Almanya’dan Türkiye’ye Araba Getirmek

Almanya’daki araba satış fiyatlarının Türkiye’deki satış fiyatının çok daha altında olması sebebiyle pek çok kişi Almanya’dan araba getirmek istiyor. Fakat getirilen arabayı ülkemizde kullanabilmek için çeşitli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor.

Temel olarak Türkiye’nin istediği prosedürler yerine getirildiği zaman araç Türkiye’de sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor. Getirilen arabalar ülkemizde kayıtlı olmadığı için yapancı plakalı araç şeklinde kayıtlara işleniyor. Belirlenen prosedürlerin uygulanması halinde araba belirli bir süre ülkemizde kalabiliyor. Siz de “Almanya’dan nasıl araba getirebilirim?”Almanya plakalı araç Türkiye’de ne kadar süre kalabilir?” gibi soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya plakalı arabaların Türkiye’de kalabilmesi için kara yolları denetleme müdürlüğünün belirlemiş olduğu prosedürlere uyma şartı aranır. Bu şartları yerine getiren Almanya plakalı arabalar Türkiye’de belirli bir süre kalabilirler. Yabancı plakalı araçların ülkemizde kalma süresi 24 ay yani 2 yıldır.  Eskiden yabancı plakalı araçların ülkemizde kalış süreleri 6 ay ile sınırlı iken son yıllarda gidilen düzenleme ile bu süre 2 yıla kadar çıktı. 

SADECE ALMANYA’DA İKAMET EDEN KİŞİLER ARAÇ GETİREBİLİR

Almanya’dan yabancı plakalı araçların ülkemize giresi için Almanya’da bir yılın en az 185 gününü ikamet ediyor olması şartı aranır. Bunu resmi belgeler ile birlikte ilgili yerlere sunmanız istenecektir. Almanya’dan yabancı plakalı araçları Türkiye’ye yalnızca Almanya’da ikamet eden kişiler getirebilir. Getirilecek araç sayısı konusunda bir kısıtlama yoktur. Almanya’da ikamet eden kişinin pasaportuna işlenmek kaydıyla istenen sayıda araç getirilebilir. Ancak getirilen Alman plakalı aracın sürücüsü de pasaporta işleneceğinden dolayı 24 ay boyunca aracı 3. şahıslar kullanamaz. Aracı 3. şahısların kullanabilmesi için mutlaka araç pasaport sahibinin arabanın içinde bulunuyor olması gerekir.

ALMANYA’DAN TÜRKİYE’YE ARABA GETİRMEK İÇİN İSTENEN BELGELER VE ŞARTLAR

Bu şartlar genel olarak; Almanya ve Türkiye’de bulunma süresi, pasaport kaydı ve vekalet işlemleri çerçevesinde oluşmaktadır. Bu kapsamda araç getirmek için istenen şart ve belgeler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir.

1 – Almanya’dan araç getirmek isteyenlerin ikameti Almanya’da bulunmak zorundadır.
2 – Türkiye’ye araç ile giriş yapılacak tarihten geriye bakıldığında, araç sahibinin son yılda en az 185 gün Almanya’da bulunması gerekmektedir. Giriş tarihinden geriye bakıldığında son yılda 180 günden fazla Türkiye’de kalanların araç getirmesine izin verilmemektedir.
3 – Getirilecek arabanın Almanya’da ve taşıtı getiren kişinin üzerine olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra vekalet ile bir başkasının aracını getirme imkanı da bulunmaktadır.
4 – Vekaleten getirilecek araçlarda hem taşıt sahibi hem de aracı getiren kişinin ikamet adresinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olması gerekmektedir.
5 – Aracın Türkiye’ye girişi sırasında; ehliyet, yurtdışı mülkiyet belgesi ve Türkiye’de geçerli sayılan sigorta poliçesi istenmektedir.

ALMANYA’DAN TÜRKİYE’YE TAXFREE (VERGİSİZ) ARAÇ GETİREBİLEN KİŞİLER

1 – Diplomatik misyon temsilcilikleri ve diplomatik statüsü bulunmayan memurlar,
2 – NATO’ya bağlı yabancı personel,
3 –  Yabancı öğretim görevlisi ve öğrenciler,
4 –  Almanya’da emekli olmuş Türkiye’de ikamet eden yabancılar,
5 –  Federasyona bağlı yabancı sporcular,
6 – Almanya’da yerleşik olan yabancı basın kuruluşlarının Türkiye’de ikamet eden çalışanları,
7 –  Türkiye’de ikamet edip aynı zamanda çalışma izni bulunan yabancılar,
8 – Avrupa Birliği program ve projeleri kapsamında çeşitli bakanlıklarda geçici olarak bulunan yabancı uzmanlar,
9 – Türk vatandaşlığından çıkmış mavi kart sahibi ve Türkiye’de ikamet edip çalışan, öğrenim gören yabancı uyruklu kişiler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir