Şehir efsanesi 1: Koronavirüs yaz aylarında ortadan kaybolacak!
YANLIŞ! Önceki salgınların seyrine bakıldığında salgınların değişen hava sıcaklığına bağlı olarak azaldığına ilişkin ortak bir örüntü yok. Brezilya ve Arjantin’de şu an mevsim yaz ama virüs hızla yayılıyor. Ayrıca yaz aylarına girdiğimizde, güney yarımküre’de kış olacak. Virüsün küresel olduğunu unutmayalım.
Şehir efsanesi 2: Eğer nefesinizi on saniye boyunca zorlanmadan tutabiliyorsanız koronavirüse yakalanmamışsınızdır.
YANLIŞ! Koronavirüs bulaşmış genç hastaların çoğunluğu nefeslerini on saniyeden bile fazla hiç zorlanmadan tutabilirler ancak virüsün bulaştığı birçok yaşlı hasta bunu yapamaz.
Şehir efsanesi 3: Koronavirüs boğazımızda yaşar. Bu yüzden bol bol su içmeliyiz. Böylece virüsü midemize göndermiş oluruz, mide asitlerimiz de virüsü yok eder.
YANLIŞ! Koronavirüs boğaz yoluyla vücudunuza girebilir ancak konak hücrelere yerleşirler. Onları suyla yıkayıp söküp atamazsınız. Bu yüzden haddinden fazla su tüketimi sadece sıkça tuvalete çıkmanıza neden olacaktır.
Şehir efsanesi 4: Yürüyüş için bile olsa dışarı çıkmak risklidir.
YANLIŞ! Covid-19 virüsü havada asılı durmaz. Yakın temas gerektiren bir damlacık enfeksiyonudur. Parklarda, bahçelerde, insan kalabalığının olmadığı yerlerde mesafeyi koruyarak yürüyebilirsiniz. Havamız koronavirüsle kirletilmiş durumda değildir.
Şehir efsanesi 5: El dezefenktanları su ve sabundan çok daha iyi koruma sağlar.
YANLIŞ! Sabun ve su aslında virüsü öldürür ve cildinizden temizler (virüs cilt hücrelerimize nüfuz edemez) ve ayrıca sabunla su varsa görünür kirleri de temizler. O yüzden süpermarkette dezenfektanlar bitmişse boşuna endişelenmeyin.
Şehir efsanesi 6: Koronavirüsten korunmak için en iyi stratejilerden biri de evinizdeki tüm kapı kollarını günlük olarak dezenfektanlarla silmektir.
YANLIŞ! Yıkama ve sosyal mesafeyi koruma yapılabilecek en iyi şeylerdir. Evinizde koronavirüs hastası olan birinin bakımını üstlenmiyorsanız, evinizdeki yüzeyler sizin için büyük bir risk oluşturmayacaktır.
Şehir efsanesi 7: Eve geldikten sonra kıyafetlerinizi değiştirip acilen duş almamız gerekir.
YANLIŞ! Temizlik bir erdemdir, paranoya değil!
Şehir efsanesi 8: Koronavirüsün en belirgin belirtilerinden biri koku alma duyusunun kaybıdır.
YANLIŞ! Koku alma duygunuzu pek çok alerji ve viral enfekiyonla kaybedebilirsiniz. Covid19 için spesifik olmayan bir semptomdur.
Şehir efsanesi 9: Ayakkabılarımızla kesinlikle eve girmemeliyiz.
YANLIŞ! Ayakkabılarınızla eve Covid19 getirip hastalanma ihtimaliniz, günde 2 defa üstünüze yıldırım düşmesiyle aynıdır. Damlacık enfeksiyonları bu şekilde yayılmaz.
Şehir efsanesi 10: Dışarıdan yemek siparişi vermek Koronavirüs açısından çok risklidir.
YANLIŞ! Covid19 gıda kaynaklı bir enfeksiyon değildir. Grip gibi damlacıkla ilişkili enfeksiyondur. Yemek siparişiyle belgelenmiş Covid19 riski yoktur.
Şehir Efsanesi 11: Koronavirüsten korunmak için sirke, nane limon, zerdeçal ve zencefil içmek gerekir.
YANLIŞ! Bu içecekleri içerek koronavirüsten korunmak mümkün değildir. Ancak virüse yakalandıktan sonra iyileşme sürecinin rahat geçmesine destek verebilir.
Şehir efsanesi 12: Trafik kazalarında yılda ortalama 30.000 insan yaşamını kaybediyor. E o zaman koronavirüsü bu kadar önemsemenin bir anlamı yok!
YANLIŞ! Trafik kazası bulaşıcı değildir. Kazalardan kaynaklı ölümler her üç günde bir iki katına çıkmaz, kitlesel paniğe veya piyasaların çökmesine neden olmaz.
Koronavirüs Salgını Ne Zaman Biter?