Balkanlar turumuzun bir önceki bölümü, Kotor ve Tiran’da Gezilecek Görülecek Yerler için tıklayınız…
OHRİ, SELANİK, KAVALA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER
Balkanlar turumuzun son duraklarından Makedonya sınırlarındaki Ohri’nin bu kadar güzel olduğundan habersiz, Tiran ve Selanik arasında bir mola noktası olarak gezi planımıza dahil ediyoruz.
OHRİ GÖLÜ GEZİ REHBERİ
Bu karar gezimiz için aldığımız en isabetli son dakika kararı oluyor. Çünkü Ohri Gölü kıyısındaki bu sevimli şehre bayılıyoruz. Hatta geçerken uğramak yerine konaklamayı tercih etmediğimiz için hayıflanıyoruz.
Araç trafiğine kapalı ana caddede boylu boyunca geziyor, cadde sonundaki ufak dükkanında mangal başındaki amcayı görünce canımız çekiyor, ekmek arası cevapileri kapış kapış götürüyoruz.
Göl kıyısına doğru uzanıyor, göl üzerindeki upuzun iskele üzerinde ilerlerken muhteşem manzara karşısında kendimizden geçiyoruz. Sanırım tüm gezinin görsel anlamda en etkileyici noktasındayız.
Hava kararmaya başlayınca vakit nakittir diyor, kısa bir kahve molasının ardından bu geceki konaklama yerimiz Selanik’e doğru yola çıkıyoruz.
Çıkıyoruz ama çıktığımıza bin pişman oluyoruz. Ohri’den Yunanistan sınırına doğru giden yol oldukça dağlık. Göl kıyısından ayrılırken hafifçe başlayan yağmur dağlara doğru tırmanmaya başlayınca karla karışık yağmura ve daha da yükseldikçe kar fırtınasına dönüşüyor. Yerler kar tutmaya, arabanın frenleri de tutmamaya başlıyor. Bir tarafımız dağ diğer tarafımız uçurum, kuş uçmaz kervan geçmez bir yolda korkudan ağlama noktasına geldiğim anda, tırmanış nihayet sona eriyor. İnmeye başlayınca yoldaki kar azalıyor. Derin bir oh çekiyoruz.
Yunanistan sınırına girdikten bir süre sonra Selanik’e doğru otoban başlıyor. Bundan sonra bize karada ölüm yok:) Selanik’e varıyor, merkezindeki otelimiz Capsis Thessaloniki’ye valizlerimizi bıraktığımız gibi Selanik’in en sevdiğimiz yeri, pek çok restoranın birarada olduğu bir bölge olan LADADİKA’ya koşar adım yürüyoruz.
SELANİK GEZİ REHBERİ
FULL TOU MEZE’nin avluya bakan dışarıdaki masalarından sonuncusuna oturup olmazsa olmazımız grek salatamızı, güneşte kurutulmuş ahtapotumuzu, kalamarımızı, çıtır kabağımızı sipariş ediyor, 7 gün 7 gece boyunca gezdiğimiz onca Balkan şehrinden sonra Selanik’te evimize dönmüş gibi huzurlu hissediyoruz.
Bunda iki üç saat önce 0 derecede ıssız dağlarda karla mücadele ederken, o an 20 derecede etrafımızdaki şen şakrak yunanlıların kahkahaları eşliğinde uzo kadehlerimizi tokuşturuyor olmamızın da etkisi büyük:)
Ertesi sabah Selanik’te güneşli bir cumartesiye uyanıyoruz. Otelde kahvaltı, Selanik Gezilecek Görülecek Yerler listemizin başın Atamızın doğduğu evi ziyaret, kordon boyunda güzel bir yürüyüş sonrası, aynı bizdeki simit gibi hem sokakta seyyar satıcılarda hem de pastanelerde satılan Yunan simidi kukurisiyi kemirip, Aristoteles Meydanı’ndaki kafelerden birinde frappelerimizi yudumluyoruz.
Selanik ile vedalaşıp Kavala’ya doğru uzanıyoruz. Yollar yine otoban, harika. İşte Kavala, ayaklarımızın altında…
Kavala’da klasik Pargalı İbrahim Paşa Camii ile tepedeki kilise ziyaretlerimiz ardından her gelişimizde uğramadan edemediğimiz sahildeki APİKO Restoran’ın maviş masalarına çöküyoruz.
Amcam restoranı genişletmiş ama servis hala aynı yavaşlıkta. Olsun, buranın ambiansını ve lezzetlerini seviyoruz. Bu kez masamızı ve midemizi deniz mahsüllü pilav, midye saganaki ve kabuğuyla birlikte kızartılmış karides şenlendiriyor. Grek Salata ve uzoyu söylemeye gerek yok onlar demirbaş sayılır:)
Artık eve dönme vakti. Yine otobandan cillop gibi bir yolculuk sonrası sınıra ulaşıyor, 7 gece 8 gün süren Balkanlar turumuzu başarı ile tamamlıyoruz:)
Balkanlar turumuzun başlangıcı Sofya ve Filibe’de Gezilecek Görülecek Yerler için tıklayınız…
Gercekten muhteşem cesaretinize hayran kaldım ailenizle özellikle cocuklarınızla kış ayında böyle bir yolculuğa cıkmanıza çok güzel bir gezi olmuş tebrikler bakalım bende bu haziran okullar kapandıktan sonra düşünüyorum
Beğendiğinize sevindim. İlginize çok teşekkür ederim:)
İyi yolculuklar dilerim.
Merhabalar öncelikle ağzımız açık gezinizi okuduk ve çok özendik.merak ettiğimiz birkaç soru var.Kaldığıınız otelleri nasıl buldunuz ve hangi dile en çok ihtiyacınız oldu.tabi gezininde toplam maliyetini merak etmiyor değiliz 🙂
süper yazı teşekkürler. selanik’ten halkidikiye de geçilmesini öneririm
Evet, bence de iyi fikir.?