Koronavirüs Tedavisinde Umut Veren Yeni Bir İlaç, Astım Spreyi

Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına göre, astımı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan sprey ilaçların Covid-19 nedeniyle hastaneye yatış oranlarını azalttığı, yatanlarda da tedavi süresini kısalttığı tespit edildi. Araştırma astımın tedavisinde kullanılan ve budesonit etken maddesine sahip solunum yoluna uygulanan spreylerle gerçekleştirildi.

İngiltere Oxford Üniversitesi’nin hastaların 1 ay boyunca izlenmesiyle yapılan çalışmasında, günde iki kez uygulanan astım spreyinin, yoğun bakım ya da hastaneye yatış riskini diğer hastalara göre yüzde 90 oranında azalttığı gözlemlendi. Araştırmacıların söz konusu çalışma için başlangıç noktası, astım ilacı kullanan koronavirüs hastalarının diğer hastalara göre daha hafif atlattığı fark etmeleri oldu. Bu spreyi düzenli kullanan bireylerde Covid belirtilerin daha hızlı yok olduğunu ve hastaneye başvurma oranlarının düşük olduğu dikkat çekti.

Varılan sonuçlara göre, budesonit etken maddeli spreyi günde iki kez kullanan hastalarda yüksek ateşin daha hızlı düşürüldüğü ve semptomların daha hafif seyrettiği belirlendi. Çalışmada yer alan araştırmacı Mona Bafadhel, steroid içeren bu ilaçların solunum yoluyla akciğerlere çekildiğinde, virüsün büyük zarar verdiği bu bölgedeki enflamasyonu azalttığını, aynı zamanda ‘virüs replikasyonunu’ yani virüslerin konak hücrelerde kopyalanmasını da zorlaştırdığını vurguladı. Mona Badafel Yaygın şekilde ulaşılabilen ve güvenilir bir ilacın, salgın süresince hastanelerde karşılaştığımız yükü azaltabileceğini görmekten mutluluk duyuyorum” dedi.

 

Hastanede olmayan Covid-19 hastalarının evde tedavisinde kullanılan yöntemler sınırlı. Semptomları hafifletmek için parasetamol gibi basit ilaçlar tavsiye edilebiliyor. Bu anlamda koronavirüse yakalanan kişilerin hastanelik aşamaya gelmeden oldukça uygun fiyata sahip bu ilaçlara eczaneden kolayca temin ederek evde tedavi olabilmeleri büyük bir önem taşıyor. Astım spreyleri bu yönden umut ışığı oluyor. Türkiye’de sprey formunda satılan ve etken maddesi budesonit olan ilaçlardan PULMİCORT ve İNFLACORT astım tedavisinde çocuklarda dahi yaygın olarak kullanılıyor.

 

Çin Aşısı SINOVAC mı, Alman Aşısı BIONTECH mi Daha İyi? | Gezenti Anne

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir