim ingiliz 2.5 yıldır evliyiz bir kızımız var ingilterede oturum almak için eea family permit ten faydalanabilirmiyiz veya başka hangi vizeye başvurmam doğru olur ? Teşekkürler

  • Omer Guney dedi ki:

    Merhaba
    45 yaşında hali vakti yerinde bir müzisyenim. İngiltere’de süresiz oturum veya vatandaşlık istiyorum. En sancısız yol nedir? Bir öneriniz var mıdır?

  • Merakliben dedi ki:

    Ben Bosna Hersek’te yaşıyorum ve Boşnak pasaportum var, İngiltere’de tandık ve akrabalarım da var, sizce ben oraya yetleşmeye uygun muyum?

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Bısna Hersek Avrupa birliği üyesi diye biliyorum. Eğer öyle ise Brexit gerçekleşene kadar istediğiniz gibi gelip yerleşebilirsiniz. Herhangi bir vize gerekmiyor.

  • Merakliben dedi ki:

    Yok Bosna Hersek AB üyesi değil.

  • Ferdi dedi ki:

    Merhaba
    AB vatandasiyim ,5 yildan sonra Suresiz Oturumu aldiktan sonra vatandasliga basvurabilmek icin 12 ay beklenmesi gerekiyormus.
    Sorum bu 12 ay suresince Ingiltere disinda olsak sorun olur mu ? yani atiyorum 6 ay ingilterede sonra 6 ay ayligina Turkiye ye gitsem sonra 12 ay dolunca ingiltereye gelip vatandasliga basvuru yapilabilirmi? yada bu 12 aylik bekleme suresindeki yurtdisina en fazla kac gunlugune gidebilirim ?
    Tesekkurler

  • Araştıran dedi ki:

    Merhaba ben google da İngiltere ilgili yazılarınızı okuyarak size ulaştöğretim elemanıyım ve doktora sürecimdeyim 2020 yılında 1 yıllığına ingiltereye araştırmacı öğrenci olarak gideceğim. İngiltereye giderken hamile kalsam ve orada doğum yapsam bu durum çocuğuma olumlu olarak yansır mı? Vatandaşlık alamıyor hemen doğumla ama ileride eğitim çalışma yaşama gibi hakları olur mu? Şimdiden teşekkürler

  • Musatafa dedi ki:

    Merhaba benim babam eğer orda çalışma vizesi alırsa ben de orda okul okuya bilecek miyim eğer okuyabileceksem burslu okumak istiyorum ne yapmam gerekiyor

  • Ali dedi ki:

    Merhaba ben 2008 den bu yana İngiltere’de yasamaktayım indefiniti 2018. – 1 nisanda aldım ve son 1 yılda 120 gün turkiyede kaldım vatandaslıga basvurabilirmiyim

  • Ali dedi ki:

    Selam ben 2008 den bu yana ingilterede yasamaktayım 2018 1 nisanda serbestlik aldım ve 2019 1 Nisa’nda İngiliz vatandaslıgı için günüm doluyo sorun son 1 yılda turkiyede 120 kaldım vatandaşlıga başvurabilirmiyim.

  • İsmail dedi ki:

    Merhaba şuan ukrayna’da hukuk okuyorum son 1 yılım kaldı okulum bittikten sonra ingiltere ye gelip yüksek lisans doktore eğitimlerimi orda tamamlıya bilir miyim?
    Bir diğer sorum eğitimlerimi tamamladım diyelim sonrasında mesleğimi orda ihraç ede bilir miyim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir