Kırgızistan Gezi Rehberi

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan  ve Özbekistan ile birlikte, Dünya’daki 7 bağımsız Türk devletinden biri olan Kırgızistan atalarımızın yaşadığı topraklar olmasının yanısıra doğal güzellikleri sebebiyle de biz Türkler için hem çok çekici hem de sıradışı bir destinasyon.

KIRGIZİSTAN’IN DOĞAL GÜZELLLİKLERİ

TANRI VE PAMİR DAĞLARI

Kırgızistan gezi yazısının başında Tanrı ve Pamir Dağları yer alıyor. Göğe uzanan dağlar ülkesi olarak tanınan Kırgızistan’ın büyük bir bölümünü Tanrı Dağları ve Pamir Dağları kaplıyor. Kırgızistan bu nedenle Orta Asya’nın İsviçre’si olarak anılıyor.  Her yıl binden fazla profesyonel dağcı 7 bin metreden yüksek olan Tanrı Dağları ve Pamir Dağları’na tırmanmak için Kırgızistan’a geliyor.

ISSIK GÖL

Kırgızistan blog yazımın ikinci sırasında Issık Göl var. Kırgızistan sınırları içerisinde yüzlerce dağ gölü mevcut. Dünya’nın en derin 2. dağ gölü olan 1500 rakımlı Isık Göl’ün çevresinde bulunan konuk evlerinde ve tatil köylerinde konaklanabiliyor. Asya kıtasının ortasında yüzülüp plaj keyfi yapılabiliyor. Isık Göl’de ayrıca yaklaşık 2 saat süren tekne turu yapılıp günbatımı izlenebiliyor.

SON GÖL

Kırgızistan’da 4 mevsimi bir arada görebilmek mümkün. Kırgızistan’ı yaz aylarında ziyaret ediyorsanız bir gün 1500 rakımlı Issık Göl’de yüzerek yazı yaşıyorken, ertesi gün 3500 rakımdaki karlar altındaki Son Göl’de mont ve bere ile dolaşıp kışı yaşayabiliyorsunuz. Son Göl’e ulaşmak için aşılan dağlık yollarda muhteşem manzaralar sizleri bekliyor. Son Göl’e vardığınızda bu rakımdaki Yurt çadırlarda konaklamak ise hayatınız boyunca yaşamadığınız bambaşka bir deneyim oluyor.

PERİ MASALI (SKAZKA) KANYONU

Issık Göl’ün güney kesiminde yer alan Tosor Köyü yakınlarındaki Peri Masalı (Skazka) Kanyonu Kırgızistan’ın Kapadokyası misali ziyaretçileri kendine çekiyor. Kanyon, uzun yıllar boyunca rüzgarın etkisi ile şaşırtıcı heykeller ve oluşumlara dönüştürülmüş enteresan kayalık manzaralar nedeniyle Peri Masalı Kanyonu olarak anılıyor. Bazı oluşumlar Çin Seddi’ne benzerken, bazıları da yılanlar, ejderhalar, ağlayan dev suratları andırıyor. Hem çocuklar hem de yetişkinler için gezmesi kolay bir satıha sahip vadi masal tadında görseller sunuyor.

BİŞKEK’TEKİ ŞEHİR PARKLARI

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek ziyaretçilerine şaşırtıcı derecede geniş caddeler ve uzun parklar sunuyor. Devasa ağaçların gölgesinde serinlerken Kırgız halkının günlük yaşamını gözlemlemek, onlarla çat pat konuşmaya çalışmak, dilimizdeki benzerliklere şaşırmak keyifli oluyor.

KIRGIZİSTAN’IN TARİHİ GÜZELLİKLERİ

İPEK YOLU VE BURANA KULESİ

Doğuyla batıyı iki bin yıl boyunca birbirine bağlayan İpek Yolu’nun ana güzergahlarından biri Kırgızistan topraklarından geçerek, yerel halkın misafirperverliği ve zengin su kaynakları sayesinde komşu ülkelerin çöllerinde yaşayan halklara dinlenme fırsatını sunmuş. Tanrı Dağları’nın vadileri ve ovaları tüccarlar, işçiler, din adamları ve askerler için bir sığınak olmuş.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e 80 km mesafedeki, Tokmok şehri yakınlarındaki
Burana Kulesi de işte bu İpek yolu üzerinde bulunuyor. Karahanlılar döneminde hem minare hem de gözetleme kulesi işlevlerini görmüş olan kulenin depremde yarısı yıkıldıktan sonra kalan kısmını görülebiliyor.

KARAKOL ŞEHRİ RUS ORTODOKS KATEDRALİ 

Kırgızistan’ın turizm konusunda en çok gelecek vadeden şehri Karakol’da şimdiye dek gördüğüm en sevimli katedral bulunuyor. Kentin önemli yapılarından olan 1895 yılında inşa edilmiş bir Rus ortodoks katedrali olan yapı tamamen ahşap malzemeden oluşuyor. Günümüzde de ibadete açık olan katedral hem dışardan hem de içerden ziyaretçilerine masal tadında görseller sunuyor.


KARAKOL ŞEHRİ DUNGAN CAMİİ

Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya sınırları içerisinde yaşayan Çin kökenli Müslüman bir topluluk olan Dunganlar Kırgızistan’da Karakol şehrinde yoğunlaşmış. Kendilerini babamız Arap annemiz Çinli olarak tanımlıyorlar. Bu anlamda Dunganlar’ın Araplar tarafından melezlenmiş Çinliler olduğunu söylersek yanlış olmaz.Karakol şehrinde Dunganlar tarafından inşa edilmiş, tümüyle ahşap olan bir Dungan Camii de bulunuyor. İnşaasında ne bir çivi, ne de vida kullanılmış olan bu yapı daha çok Budist tapınaklarını andırıyor. Bayanlar caminin bahçesine dahi ancak pelerin ile girebiliyor.

GELENEKSEL KIRGIZ LEZZETLERİ

Göçebe yaşam tarzı Kırgız mutfak mirasının üzerinde silinmez bir iz bırakmış. Kırgız mutfağının en gözde gıdası olan yaylalarda yetişmiş sığır ve koyunların eti, Kırgız mutfağında hala önemli bir yere sahip. Türk damak tadına oldukça uygun oluşu beni hiç de şaşırtmayan Kırgız yemekleri temel olarak bu etler ile hamur birlikteliklerinden oluşuyor. Kırgızistan gezisi boyunca geleneksel pek çok Kırgız lezzetini tatma imkanı bulunuyor.

Kırgız sofralarında da yemeğe başlangıç büyüklerimizin ‘Midenin yağmuru’ diye tabir ettikleri çorbalar ile yapılıyor. Soğuk servis edilen salatalar ve meyveler henüz yemek servisi başlamadan sofranın ortasında yerlerini alıyor.  Özellikle özel davetlerde yemeklere atalarımızın geleneksel içeceği KIMIZ eşlik ediyor. Kısrak sütünün mayalanması ile elde edilen kımızı doğduğu topraklarda tadabilmek oldukça keyifli oluyor.

MANTY, BEŞPARMAK, PALOO, ŞAŞLIK, BORSOK ve diğer pek çok geleneksel Kırgız lezzeti hakkında bilgiye Kırgızistan’da Ne Yenir? Ne İçilir? Yöresel Yemekler Nelerdir? yazımdan ulaşabilirsiniz.

 

KIRGIZİSTAN’DA YAPILABİLECEK DİĞER AKTİVİTELER

GÖÇEBE KÜLTÜRÜ VE AT OYUNLARI

Kırgızistan zengin bir kültürel mirasa sahip ve göçebe hayatının gelenekleri Kırgız halkının ulusal kimliğinin ayrılmaz bir parçası. Yaz aylarında pek çok aile hala sürüleri dağ çayırların üzerindeki yaylalara otlatmaya göndererek eski gelenek ve göçebe yaşam tarzının devamını sağlıyor. Göçebe geleneklerindeki Kırgız at oyunları bugün de popülerliğini kaybetmemiş, Kırgızistan gezisinde bu oyunları izleme imkanı da bulunuyor.

KARTAL AVI İZLEME

Kırgızların SALBURUN adını verdikleri Kartal Avcılığı geçmişten günümüze süregeliyor. Kartallar bebeklikten itibaren tavşan, tilki ve kurt gibi hayvanları avlamak için eğitiliyor. Kartal avcılığı konusunda öğrendiklerim arasında dikkatimi çeken iki konudan birincisi eğitimin başında kartal insan bağının kurulması için eğitmenle kartalın aynı yemeği paylaşıyor olmaları. Böylece kartal paylaşmayı öğreniyor. Avladıklarını sahibine getiriyor. İkincisi ise eğitmenlerin daha akıllı ve daha hızlı oldukları için dişi kartalları seçiyor olmaları. Şaşırdık mı? Hayır:)

BİŞKEK’TE GELENEKSEL KIRGIZ DANSLARI EŞLİĞİNDE AKŞAM YEMEĞİ

Kırgızistan’a gelip de Kırgız danslarını izlemeden dönmek olmaz. Geleneksel çadırlar içerisinde dans ve canlı müzik performansı eşliğinde keyifli bir akşam yemeği  Kırgızistan gezisinin genelindeki doğal şartlara nazaran daha konforlu bir alternatif oluyor. Gecede ortak alanda dans gösterileri sonrası geleneksel çadırlarda gruplara özel, canlı müzik eşliğinde yemek servisi gerçekleştiriliyor.

 

Kırgızistan’da Ne Yenir? Ne İçilir? Yöresel Yemekler Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir