Kuzey Afrika’da Vizesiz Gezilecek Ülkeler

Benzersiz kültürü ve vize olmadan seyahat edilebilecek çok sayıda ülkesiyle Kuzey Afrika hayat boyu unutulmayacak bir tatil deneyimi vadediyor. Farklı kültürleri yakından tanımak istiyor ancak vize gibi resmi işlemlerle vakit kaybetmek istemiyorsanız sizler de tercihinizi vize talep etmeden seyahat etmenize imkan tanıyan ülkelerden yana yapabilirsiniz.

Mısır

Her yıl binlerce turistin tercihi olan Mısır turları pek çok ayrıntısıyla benzersiz bir ülke olarak değerlendirilen Mısır’ı daha yakından tanımak için ideal. Orta Doğu’nun en büyük ülkelerinden biri olan ve son yılların en sevilen turizm rotaları arasında yer alan Mısır, Kuzey Afrika ve Orta Doğu coğrafyaları arasında bir tür köprü olma özelliğine sahip. 7 bin yıllık köklü geçmişiyle sayısız medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen ve halen farklı uygarlıkların izlerini taşıyan Mısır, kültürel, gastronomik ve turistik açıdan benzersiz bir deneyim yaşatıyor.

Mısır’da Gezilecek Yerler

Mısır gezinizi daha keyifli hale getirecek pek çok turistik yer bulunuyor. Bugüne dek ev sahipliği yaptığı egemenliklerden izleri ve yapıları halen taşıyan Mısır, turistik lokasyonları ile değişen tatil ihtiyaçlarını başarıyla karşılıyor.

  1. Kahire Mısır Müzesi

Kahire şehrinde yer alan ve Orta Doğu’nun en eski müzelerinden biri olarak anılan Kahire Mısır Müzesi, yalnızca Mısır’ın değil, Orta Doğu’nun en değerli müzesi olma özelliği taşıyor. En büyük Firavun koleksiyonuna sahip olduğu için dikkat çekmeyi başaran ve ziyaretçiler tarafından yoğun bir ilgi gören Kahire Mısır Müzesi 1902 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Fransız mimar Marcel Dourgenon tarafından tasarlanan ve dikkat çeken çok sayıda esere ev sahipliği yapan Kahire Mısır Müzesi cuma günü hariç her gün 09.00 ile 17.00 saatleri arasında cuma günüyse 09.00 ile 21.00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş için 200 LE ücret ödenmesi gerekiyor.

  1. Keops Piramidi

Mısır piramitleri içerisinde yer alan ve en büyük piramit olduğu için dikkat çeken Keops Piramidi, en yoğun ilgiyle karşılaşan piramit. 400 EGP karşılığında satılan kombine biletleri alarak piramidin içerisine girebilirsiniz. Keops Piramidi İçerisinde geniş bir alan, kral ve kraliçe odaları yer alıyor. Gizemi halen çözülmemiş boşluklar ve görüntülenmesi mümkün olmayan alanlar ile bölgenin en dikkat çekici yerlerinden biri olan Keops Piramidi, turistler tarafından çok yoğun bir ilgi görüyor.

  1. Montaza Sarayı

1982 yılında Abbasi Hilmi Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilen Montaza Sarayı mimarisiyle bölgenin en dikkat çekici yapısıdır. Kendine ait bir mahalleye ve geniş bir bahçeye sahip olan Montaza Sarayı yalnızca yabancı turistler tarafından değil, yerel halk tarafından da yoğun bir ilgi görüyor. Montaza Sarayı etrafında konaklayabileceğiniz pansiyon ve oteller de bulunuyor.

  1. Amon Tapınağı

Amon Tapınağı ya da Karnak ismi ile anılan ve yaklaşık 200 dönümlük bir alanı kaplayan bu yapı bugüne dek Mısır’da yapılan en büyük dini yapı onu özelliği taşıyor. 2 bin yıl boyunca hat yeri olan tapınak günümüzde turistik açıdan Mısır’ın en dikkat çekici yerlerinden biri olarak değerlendiriliyor. 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve koruma altında tutulan Amon Tapınağı Luksor şehrinin 2,5 kilometre uzağındadır.

Mısır’da Ne Yenir?

Mısır yalnızca kültürel açıdan değil, gastronomik açıdan da benzersiz bir deneyim sunar. Mısır seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken pek çok lezzet bulunuyor.

  1. Koşari

Mısır mutfağına ait bir lezzet olan ve mutlaka denenmesi gereken koşari ulusal yemeklerden biridir. Hint ve İtalyan mutfağının birleşiminden oluşan içerisinde makarna, mercimek ve pirinç bulunan bu yemek sarımsak sirkesi, baharatlı sos, nohut ve kızarmış soğan ile zenginleştirilir. Sokak lezzeti olarak değerlendirilen ve her sokakta bulabileceğiniz koşari, Mısır halkı tarafından günün her saati tüketiliyor.

  1. Havavşi

Kıyma, soğan, maydanoz ve biberin köfte haline getirilerek pide içerisinde servis edilmesiyle hazırlanan havaşi, kuzu sandviçi olarak tanınır. Genellikle turşu ile servis edilen havavşi yöre halkı tarafından en sevilen yemeklerden birisi.

  1. Ful Medames

Fasulye, sarımsak, limon suyu ve yağ ile hazırlanan ful medames Mısır’ın en popüler lezzetlerinden birisi. Yemeğin pişirildiği kap kömür ya da kumun içerisine gömülür ve daha sonra pişirme işlemine geçilir. Yumurta, domates sosu, pastırma ve tahin eşliğinde servis edilen ful medames gastronomik açıdan benzersiz bir deneyimdir.

  1. Falafel

Son yıllarda Türk mutfağında da oldukça popüler hale gelen, İsrail, Filistin ve Lübnan mutfağında sık sık tüketilen falafel, Hatay mutfağında da izlerine rastlanabilecek bir atıştırmalıktır. İçerisinde nohut, sarımsak, kuru bakla ve kişniş bulunan, ara sıcak olarak servis edilen falafel doyurucu ve lezzetlidir.

Fas

Fas turu ile görme şansı yakalayacağınız bu ülke Kuzeybatı Afrika’da, Atlas Dağları ve Sahra Çölü arasında yer alıyor. Renkli pazarları ve tarihi zenginliği ile benzersiz bir kültürel dokuya sahip olan Fas, dünyaca ünlü bir turizm merkezi konumunda.

Fas’ta Gezilecek Yerler

Fas seyahatiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken pek çok turistik yapı bulunuyor. Ülkeye yapılacak turistik seyahatler için en ideal aralık ise ekim ile Nisan ayları olarak değerlendiriliyor.

  1. Marakeş

Fas’ta gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen şehir Marakeş’tir. Fas’ın kalbinde yer alan bu şehir ülkenin en ünlü şehridir. Tarihi ve moderniteyi aynı anda sunan Marakeş dünyaca ünlü çarşılara, saraylara ve bahçelere sahip.

  1. Bahia Sarayı

Fas mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Bahia Sarayı Marakeş şehrinde yer alır. 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve ülkenin en korunaklı yapılarından biri olan Bahia Sarayı, odaları, kubbeleri, tavanları, süslemeleri, mozaikleri, el ve ahşap işçiliği ile bölgenin en dikkat çekici turistik yapısıdır.

  1. Fes

Fas’ın kültür başkenti olan Fes tarihi zenginlikleriyle dikkat çeker. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan pek çok yapı Fes şehrinde yer alır. Geleneksel mimarisiyle kültür ve sanat severler için benzersiz bir deneyim.

  1. Şafşavan

Fas’ın kuzeybatısında Rif Dağları’nın eteğinde yer alan ve bir dağ kasabası olan Şafşavan mavi tonlarında evleri, doğal güzellikleri ve dar sokaklarıyla ünlüdür. Farklı atmosferi ile Fas’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak değerlendirilen Şafşavan “Mavi Şehir” olarak da bilinir.

Fas’ta Ne Yenir?

Egzotik yemeklere sahip Fas, gastronomik açıdan da eğlenceli bir deneyim sunuyor. Seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken pek çok yemek bulunuyor.

  1. Mechoui

Fas’ın yöresel yemeklerinden biri olan mechoui bir tür kuzu çevirmedir. Baharatlarla marine edilen kuzu ile hazırlanan bu yemek yöre halkı tarafından oldukça sevilir.

  1. Zaalouk

Bir tür meze olan zaalouk kızarmış patlıcan, domates, sarımsak ve baharatlar ile hazırlanır. Çoğunlukla ekmekle servis edilir. Meze ya da salata olarak tüketilir.

  1. M’hanncha

Fas’ın meşhur bademli rulosu, özgün lezzetiyle dikkat çeker. Yufka hamuru, badem ezmesi, şeker ve tarçınla harmanlanarak doldurulur, ardından rulo şeklinde sarılıp fırında pişirilir. Servis edilirken üzerine pudra şekeri serpilerek sunulur.

  1. Tagine

Fas mutfağının en ünlü yemeklerinden biri taginedir. Kuzu ya da tavuk eti ile hazırlanan tagine sebzeler, baharatlar ve zeytinyağı ile pişirilir.

Tunus

Akdeniz ikliminin etkisi altında olan ve tarih ya da kültür gezileri için en ideal lokasyonlardan biri olarak değerlendirilen Tunus mistik ve egzotik bir atmosfere sahiptir.

Tunus’ta Gezilecek Yerler

Tunus seyahatiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken pek çok yer bulunuyor.

  1. Avenue Habib Bourguiba

Avenue Habib Bourguiba ya da Habib Burgiba Bulvarı, Tunus’un başkentinde bulunan bir bulvardır. Şehrin tarihsel, siyasi ve ekonomik merkezi.

  1. Zaytuna Mosque

Zaytuna ya da Zeytuna Cami Tunus’un sembollerinden biridir. Kuzey Afrika’nın İslami ilim merkezleri arasındadır.

  1. Medina of Tunis

Tunus Medinesi olarak da adlandırılan bu bölge Tunus’un başkentinde bulunan bir mahalledir. Bugüne dek pek çok egemenliğe ev sahipliği yapan mahallede camiler, medreseler, çeşmeler ve saraylar olmak üzere 700 farklı anıt bulunur.

  1. Sidi Bou Said ve Carthage

Beyaz badanalı mavi kapalı ve mavi pencereli evleriyle Tunus’a yalnızca yarım saat mesafede yer alan Sidi Bou Said duvarlardan sarkan asma yaprakları ve çiçekleriyle büyüleyici bir kasabadır. Kendine özel atmosferi ile kendinizi Yunan adalarında hissetmenizi sağlar.

Tunus’ta Ne Yenir?

Mutfak konusunda da önemli bir zenginliğe sahip Tunus’ta denemeniz gereken pek çok lezzet bulunur. Bu lezzetler seyahatinizin gastronomik açıdan da benzersiz hale gelmesini sağlar.

  1. Burfi

Yöreye ait bir ta.tlı olan ve çok basit malzemelerle hazırlanmasına rağmen oldukça lezzetli olan burfi toz şeker, süt tozu, su, tereyağı, gül suyu veya vanilya ile hazırlanıyor. Dilimlere ayrılarak servis edilen ve pek çok restoranda bulabileceğiniz bu tatlı yöre halkı tarafından da sevilerek tüketiliyor.

  1. Safran

Safran Arap mutfağında en çok kullanılan baharat. Tunus’ta hazırlanan yemeklerin çok büyük bir çoğunluğunda da safran ile karşılaşmak mümkündür.

  1. Felfel Machi

Bir tür ana yemek olan felfel machi; kuzu eti, özel bir sos ve biberin birleşimiyle hazırlanıyor.

  1. Bouza

Yöresel bir tatlı olan ve farklı aroması ile dikkat çeken bouza, restoranların pek çoğunda bulunur. Fiyatının oldukça uygun olması mutlaka denenmesi gereken bir tatlı olmasını sağlar.

Cezayir

Cezayir Afrika kıtasında yer almasına rağmen Fransız rüzgarının estiği bir lokasyondur. Afrika’nın en büyük ikinci şehridir. Mutlaka görülmesi gereken çok sayıda yere sahiptir.

Cezayir’de Gezilecek Yerler

Yılın her mevsimi dünyanın her yerinden ziyaretçisinin dikkatini çekmeyi başaran Cezayir, görülmesi gereken pek çok yeri ile turistik açıdan benzersiz bir deneyim yaşatıyor.

  1. Le Jardin d’Essai du Hamma

1832 yılında düzenlenen ve Hamma Bahçeleri ismiyle anılan bu yapı 58 hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. Denizi görebileceğiniz hoş bir konumda yer alan ve farklı bitki türlerinin bir arada tutulduğu botanik bahçe rengârenk çiçekleri ve düzenli peyzajıyla ziyaretçiler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.

  1. Fort Santa Cruz

Santa Cruz Kalesi ve yanında bulunan kilise bölgenin en çok dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer alıyor. Manzaraya hakim yüksek bir alanda yer alması ise unutulmaz bir seyahat deneyimi vadediyor.

  1. Memorial du Martyr

Cezayir tarihi ve bu topraklarda şehit olanlar adına inşa edilmiş bir anıt olan Memorial du Martyr mimari açıdan en dikkat çekici yapılar arasında geliyor. Şehre hakim eşsiz bir lokasyonda yer alması ise turistler tarafından yoğun bir ilgi görmesini sağlıyor.

  1. Emir Abdelkader Mosquée

Aynı anda 15 bin kişinin ibadet edebileceği kapasiteyle oluşturulmuş cami, Cezayir’in ve tüm Afrika kıtasının en büyük camilerinden biridir. Görkemli bir mimariye sahip olan dini yapı 1990’lı yılların başından bu yana şehre gelen turistlerin dikkatini en çok çeken yapı oluyor.

Cezayir’de Ne Yenir?

Yöresel lezzetleriyle de ön plana çıkmayı başaran Cezayir, farklı damak tatlarına hitap eden lezzetlere ev sahipliği yapıyor.

  1. Meşui

Mechoui ya da meşui ismi ile anılan bu lezzet, mangal şeklinde hazırlanan bir kızartma yemeğidir. Kuzu ya da tavuk etiyle hazırlanır. Yöresel yemekler arasında bulunan en popüler lezzetlerden biridir.

  1. Merguez

Merguez bir tür sosis yemeğidir. Sığır veya koyun etinin baharatlarla tatlandırılmasıyla hazırlanır.

  1. Hurmalı Makrot

İrmik ve hurma ile hazırlanan genellikle içerisinde şeker bulunmadığı için hafif bir lezzet olarak değerlendirilen hurmalı makrot, Cezayir’in en sevilen tatlılarından biridir.

  1. Shurba

Bir çeşit çorba olan ve geleneksel bir lezzet olarak değerlendirilen shurba, malzeme listesi oldukça zengin bir yemektir. Pirinç ve sebzelerin yanı sıra tarçın gibi baharatlarla farklı bir aromaya sahip hale gelen shurba, yöre halkı tarafından oldukça sevilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir