Sakız Adası Gezilecek Yerler, Otel, Plaj ve Restoranlar

SAKIZ ADASI

 

 Sakız Adası Gezi Notlarımda Sakız Adası’nda gezilecek görülecek yerlerden, en iyi restoranlardan, konakladığımız otellerden, en iyi plajlardan, Mavra Volia (Siyah Çakıl), Lithi Beach, Elinda Beach, Glari Beach, Mesta ve Pirgi köylerinden bahsedeceğim.

Sakız Adası’na gitmeden önce internet üzerinden günlük 40 Euro karşılığında Sakız Adası gezilecek yerleri keşfetmek üzere arabamızı kiralıyoruz. Çeşme’de kendi aracımızı limana yakın bir konumda park edip, Ege Birlik’ten Sakız Adası feribot biletlerimizi alıyoruz. Çeşme’den Sakız’a 45 dakika sürecek olan yolculuk için, kişi başı, gidiş dönüş 25 Euro, çocuklar için 13 Euro ödüyoruz.

Sakız Adası’na Nasıl Gidilir? Günübirlik Vizesiz Geçiş Var mı? Feribot Bileti Ücreti ve Sakız Adası’nda Araba Kiralama detayları için tıklayın.

SAKIZ ADASI HARİTASI

Sakız Adası’na vardıktan sonra pasaport kontrolü sırasında sonlara kalmamak için feribottan inerken elimizi çabuk tutuyor, pasaport kontrolünden hızlıca geçiyoruz. Ve İşte Sakız Adası’ndayız. Limanın tam karşısında inci gibi dizilmiş  RENT A CAR (Araç Kiralama) ofisleri arasından bizimkinibulup arabamıza konuşlanıyor ve otelimize doğru yol alıyoruz. Sakız Adası haritamıza bakarak kolaylıkla otelimize varıyor, muhteşem manzaralı odamıza yerleşiyoruz.

SAKIZ ADASI OTEL TAVSİYESİ, ERYTHA

 Sakız Adası’nın merkezi adanın Çeşme’ye bakan tarafında, yani adanın doğusunda. Otelimiz Erytha ise merkezden adanın güneyine doğru sahilden inerken 10 dakika mesafedeki Karfas bölgesinde bulunuyor. Otelden ziyade ufak bir tatil köyü gibi, yenilenmiş odalar için rezervasyon yaptığımızda müthiş bir konfor ve manzara ile karşılaşıyoruz. Otelin kendi plajı var. Denizi süper değil, biraz kayalıklı ama arada otelde dinlenmeyi tercih edenler kahvaltı öncesi denize girmezsem olmaz diyenler için hayat kurtarıcı. Zaten adaya gelip bütün gününü kaldığı otelin önündeki denizde geçiren yoktur diye düşünüyorum.

SAKIZ ADASI, OTEL ERYTHA

Mayoları giyip yol yorgunluğunu atmak için suya dalıyoruz. Sonra arabamıza atlayıp Trip Advisor’dan methini okuduğumuz Kataraktes bölgesindeki restoran Meltemaki Fish Tavern’i aramak üzere yola koyuluyoruz. Meltemaki yi buluyoruz bulmasına da Meltemaki Türk kaynıyor. Eşimin yurtdışında Türk alerjisi Samos gezi rehberinden de malum, deniz kıyısında bir masada oturmuşken kalkıp hemen yanındaki daha lokal bir tavern’e geçiyoruz. İyi ki de geçiyoruz.

SAKIZ ADASI, KATARAKTES KÖYÜ

Meltemaki’deki Türkler ne yiyorlar bilemeyeceğim ama bizim yediğimiz pirzolanın tadını gezi boyunca bir daha bulamıyoruz. Bu arada kuzular yolda uyuyakalıyor, biz de uyandırmıyor, arabamızı camlar açık bir şekilde dibimize çekip, sessizliğin ve tatilimizin ilk uzosunun tadını çıkarıyoruz. 🙂 

 SAKIZ ADASI PLAJLARI, MAVRA VOLIA (SİYAH ÇAKIL PLAJI)

Yemek sonrası rotamızı adanın güneyine çeviriyor, önceki gezimizde de bayıldığımız Sakız’da gezilecek yerler listesinde başı çeken en güzel ve en özel plajı Mavra Volia’ya gidiyoruz. Mavra Volia (Siyah Çakıl) adını plajda bulunan siyah çakıl taşlarından almış ve bu taşlar Psaronas adlı volkan patlaması sonucu oluşmuş. Plaj hala çok bakir. Tesisi bırak bir tane şezlong bile yok. Deniz dört beş metre derinlikte bile cam gibi. Çakıllar şıkır şıkır. Gözlükle dalıp çıktıkça mest oluyoruz.

SAKIZ ADASI, SİYAH ÇAKIL PLAJI

Aylardan Eylül, güneş batmak üzere iyice eğilmiş bile. Otelimize doğru gidip akşam için hazırlanacakken plajın hemen yanındaki Emporio Limanı’ndaki restoranlardan birinin deniz kıyısındaki masalarına vuran akşam güneşi aklımızı çeliyor ve bir ufak uzo, birer porsiyon kalamar ve patlıcan kızartma ile ara öğün yapıyoruz. 🙂 Ara öğün şart. 🙂

SAKIZ ADASI CANLI MÜZİKLİ TAVERNA, APOMERO

Sonrasında otelde yıkanıp paklanıp aynı otelde kaldığımız arkadaşlarımızla buluşup Sakız Adası’nın en güzel köylerinden Kambos Köyü’nün daracık sokaklarından birine gizlenmiş Restaurant Apomero adlı canlı müzikli tavernayı buluyoruz. Tepeden alabildiğine bir deniz manzarası. Burası Sakız Adası’nın canlı müzikli en popüler restoranı. Tüm masaların dolu olduğu restoranda hem manzaranın dibi hem de sahnenin tam karşısında bir masa bizi bekliyor. Kuzularımızın kısmeti. 🙂 Yediklerimiz muhteşem değil, servis kalabalıktan dolayı yavaş ama müzik eğlenceli, manzara şahane, tabi ki anne yine sahnede. 🙂

SAKIZ ADASI’NDA CANLI MÜZİK, APOMERO

SAKIZ ADASI PLAJLARI, LITHI PLAJI

Ertesi sabah otelde bizim deniz, kızımın havuz keyfi ve kahvaltı sonrası bu sefer adanın batısına yöneliyoruz. Bugün hava biraz serince. Lithi Plajı sahilin etrafında küçük restoranlar ve bu restoranların önüne atılmış şezlonglardan oluşan, kumsalın yanında minik bir limanı da bulunan, oldukça sakin ve şirin bir plaj. Git git derinleşmeyen kumluk denizi ile bana pek hitap etmese de, küçük çocuklu aileler için gayet ideal. Deniz o kadar sığ ki sahilden epey uzaklaştığımız halde çocuklarla yakalamaca oynanabiliyoruz. 🙂 Tüm günü burada geçirebilir insan ama biz keşif delisiyiz, yola devam ediyoruz.

SAKIZ ADASI, LITHI PLAJI

SAKIZ ADASI PLAJLARI, ELINTA PLAJI

 Kuzeye doğru yol aldığımızda Elinta Plajı’na ulaşıyoruz. Elinta Mavra Volia gibi bakir, ancak ona göre çok daha ıssız, tek tük insanın geldiği yine çakıllı (bu sefer bildiğimiz çakıl renginde) yine şıkır şıkır bir deniz. Denize gir çık karnımız acıkıyor. Ama adanın tam batısında ıssız bir yerdeyiz. Yakınlarda bir tesis yok. Adanın ortasından shortcut yapıp tam batıdan tam doğuya Sakız’ın merkezine geçiyoruz. 

SAKIZ ADASI, ELİNTA BEACH

 SAKIZ ADASI RESTORAN TAVSİYESİ, O PASSAS

  Merkezde durmadan kuzeye doğru ilerleyip bir önceki gezimizde konum ve lezzet olarak çok beğendiğimiz O Passas isimli restoran için adanın kuzey doğusundaki Lagada Limanı’na (Lagkada) ulaşıyoruz. Deniz ile içiçe olan masamıza yerleşiyor, ortaya söylediğimiz kızarmış karideslerimizi, kalamarımızı, fener balığı mücverimizi, ve bir Yunan Adası sofrasının olmazsa olmazı, Grek salata ve uzomuzu hüpletiyoruz. Çocuklar en çok kabuğuyla kızarmış karidese ve yemek sonrası gelen mini kornet ikramına bayılıyorlar.

SAKIZ ADASI RESTORAN TAVSİYESİ, O PASSAS

Kuzular misina ve çengelden oluşmuş oltasıyla koca koca balıkları teker teker tutan Yunanlı dedenin yanında oyalanıyorlar, biz de önümüzde uzomuz ayağımızın dibinde deniz, O Passas’ta güneşi indiriyoruz.

SAKIZ ADASI, O PASSAS

Kalktığımızda artık başka bir plaj için çok geç, otelimize dönüyoruz. Akşam hava iyiden iyiye esmeye başlıyor. Açık havada oturmak hayal gibi. Otelimizin civarında yarı açık lokal bir tavern bulup oturuyoruz. Bu sefer tercihimizi etten yana kullanıp pirzola ve ev yapımı sosis sipariş ediyoruz. Keyifli bir akşam yemeği ile Sakız Adası’ndaki ilk günümüzün sonuna geliyoruz.

SAKIZ ADASI PLAJLARI, GLARI BEACH

İlk durağımız bana göre Sakız Adası’nın en can alıcı plajı, turkuaz denizli, üçgen kumsal Glari Beach.  Gözümüzün önüne geçen yaz ortasında burayı ilk görüşümüz geliyor. Köşede minik bir bar, gençler kâh ayakta kâh yerlere serilmiş, bırak havlu koyacak adım atacak yer yok. Bu sefer ise kumsal bizim için rezerve edilmiş gibi, kimsecikler yok. Anlaşılan o ki Sakız Adası da aynı Çeşme gibi eylül ayı gelince olay bitiyor. Gerçi bize sakinlik daha iyi geliyor. 🙂

SAKIZ ADASI, GLARİ BEACH

SAKIZ ADASI PLAJLARI, MERSINIDI BEACH

Glari Beach’in biraz ilerisinde yine aynı turkuazlıkta daha genişçe bir koy olan  Mersinidi beach bulunuyor. Buradaki deniz de deniz altı güzelliklerinden hoşlananlar için muhteşem. Oğlan babasıyla denizde yengeç avına çıkıyor. Bense hatırlayamadığım bir sebepten mızıldanan kızımı eğlemeye çalışıyorum. Malum çoğu zaman mızıldanmaları için bir sebep gerekmiyor. 🙁 

SAKIZ ADASI, MERSİNİDİ BEACH

Karınlar guruldamaya başlayınca aklımızdan ne yesek, nerde yesek düşünceleri geçmeye başlıyor. Çok yakınımızda dünkü mekânımız O passas var, aramızda en aç eşim sanırım, yine oraya gitme taraftarı:) Bense uzak da olsa önceden planladığımız gibi adanın tam güneyindeki Komi Beach’te yemek, sonrasında oranın kumsalında güne devam etmek istiyorum. Son sözü eşim söylüyor ve benim dediğimi yapmaya karar veriyor. 🙂 

SAKIZ ADASI, KOMI PLAJI VE TAVERN NOSTALGIA

Komi Beach Lithi Beach tarzında, kumluk, bol şezlonglu, kumsal boyunca üç beş restoranı olan uzunca bir plaj. Tüm günü tek bir kumsalda geçirmek isteyenler için ideal. Komi Beach’de kumsalla iç içe, fonda yunan ezgileri çalan, ambiyansına bayıldığımız  Taverna Nostalgia’ya  seçiyor, soğan şeritleriyle birlikte kızartılmış minicik gümüş balıklarını çıtır çıtır yiyoruz. Kuzular ise kocaman bir ev yapımı hamburgeri paylaşıyorlar. Ve tabi ki bunlara eşlik eden Grek salata ve uzo. Adamların zeytinyağları o kadar lezzetli ki zeytinyağını Grek salata üzerine boca edip üzerine bol limon sıkıp suyuna ekmek banmadığımız bir öğün düşünemiyoruz.

SAKIZ ADASI, KOMİ BEACH

 

SAKIZ ADASI APART OTEL TAVSİYESİ, THEOXANIA APART

Sakız Adası’ndaki ikinci otelimiz  THEOXANIA APART yine adanın doğu tarafındaki Agias Fotinis plajında denize sıfır konumda bulunuyor. Buradaki dairemiz set üstünde bir giriş katı. İçi yenilenmiş, gıcır gıcır. Verandamızın önü bahçe, bahçenin önü deniz. 🙂 Yan ve üst dairelerimizdeki komşularımızdan kimi akşam yemeği için sofra kuruyor kimi balkonda şarabını yudumluyor, kendimizi bir anda bir yazlık kasabası ambiyansı içinde buluyoruz.
E madem öyle işte böyle diyoruz, gündüz Komi’ye doğru giderken her yurt dışı gezimizin olmazsa olmazı supermarket alışverişimizde aldığımız malzemeleri açıyoruz. 🙂 Eksikleri köşedeki bakkaldan tamamlıyoruz. Eşim ev yapımı sosisleri ve soğanları kızartıyor, ben de komşularımız gibi sofra kuruyorum. Yine beklenmeyen keyifte bir gece… Seneye tam bu odayı kiralayıp sakızda bir hafta kalma hayalleri kuruyoruz.

SAKIZ ADASI, THEOXANIA APART

SAKIZ ADASI’NDA ORTAÇAĞ KÖYLERİ, MESTA VE PİRGİ

Sakız Adası’ndaki son günümüzde  adanın en güzel köyleri Mesta ve Pirgi’yi ziyaret ediyoruz. Merkezden 35 km mesafede, adanın güneybatısında yer alan Mesta Köyü, en iyi korunmuş ortaçağ köylerinden biri. Benzersiz bir mimariye sahip köyün labirent gibi sokaklarında kaybolmak çok keyifli. Yunanlıların sütlü soğuk kahvesi FRAPPE molası sonrası Mesta Köyü’ne yaklaşık 10 km mesafedeki Pirgi Köyü’ne geçiyoruz.

SAKIZ ADASI, MESTA KÖYÜ

Pirgi Köyü de yine adanın güneyinde, Sakız Adası ve Yunanistan için önemi büyük, bir ortaçağ köyü. Geçmişte adanın sakız üretimi, ticareti ve konumu açısından, merkezi köyü durumunda olan Pirgi,  günümüzde de bozulmamış evleri, sokakları, insanları ile ziyaretçilerine ortaçağa ışınlıyor gibi.

SAKIZ ADASI, PİRGİ KÖYÜ

Artık adadan ayrılma zamanı. Merkeze dönüyor, arabamızı teslim ettikten sonra Sakız Adası – Çeşme feribotuna biniyoruz. Seneye görüşmek üzere Sakız Adası.
Seni seviyoruz. 🙂

Ulaşımı Sakız kadar kolay ve güzel Yunan Adası THASSOS (Taşöz) için tıklayın…

 Samos Adası da favorilerimden.  Kuşadası’ndan feribotla geçilen SAMOS Adası için tıklayın…

  Bodrum’dan feribotla geçilen KOS Adası için tıklayın…

Marmaris’ten feribotla geçilen RODOS Adası için tıklayın…

 Ya da cruise gemisi ile SANTORİNİ MİKANOS için tıklayın…

3 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir