Dağları, ormanları, şelaleleri ve yaylaları ile her mevsim ayrı bir görsel şölen sunan Karadeniz Bölgesi ülkemizin doğal güzellikler anlamında en can alıcı bölgelerinden biri. Orta Karadeniz’de Samsun ile Giresun arasında konumlanmış Ordu da bu doğal güzelliklerden payını fazlasıyla almış durumda. 2012 sonbaharında çocuklarla birlikte yaptığımız Karadeniz turunda tanıştığımız ve şimdiye dek yaşadığım en keyifli teleferik yolculuğu ile bende iz bırakan Ordu ile 2016’da, bu kez gezgin arkadaşlarımla, yine yazdan kalma bir sonbahar haftasında tekrar buluşuyorum. Ordu Valiliği’nin nazik daveti ile gerçekleşen bu gezide Boztepe’deki eşsiz manzara ve sahildeki uçsuz bucaksız yürüyüş yolu ile tekrar selamlaştıktan sonra bu kez Ordu’nun dağlarını aşıyor, yaylaları ve şelaleleri ile tanışıyorum. Ordu’yu benim gözümle keşfetmek isteyenler için Ordu’da gezilecek yerleri liste halinde paylaşıyorum.
1 – Ordu Sahili
Ordu şehir merkezi, deniz ile iç içe, tam 6 kilometrelik kesintisiz bir yürüyüş parkuruna sahip. Günün her saatinde bu yolda yürüyen, koşan ya da banklarda oturup uçsuz bucaksız Karadeniz manzarasının tadını çıkaran insanlara rastlamak mümkün. Ordu’da yenen pideleri biraz olsun eritebilmek için bulduğunuz her fırsatta sahile inip yürüyüş yapmak oldukça iyi bir fikir.
2 – Taşbaşı Kilisesi
Ordu merkezindeki kentsel SİT alanı içerisindeki Taşbaşı mahallesinde bulunan eski bir Rum Ortodoks kilisesi olan Taşbaşı Kilisesi halihazırda kültür merkezi olarak hizmet veriyor ve arkeoloji müzesine dönüştürülme çalışmaları devam ediyor.
3 – Boztepe ve Teleferik
Ordu manzarasını panoramik olarak izleyebileceğiniz Boztepe‘ye hem kara yoluyla hem de teleferikle ulaşılabiliyor. Teleferik hattı ile 500 metre yükseklikteki Boztepe’ye çıkış 7 dakika sürüyor, camla kaplı teleferikte yemyeşil ağaçların üzerinden geçilerek önden ayrı, arkadan ayrı güzellikteki, şimdiye dek gördüğüm en güzel teleferik manzarası eşliğinde keyifli bir yolculuk yapılıyor. Boztepe’de manzara eşliğinde çayınızı, kahvenizi yudumlayacağınız kafeler ya da yemek yiyebileceğiniz restoranlar bulunuyor. Boztepe’de ayrıca tandem yamaç paraşütü yapabilme imkanı da mevcut. Profesyoneller eşliğinde yapılan uçuş 15 dakika sürüyor ve toplam 175 TL ödemeniz gerekiyor.
4 – Kurul Kalesi
Ordu Şehir Merkezi’ne 13 km uzaklıktaki Bayadı Köyü sınırlarındaki Kurul Kalesi 1. derece arkeolojik sit alanı. Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Kurul Kalesi’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bulunan ve 2100 yıllık olduğu tahmin edilen mermerden yapılmış Ana Tanrıça Kibele Heykeli Türkiye’de yerinde bulunan ilk mermer heykel olma özelliğine sahip. Kurul Kalesi arkeolojik açıdan taşıdığı önemin yanı sıra muazzam bir Ordu manzarasına da sahip.
5 – Uzundere Şelalesi
Ordu Aybastı ilçe merkezine 17 km mesafedeki Uzundere Şelalesi 105 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en uzun şelalelerinden biri. Ordu Valiliği ve Aybastı Belediyesi’nin çalışmalarıyla turizme kazandırılmaya çalışılan şelaleye orman içi patika bir yoldan ulaşıp metrelerce uzaklıktan size doğru şırıl şırıl akan su ile buluşmak oldukça keyifli.
6 – Yason Burnu
Ordu merkezi ile Perşembe İlçesi arasında bulunan Yason Burnu Karadeniz’de güneşin doğuşunun da batışının da aynı noktadan izlenebildiği ender yerlerden biri. Karadeniz sahili boyunca üzerinde kilise bulunan tek yarımada olması ile de dikkat çeken Yason burnu ziyareti gün doğumuna ya da gün batımına denk getirilmeli.
7 – Ulugöl
Ordu’nun Gölköy İlçesi’nde bulunan 1500 metre rakımlı Ulugöl, yemyeşil bir ormanlık alanda, tabiat parkının içerisinde yer alıyor. Mütevazi bir büfe kafenin de yer aldığı göl etrafında ziyaretçiler için pek çok piknik masası bulunuyor. Göl kenarında yapılacak doğa içinde bir yürüyüş sonrası piknik ve mangal yapma imkanı Ordu’da yaşayan pek çok kişiyi hafta sonları Ulugöl’e çekiyor.
8 – Perşembe Yaylası
Ordu’da mutlaka görülmesi yerlerden biri de 1500 metre rakımlı Perşembe Yaylası. Ordu’nu Aybastı İlçesi’ndeki Perşembe Yaylası uçsuz bucaksız yemyeşil tepeleri, meleyen kuzucukları ve bol kıvrımlı akarsu anlamına gelen menderesleri ile ziyaretçilerine olağanüstü bir görsel sunuyor.
9 – Yaşayan Kültürel Miraslar Müzesi
Ordu’nun Ünye İlçesi’nde bulunan Yaşayan Kültürel Miraslar Müzesi geçmiş dönemlerde yaşanan hayatı ziyaretçilerine interaktif bir şekilde tanıtıyor. Bu müzeyi ziyaret eden herkes unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını ve evlerin içinde ya da bahçesinde oynanan geleneksel oyunlarımızı deneyimleme şansını yakalıyor.
10 – Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri
Yine Ünye İlçesi’nde bulunan Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri’nde at binmenin yanı sıra oldukça heyecan verici bir aktivite olan zipline ile çiftliğin yanı başındaki nehri boydan boya geçmek mümkün.
11 – Çişeli Şelalesi
Ordu Şehir Merkezi’ne 26 km uzaklıktaki Karaoluk Köyü’nde bulunan Çiseli Şelalesi hem muhteşem bir görsele hem de yaz aylarında yüzme imkanı sağlayan bir gölete sahip. Ordu’da gezilecek yerlerin arasında bana göre en etkileyicisi olan Çiseli Şelalesi’nde gölet kenarındaki geniş alan da piknik yapmak için oldukça iyi alternatif.
12 – Ortaköy Şelalesi
Ordu’nun Çatalpınar ilçesinde bulunan ve turizme yeni açılan 15-20 metre boyunda Ortaköy Şelalesi’ne ulaşmak için fındık bahçesi içerisindeki dik bir patikadan inmek gerekiyor. Uzaktan ufak gibi görünen gizli saklı bu şelaleye ulaştığınızda sizi yine muazzam bir ambiyans karşılıyor.
Ordu, tahmin ettiğimden de güzel bir şehir çıktı. Müthiş bir deneyim için bu güzel kenti görmenizi tavsiye ederim.
Ben de tavsiye ediyorum.
Tebrikler güzel bir yazı olmuş. Yazınızdan ilham alıp bende Ordu’yu göreceğim ?
Kesinlikle gidilesi görülesi bir şehir:)
Çok güzel bir yazı olmuş Gezenti Anne! Çok eğlendiğimiz, seninle ve diğer gezginlerle tanışma fırsatı bulduğum için daha da anlam kazanan bu geziyi hiç unutmayacağım (tabii yediğimiz pirzolaları ve pideleri de 🙂 )
Ben de Yaprakcığım. İstanbul’da görüşmek üzere.
Teşekkürler oldukça açıklayıcı güzel bir yazı.