Havacılık, son dönemlerin en popüler meslek alanları arasında yer alıyor. Havacılığa ilgi duyanlar başta pilotaj, uçak mühendisliği, havacılık elektrik ve elektroniği, kabin hizmetleri ve uçak ve uzay mühendisliği olmak üzere çeşitli bölümlerde ve disiplinlerde eğitim alarak ilgili alanlarda görev alabilirler.
Türkiye’de bulunan havacılık okulları da geleceğin havacılık sektöründe görev almak üzere alanında iyi eğitim almış mezunların yetişmesine katkı sağlıyor. Enucuzu.com üzerinden ucuza uçak bileti satın alan pek çok kişi, havada süzülmenin verdiği heyecan verici deneyimin ardından havacılık okullarında eğitim almanın hayalini kurmuştur.Siz de onlardan birisi iseniz hangi havacılık okulunu ve bölümünü tercih edeceğinize karar vermekte zorlanmış olabilirsiniz.
Sivil Havacılık Bölümleri Nelerdir?
-
İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü
-
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
-
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
-
Uçak Teknolojisi
-
Uçuş Harekat Yöneticiliği
-
Hava Lojistik
-
Havacılık Elektrik ve Elektroniği
-
Pilotaj
-
Havacılık Yönetimi
-
Uçak Bakım ve Onarımı
-
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
-
Uçak Mühendisliği
İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Uçak Teknolojisi, Uçuş Harekat Yöneticiliği ve Hava Lojistik bölümleri iki yıl eğitim süresine sahip olan ön lisans programlarıdır. Bunlar, yüksekokullarda bulunur.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Pilotaj, Havacılık Yönetimi, Uçak Bakım ve Onarımı, Havacılık ve Uzay Mühendisliği ve Uçak Mühendisliği ise dört yıllık eğitim süresine sahip olan lisans programlarıdır. Bunlar da fakültelerde bulunur.
Yüksekokullarda bulunan ön lisans programları genellikle belirli bir alana ilişkin uzmanlaşmayı içerir. Fakültelerde bulunan lisans programları ise daha geniş kapsamlı alanları ele alır.
Askeri Havacılık Nedir? Askeri Pilot Nasıl Olunur?
Askeri Havacılık, askeri amaçlı operasyonel havacılık faaliyetlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ülkemizde, askeri havacılıkla ilişkili operasyonlar ağırlıklı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yönetilir.
Eğer askeri havacılık alanında görev almak istiyorsanız Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışmanız gerekir.
Kara Kuvvetleri bünyesinde faaliyet gösteren Kara Havacılığı bölümü helikopter ve kanatlı hava araçlarının kontrolünü ve uçuşunu sağlamaktadır. Hava Kuvvetleri ise askeri uçakların kontrolünü ve uçuşunu sağlayan askeri birimdir.
Milli Savunma Üniversitesi’ndeki Hava Harp Okulu veya Kara Harp Okulu başvurunuz ardından uygun görülür ve kabul edilirseniz askeri personel olabilirsiniz.
Türkiye’de Havacılık Eğitiminin Gelişimi
Türkiye topraklarında havacılık adına açılmış ilk eğitim kurumu Tayyare Mektebi’dir. Ardından 1925 yılında bugünkü adı Türk Hava Kurumu olan Türk Tayyare Cemiyeti kurulmuştur.
Sivil Havacılık ise 1933 yılında “Türk Hava Postaları” adlı kurum ile başlamıştır. Türk Hava Postaları’nın bugünkü adı ise Türk Hava Yolları’dır.
Türkiye’deki uçuş firmalarının artması ve uçak filolarının büyümesi ile birlikte havayolu çalışanlarına olan ihtiyaç arttı. Artan çalışan ihtiyacını karşılamak için de 2000’li yıllarda THY ve THK gibi kurumlar tarafından sivil havacılık okulları açılmaya başlandı.
Sivil havacılık kurumlarının ardından üniversiteler de sivil havacılık bölümleri açtı. Ardından havacılık temelli liseler de açıldı.
Başta pilotluk ve kabin hizmetleri programları olmak üzere havacılığa ilişkin eğitim veren birçok üniversite bulunmaktadır.
Türkiye’deki En Popüler Havacılık Okulları Neler?
- Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi
- Ayjet Uçuş Okulu
- Atlantik Uçuş Akademisi AFA
- Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Özyeğin Üniversitesi
- Girne Amerikan Üniversitesi
Ülkemizde havacılık sektörünün gelişimine katkı sağlayan ve bu alanda eğitim veren çok sayıda üniversite ve bağımsız eğitim kurumu bulunuyor.
Bu konuda eğitim alıp almak istediğinizden emin olamasanız da havacılık sektörüne duyduğunuz ilgiyi ülkemizin dört bir yanında bulunan havacılık müzelerini ziyaret ederek besleyebilirsiniz.
Enucuzu.com üzerinden uçak bileti sorgulama yaparak onlarca farklı hava yolu şirketini karşılaştırabilir ve en ucuz uçak biletini satın alarak dilediğiniz bir havacılık müzesini ziyaret edebilirsiniz.
Enucuzu.com ile ucuz uçak bileti satın almak, uçak bileti al butonuna basmak kadar kolay!,
Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi (TAFA)
Türk Hava Yolları bilindiği üzere Türkiye’nin en büyük havayolu firmasıdır. Dünya çapında oldukça önemli başarılara imza atmıştır.
Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi, Türk Hava Yolları’na ait bir eğitim firmasıdır ve pilotluk eğitimi vermektedir.
Kurum dönem dönem eğitime aldığı adaylardan ücret almaz fakat eğitim döneminde öğrenci için yapılan masraflar, öğrenci pilot olduğunda maaşından kesinti yapılarak alınır. Böylece, başvuranlar hem ücretsiz pilot olabilir hem de eğitimi bitirdikleri gibi THY’de çalışabilir.
THY, yetiştirilmek üzere pilot adayı aradığında kariyer sayfasında, açık pozisyonlar bölümünde paylaşır. Ayrıca, THY’nin Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi adlı bir eğitim kurumu daha vardır. Burada da gönüllülere ücreti karşılığında yüz yüze ve online eğitimler verilmektedir.
Ayjet Uçuş Okulu
Ayjet Uçuş Okulu, pilotluk ve havacılık üzerine eğitimler veren bir eğitim kurumudur. 2005 yılında Ayjet Anadolu Yıldızları olarak kurulmuş uçuş okulu kurulduğu ilk günden bugüne dek 1.000’den fazla pilot yetiştirmiştir.
Atlantik Uçuş Akademisi AFA
Atlantik Uçuş Akademisi AFA, Türkiye’nin en bilinen uçuş ve havacılık okullarından birisidir. 2011 yılında kurulmuş olan uçuş akademisi kurulduğu ilk günden itibaren aktif olarak pilotluk eğitimi vermektedir. Pilotluk dışında uçuş eğitmenliği üzerine de eğitimler düzenlemektedir.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Türk Hava Kurumu, 1925 yılında Atatürk’ün isteği üzerine kurulmuş kurumlardan birisidir. THK, Türkiye’de havacılığın gelişebilmesi için atılmış en önemli adımlardan birisi olarak kabul edilir.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi, 2011 yılında havacılık sektöründeki çalışanları artırmak ve nitelikli çalışan yetiştirmek amacı ile THK tarafından açılmıştır.
Liseden mezun olan gençlere başta havacılık olmak üzere birçok eğitim programı sunan THK Üniversitesi, Türkiye’nin en popüler havacılık okullarından birisidir.
İçerisinde Pilotaj başta olmak üzere Kabin Yönetimi ve Havacılık Yönetimi gibi birçok eğitim programı bulunmaktadır.
Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Fakülte: Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi
Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu’nun 2012 yılında kapatılması ile kurulmuştur.
Fakültede; hava trafik kontrolü, pilotaj, uçak gövde ve motor bakımı, havacılık elektrik ve elektroniği, havacılık yönetimi programları bulunmaktadır.
Özyeğin Üniversitesi
- Fakülte: Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi
Özyeğin Üniversitesi de havacılık üzerine eğitimlerin verildiği üniversiteler arasında yer alıyor. Üniversitenin havacılık yönetimi ve pilotaj programları bulunuyor. Diğer üniversitelerle kıyaslandığında havacılığa dair daha az bölüm bulunsa da tercih edilen eğitim akademileri arasında bulunuyor.
Girne Üniversitesi
- Fakülte: Havacılık Yüksek Okulu
Girne Amerikan Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulmuş olan ilk üniversitelerden birisidir.
Üniversitenin bünyesinde barındırdığı Havacılık Yüksek Okulu’nda; Pilotaj, Havacılık Yönetimi, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri eğitimi verilmektedir.