İngiliz Vatandaşı olabilmek için öncelikle İngiltere’de yaşamanız, İngiltere’de yaşamak için de göçmenlik statüsü kazanmak için gerekli olan vize çeşitlerinden birine sahip olmanız gerekir.
İngitere’de yaşamak ve çalışmak için öğrenci ve yatırımcı vizelerini saymazsak iki farklı vize türü bulunuyor. Bunların ilki Brexit sonrası Genel Çalışması Vizesi (Tier-2) yerine yürürlüğe giren SKILLED WORKER VISA. İkincisi ise 2022 sonunda yürürlüğü giren ve başvuru ve çalışma koşulları çok daha kolay olan SCALE UP VISA.
Her iki vize türünde de İngiltere’de çalışmaya başladıktan 5 yıl sonra ailenizle birlikte Süresiz Oturum İzni (Indefinite Leave to Remain) elde ediyorsunuz.
Süresiz oturum iznine sahip olduktan 1 yıl sonra ise İngiliz vatandaşlığına başvurabiliyor, başvurudan sonra yine ailenizle birlikte ortalama 6 ay sonra İngiliz vatandaşı olabiliyorsunuz.
1 – İNGİLTERE’DE NİTELİKLİ ÇALIŞAN (SKILLED WORKER VISA) İLE İŞ BULMAK
İngiltere’de maaşlı bir işte çalışarak yaşamak isteyenlerin başvurabileceği Skilled Worker Visa puan sistemine dayalı bir vizedir. Brexit sürecinden önce geçerli olan Tier 2 (Genel) çalışma vizesinin yerini Brexitten sonra bu vize türü almıştır. Yapacağınız işin nitelikleri, sizin nitelikleriniz, alacağınız maaş ve kalış süreniz, vizenize başvururken belirlenir, başvuru sürecinde değerlendirme için sunulur.
Skilled Worker Visa başvuru şartları detayları için tıklayın.
2 – İNGİLTERE’DE YENİ ÇIKAN KOLAYLAŞTIRILMIŞ VİZE TÜRÜ SCALE-UP VİSA İLE İŞ BULMAK
İngiltere’nin Brexitle beraber Avrupa Birliği’nden çıkması sebebiyle karşılaştığı engeller kalifiye personel sorunu yaşamasına neden oldu. Olaya Türkiye tarafından baktığımızda da yine Brexit nedeniyle İngiltere ve Türkiye arasında bulunan Ankara Anlaşması’nın da sona ermesi ile Türkiye’den İngiltere’ye yaşanan yoğun göç de oldukça azaldı.
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Skilled Worker Visa ile sorun bir nebze olsa giderilse de bu vize türünün sponsorluk kısmı hayli vakit almakta ve işlem süreçlerini uzatmaktaydı. Bu nedenle İngiltere’de hükümet yaşanan kalifiye personel sorununa istinaden göçmenlik yollarında daha pratik ve daha uygulanabilir çözümlere yöneldi. Bu noktada Ağustos 2022 itibariyle uygulanmaya başlanan Scale-Up vizesi devreye girdi.
Scale-Up Visa başvuru şartları detayları için tıklayın.
Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.
İngiltere’de Yaşamak ve Çalışmak
Yurtdışında Yaşamanın Avantajları ve Dezavantajları
İngilizler Soğuk İnsanlar mı? Irkçılar mı? İngiliz Davranış Biçimleri
Merhabalar..bir sorum olacakti Eşim doktor ayni zamanda bulgaristan dogumlu yani ab vatandaşı..ingiltere tip doktorlugu icin denkligin cok zor oldugunu dusunursek ilac sektorunde ingiltere de calisabilir mi? Teşekkür ederim
Eşinizin AB vatandaşı olarak denklik alması çok kolay ilaç sektörüne gerek yok.Benim AB vatandaşı Türk bir arkadaşım doktorluk yapıyor şu anda. Ancak Brexit olmadan gelseniz iyi olur. Brexitten sonra şartlar değişebilir. Detaylı bilgileri aşağıdaki gruba üye olarak sorabilirsiniz.
https://m.facebook.com/groups/336132046801683
benim yaşım daha 17 ve bu türkiyenin halini biliyom ben 18 yaşıma gelince tek başıma ingilterede yaşabilirmiyim TEŞEKKÜRLER
Yani 18 yaşıma geldiğimde ingiltereye vatandaşlığmı aldırabilirmiyim
Vatandaşlık aldırmak gibi bir durum söz konusu değil. Geçerli vize türlerinden biri ile İngiltere’ye gelip çalışabilirsiniz. Detaylar yazıda var.
bir ingiliz vatandaşı ile evlenirsem vatandaş olurmuyum
merhaba
mali müşavirim evliyim 2 çocuğum var ailem ile birlikte ingilterede nasıl yaşayabilirim
İngiltere başlığı altındaki yazılarımda bu konu hakkında bildiklerimi aktardım.
Merhaba eşim ingiliz 2.5 yıldır evliyiz bir kızımız var ingilterede oturum almak için eea family permit ten faydalanabilirmiyiz veya başka hangi vizeye başvurmam doğru olur ? Teşekkürler
Faydalanabilirsiniz.
Merhaba
45 yaşında hali vakti yerinde bir müzisyenim. İngiltere’de süresiz oturum veya vatandaşlık istiyorum. En sancısız yol nedir? Bir öneriniz var mıdır?
https://gezentianne.com/ingiliz-vatandasi-nasil-olunur/
Ben Bosna Hersek’te yaşıyorum ve Boşnak pasaportum var, İngiltere’de tandık ve akrabalarım da var, sizce ben oraya yetleşmeye uygun muyum?
Bısna Hersek Avrupa birliği üyesi diye biliyorum. Eğer öyle ise Brexit gerçekleşene kadar istediğiniz gibi gelip yerleşebilirsiniz. Herhangi bir vize gerekmiyor.
Yok Bosna Hersek AB üyesi değil.
Merhaba
AB vatandasiyim ,5 yildan sonra Suresiz Oturumu aldiktan sonra vatandasliga basvurabilmek icin 12 ay beklenmesi gerekiyormus.
Sorum bu 12 ay suresince Ingiltere disinda olsak sorun olur mu ? yani atiyorum 6 ay ingilterede sonra 6 ay ayligina Turkiye ye gitsem sonra 12 ay dolunca ingiltereye gelip vatandasliga basvuru yapilabilirmi? yada bu 12 aylik bekleme suresindeki yurtdisina en fazla kac gunlugune gidebilirim ?
Tesekkurler
Aynı problem ve bendede var bende 120 gün kaldım turkiyede
Merhaba ben google da İngiltere ilgili yazılarınızı okuyarak size ulaştöğretim elemanıyım ve doktora sürecimdeyim 2020 yılında 1 yıllığına ingiltereye araştırmacı öğrenci olarak gideceğim. İngiltereye giderken hamile kalsam ve orada doğum yapsam bu durum çocuğuma olumlu olarak yansır mı? Vatandaşlık alamıyor hemen doğumla ama ileride eğitim çalışma yaşama gibi hakları olur mu? Şimdiden teşekkürler
Burada doğmuş olmasının bebeğinize kazandıracağı hiçbir hak yok maalesef.
Merhaba benim babam eğer orda çalışma vizesi alırsa ben de orda okul okuya bilecek miyim eğer okuyabileceksem burslu okumak istiyorum ne yapmam gerekiyor
Okuyabilecek miyim dediğiniz üniversite mi?
Merhaba ben 2008 den bu yana İngiltere’de yasamaktayım indefiniti 2018. – 1 nisanda aldım ve son 1 yılda 120 gün turkiyede kaldım vatandaslıga basvurabilirmiyim
Selam ben 2008 den bu yana ingilterede yasamaktayım 2018 1 nisanda serbestlik aldım ve 2019 1 Nisa’nda İngiliz vatandaslıgı için günüm doluyo sorun son 1 yılda turkiyede 120 kaldım vatandaşlıga başvurabilirmiyim.
Merhaba şuan ukrayna’da hukuk okuyorum son 1 yılım kaldı okulum bittikten sonra ingiltere ye gelip yüksek lisans doktore eğitimlerimi orda tamamlıya bilir miyim?
Bir diğer sorum eğitimlerimi tamamladım diyelim sonrasında mesleğimi orda ihraç ede bilir miyim?