Sakız Adası Gezi Rehberi, Nasıl Gidilir, Vize, Plajlar, Restoranlar

Yunan Adaları doğal güzellikleri, lezzetli yemekleri, müşterileri kazıklamaya çalışmayan restoran ve otelleri ile son yıllarda Türklerin gözde tatil destinasyonlarından biri olmuş durumda. Öyle ki özellikle Türkiye’den feribot ile geçilebilen Sakız Adası, Midilli, Samos, Rodos ve Kos Adası’nda bayram dönemlerinde plajlarda ve restoranlarda Yunanlılardan daha çok Türklere rastlamanız daha büyük olasılık. Doğallığını yitirmemiş sahillerde berrak ve masmavi sularda yüzmek, tazecik kalamar, güneşte kurutulmuş ahtapot, Grek salata ve uzo eşliğinde bir servet ödemeden deniz kıyısında gün batımının keyfini sürmek… Tüm bunlar bir feribot mesafesindeyken Türklerin Yunan Adalarına olan ilgisini anlamak zor değil.

Sakız Adası gezi (blog) yazımda sizlere Sakız Adası’na ulaşım yollarını, en güzel plajları ve gezilecek yerleri tek tek açıklıyorum.

SAKIZ ADASI GEZİ REHBERİ, SAKIZ ADASI’NA NASIL GİDİLİR? FERİBOT İLE NASIL GEÇİLİR?

Çeşme’den Ertürk Lines veya Ege Birlik şirketlerine ait feribotlarla 45 dakika gibi bir sürede Sakız Adası’na ulaşılıyor. 2 Euro’su liman vergisi olmak üzere kişi başı tek yön için 20 Euro, gidiş dönüş için 25 Euro ödemek gerekiyor. Dönüş bileti aynı fiyata açık olarak da alınabiliyor. 0-4 yaş arasının ücretsiz olduğu geçişlerde 4-12 yaş için %50 indirim uygulanıyor.

SAKIZ ADASI GEZİ REHBERİ, SAKIZ İÇİN VİZE GEREKLİ Mİ? VİZESİZ GEÇİŞ  VAR MI?

Sakız Adası Yunanistan’a bağlı, Yunanistan da Avrupa Birliğine üye bir ülke olduğundan, eğer yeşil pasaporta sahip değilseniz Yunan Adaları’na geçmek için schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor. Feribotla geçiyor olmak ne yazık ki bu kuralı değiştirmiyor. Yani hiçbir Yunan adasına günübirlik bile olsa VİZESİZ GEÇİŞ YOKTUR.

Ancak feribot ile geçilen Yunan adalarına kısa süreli turistik geziler için girişler kolaylaştırılmış, GEÇİCİ VİZE (KAPI VİZESİ) uygulamasına başlanmış. Vizeyi bu yöntemle alabilmek için Çeşme’deki seyahat acentelerine (Ertürk Lines veya Ege Birlik) seyahatten en az 3-4 gün öncesinden gerekli belgeler ile başvurmanız gerekiyor.

SAKIZ ADASI GEZİ REHBERİ, ULAŞIM VE ARABA KİRALAMA

Pek çok Yunan Adası’nda olduğu gibi, Sakız Adası’nda toplu taşıma yok denecek kadar az. Sakız Adası’nı hakkını vererek gezmek için araba kiralamak gerekiyor. Feribottan indiğiniz yerde pek çok araba kiralama acentalarının büroları bulunuyor. Araba kiraları adaya gittiğiniz dönemin yüksek sezon ya da düşük sezon oluşuna göre 30-50 Euro arasında değişiyor. Yüksek sezonda kiralık arabalara talep fazla olduğu için önceden internet üzerinden rezervasyon yaptırmak, kiralık araba bulamama ya da kazıklanma riskini ortadan kaldırıyor.

SAKIZ ADASI GEZİ REHBERİ, EN İYİ PLAJLAR

GLARI BEACH

Sakız Adası’nın en can alıcı kumsalı Glari Plajı. Adanın doğusunda bulunan Glari Plajı’nda deniz berrak ve muhteşem bir renge sahip. Tüm Sakız Adası plajları gibi buraya da giriş ücretsiz. Gençler arasında çok popüler olan Glari Beach’te köşede minik bir bar da bulunuyor. Yüksek sezonda havlu koyacak yeri bırak, adım atacak yer bulmak bile zor.

KOMI BEACH

Sakız Adası’nın tam güneyinde bulunan Komi Plajı kumluk, bol şezlonglu, kumsal boyunca üç beş restoranı olan uzunca bir plaj. Tüm günü tek bir kumsalda geçirmek isteyenler, biraz yüzer, biraz güneşlenir, biraz yer içerim diyenler için ideal. Deniz oldukça berrak ve çabuk derinleşiyor, küçük çocuklu aileler için çok uygun değil.

MAVRA VOLIA (EMBORIOS) BEACH

Sakız Adası’nın en özel plajı Mavra Volia (Siyah Çakıl) adını plajda bulunan siyah çakıl taşlarından almış ve bu taşlar Psaronas adlı yanardağ patlaması sonucu oluşmuş. Plaj hala çok bakir. Tesisi bırak bir tane şezlong bile yok. Deniz dört beş metre derinlikte bile cam gibi. Çakıllar şıkır şıkır. Gözlükle dalıp çıktıkça mest olmamak elde değil. Diğer adı Emborios olan Mavra Volia Plajı Komi Beach’in hemen altında, adanın güneyinde bulunuyor.

LITHI BEACH

Sakız Adası’nın batısındaki Lithi Plajı, sahilin etrafında küçük restoranlar ve bu restoranların önüne atılmış şezlonglardan oluşan, kumsalın yanında minik bir limanı da bulunan, oldukça sakin ve şirin bir plaj. Git git derinleşmeyen kumluk denizi ile bana pek hitap etmese de, küçük çocuklu aileler için gayet ideal. Deniz o kadar sığ ki sahilden epey uzaklaştığımız halde çocuklarla yakalamaca oynanabiliyor. Lithi Plajı’ndaki şezlong konforu, restoranlar ve sığ deniz, özellikle küçük çocuklu ailelerin tüm gününü burada geçirmesine imkan tanıyor.

ELINTA BEACH

Lithi Plajı’nın biraz kuzeyinde yer alan Elinta Plajı Sakız Adası’nın en bakir plajı. Mavra Volia gibi burada da herhangi tesis yok ama burası çok daha ıssız. Elinta tek tük insanın geldiği yine çakıllı (bu sefer bildiğimiz çakıl renginde) bir kumsala ve şıkır şıkır, berrak bir denize sahip. Buraya gelirken yanınızda yiyecek ve içecek almayı unutmayın.

SAKIZ ADASI GEZİLECEK YERLER

ORTAÇAĞ KÖYLERİ, MESTA VE PİRGİ

Sakız Adası gezisinin olmazsa olmazı adanın en güzel köyleri Mesta ve Pirgi’yi görmektir.  Merkezden 35 km mesafede, adanın güneybatısında yer alan Mesta Köyü, en iyi korunmuş ortaçağ köylerinden biri. Benzersiz bir mimariye sahip köyün labirent gibi sokaklarında kaybolmak çok keyifli. Burada Yunanlıların buzlu kahvesi olan FRAPPE  molası verebilir,  yaklaşık 10 km mesafedeki Pirgi Köyü’ne geçebilirsiniz.

Pirgi Köyü de yine adanın güneyinde, Sakız Adası ve Yunanistan için önemi büyük, bir ortaçağ köyü. Geçmişte adanın sakız üretimi, ticareti ve konumu açısından, merkezi köyü durumunda olan Pirgi,  günümüzde de bozulmamış evleri, sokakları, insanları ile ziyaretçilerine ortaçağa ışınlıyor gibi.

 

SAKIZ ADASI EN İYİ RESTORANLAR

O PASSAS, LAGADA LİMANI

Sakız Adası’nın kuzey doğusunda, ada merkezine özel aracınız ile yarım saat mesafede bulunan Lagada Limanı’nda(Lagkada) yer alan O Passas Türkler tarafından çoktan keşfedilmiş de olsa denize sıfır konumu ve lezzetli deniz ürünleri ile hala Sakız Adası’ndaki en iyi restoranlar arasında bulunuyor. Kabuğuyla birlikte kızartılmış karidesler, kalamar tava, fener balığı mücveri ve bir Yunan Adası sofrasının olmazsa olmazı Grek salata ve uzo ile birlikte harika bir öğün oluyor. Çocuklar en çok kabuğuyla kızarmış karidese ve yemek sonrası gelen mini kornet ikramına bayılıyor.

CANLI MÜZİKLİ TAVERNA, APOMERO, KAMBOS KÖYÜ

Sakız Adası’nın en güzel köylerinden Kambos Köyü’nün karışık ve daracık taşlı sokaklarından birine gizlenmiş Restaurant Apomeroya girdikten sonra gördüğünüz muhteşem manzara karşısında büyülenmemek elde değil. Burası Sakız Adası’nın canlı müzikli en popüler restoranı. Yemekler muhteşem değil ama mekan oldukça keyifli, müzik eğlenceli. Apomero’ya gitmeden önce rezervasyon şart.

 

 

BİZİM SAKIZ ADASI MACERAMIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir