İngiltere Avrupa Birliği’ndeyken Türklerin İngiltere’ye, özellikle de Londra’ya göç etmek için en çok yararlandıkları vize Ankara Anlaşması Vizesiydi. Ancak 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle Brexit süreci tamamlandı ve İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrıldı. Bu nedenle Ankara Anlaşması (ECAA-European Community Association Agreement) İngiltere için geçerliliğini yitirdi ve Türklerin Ankara Anlaşması Vizesi’ne başvurarak İngiltere’de çalışma ve yaşama olanağı ortadan kalktı.
Bu süreçte İngiltere’de çalışmak isteyenler için puana dayalı yeni bir göç sistemi oluşturuldu. Artık T.C. Vatandaşları da, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin vatandaşları da, diğer ülke vatandaşları da, kısaca İngiliz pasaportuna sahip olmayan herkes bu sistem ile vize başvurusunda bulunarak İngiltere’de çalışma imkanına sahip olabilecek.
PUANA DAYALI GÖÇ SİSTEMİNİN ŞARTLARI NASIL?
Puana dayalı vizenin Ankara Anlaşması ile kıyaslandığında en belirgin özelliği artık sadece kalifiye işçilerin İngiltere’de çalışabilecek oluşu. Bu vize türü ile başvuru yapacakların aşağıdaki şartları sağlaması gerekiyor.
1 – İngiltere’de devlet tarafından (Home Office) onaylı bir işyerinden iş teklifi almak,
2 – Teklif edilmiş olan işin kapsamının devletin belirlediği seviyenin üzerinde olması (RQF 3 veya üstü)
3 – İyi derecede İngilizce bilmek (B1 seviyesi)
4 – Yılda en az 25 bin 600 £ kazanmak ya da işçi açığı olan alanlar veya doktora yeterliliği gerektiren alanlarda yılda en az 20 bin 480£ kazanmak
İngiltere’de çalışma vizesi başvurusunun kabulu için 70 puanı tamamlamak gerekiyor.
YENİ GÖÇ SİSTEMİNDE PUANLAMA NASIL YAPILIYOR?
Başvuru için zorunlu olan kriterler olan, 1. madde (Onaylı işyerinden iş teklifi almak) 20 puana, 2. madde (Teklif edilmiş olan işin kapsamının devletin belirlediği seviyenin üzerinde olması) 20 puana, 3. madde (İyi derecede ingilizce bilmek) 10 puana denk geliyor.
Yıllık 25.600 £ ve üzeri maaş almak da 20 puan ediyor. Yani başvuru için minimum şartları oluşturduktan sonra ( 20+20+10 puan) Yıllık 25.600 £ ve üzeri maaş alma kriteri de (20 puan) sağlanırsa çalışma vizesi başvurusu için gerekli olan 70 puan toplanmış oluyor.
Yıllık maaş 25.600 £ den az olsa bile, eğer 20.480£ den yüksekse ve işçi açığı olan bir alanda başvuru yapılıyorsa (20 puan) ya da Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik alanlarında doktora yeterliliği gerektiren bir alanda başvuru yapılıyorsa (20 puan) ekleniyor ve toplamda 70 puana ulaşıldığı için başvuru yine de kabul ediliyor.
Puanlama Sistemi aşağıdaki tablodaki gibi de açıklanabilir. Zorunlu olan ilk 3 koşulun toplamı olan 50 puan üzerine eklenecek 20 puan farklı şekillerde sağlanabiliyor.
Özellikler | Zorunluluk | Puanlar |
Onaylı sponsordan iş teklifi | Evet | 20 |
Uygun beceri düzeyindeki iş (RQF 3 veya üstü) | Evet | 20 |
Gerekli seviyede İngilizce bilmek (B1 seviyesi) | Evet | 10 |
Yıllık 25.600 £ ve üzeri maaş | Hayır | 20 |
23.040 £ ve üzeri maaş | Hayır | 10 |
20.480 £ ve üzeri maaş | Evet | 0 |
İşçi açığı olan alanlarda başvuru | Hayır | 20 |
Doktora yeterliliği gerektiren bir başvuru | Hayır | 10 |
Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik alanlarında doktora yeterliliği gerektiren bir başvuru | Hayır | 20 |
PUANA DAYALI VİZE BAŞVURULARI NEREDEN YAPILIYOR?
Türk vatandaşlarının başvuruları online olarak başlattıktan sonra kimliklerini ve gerekli dökümanları (İngilizce bilgisi ispat belgesi, işverenin sposnsoluk sertifikası) göstermek üzere vize başvuru merkezlerine gelmeleri gerekiyor.
BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
Başvuru ücreti başvuran kişinin İngiltere’de kaç yıl çalışmayı planladığına ve başvurulan iş dalının İngiltere’de işçi açığı olan bir alan olup olmadığına göre değişiyor. Eğer işçi açığı olan bir alanda değilse başvuru ücretleri kişi başı 610 £ ile 1408 £ arasında değişiyor. Başvuranların ayrıca yıllık 624 £ sağlık katkı payı ödemeleri gerekiyor. Başvuru kabul olmazsa sağlık katkı payı ücreti geri alınıyor ancak başvuru ücreti geri alınamıyor.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN AVANTAJLI ŞARTLAR
Doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları için başvuru ücretleri daha düşük ve diğer başvuranların ödediği sağlık katkı payından da muaflar. Ayrıca başvuru süreci boyunca önceliklendiriliyorlar.
PUANA DAYALI SİSTEMDE BAŞVURUSU KABUL OLAN KİŞİNİN AİLESİ DE İNGİLTERE’DE YAŞAMA VE ÇALIŞMA HAKKI ELDE EDİYOR MU?
Evet. Aynı Ankara Anlaşması vizesinde olduğu gibi başvurusu kabul olaran kişinin eşi ve çocukları da İngiltere’de yaşama, okuma ve çalışma hakkı elde ediyor.
HALEN ANKARA ANLAŞMASI VİZESİ İLE İNGİLTERE’DE ÇALIŞMAKTA OLAN KİŞİLER VE AİLELERİ BU SÜREÇTEN ETKİLENİYOR MU?
Hayır etkilenmiyor. 31 Aralık 2020 öncesi Ankara Anlaşması başvurusunu tamamlamış olanlar da dahil olmak üzere Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere’de yaşamakta ve çalışmakta olan kişiler için Ankara Anlaşması kuralları geçerli olmaya devam ediyor.
İngiltere’de Çalışmak için En Kolay Alınan Yeni Vize, Scale Up Vizesi | Gezenti Anne
Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.
Merhaba, diyetisyen olarak İngiltere’ye gitmek istiyorum.Diplomam mavi değil kendi diplomamla başvursam HCPC tarafından kabul görür mü?
https://www.naric.org.uk/ den online olarak başvurup, transcriptlerinizi yükleyip diplomanızın denkliğini alabilirsiniz.
Ben turizm seyahat hizmetleri mezunuyum 5 sene geçmişim var ve turizmin okuma sebebimde Avrupa’da çalışmak ve yaşamak için okudum şimdi İngiltere Londra’ya gitmek baya zorlamış ben ing hakkında araştırma yaptım.. fakat aklıma takılan şu soru var ben turist vizesi ile Londra’ya gitsem orda bir avukat yardımıyla oturma izni alabilir miyim.. şuan orda yaşayan arkadaşlarımda var beni davet ediyorlar fakat onlarında tam İngiliz vatandaşı olmadıkları için.. ondan detaylı bilgiye sahip değiliz cevap verirseniz sevinirim.
Turist vizesi ile gelseniz bile yine aynı şartlara tabisiniz. Yani kestirme yoldan başvuru maalesef artık yok.
Merhabalar.Ben mimari restorasyon ve bilgisayar programciligi bolumunu bitirdim.ve suan ingilizce dil egitimini aliyorum.Bir restorator tarihi yerleri onarim yani mimari tekniker olarak yada bilg programcisi olarak ordaki sirketlerde is bulma sansim ne kadar ?
Ingilizce b1 e kdr egitim gorcem diplomamalari aldiktan sonra basvurma sureci nasil olck yardimci olurmsnz
Merhaba,
Maalesef Ankara Anlaşmasının bittiğini fark edip ben şimdi ne yapacağım diye dert yananlardan biriyim.. Yazınızda dikkatimi çeken —İşçi açığı olan alanlarda başvuru— bu işlerin ne olduğunu nasıl öğrenebiliriz. Birde bu seçenek içinde başvurular nasıl gerçekleşiyor.
Ben Evlilik Uzmanı olarak gelmek istiyordum yalnız Ankara anlaşması sonlanınca ne yapacağımı bilemez oldum.
Ben 30 yildir restonata calisiyorum belgelerim mevcutur ustalik belgesi usta uretici gida deneticiligi ve gida mehendizligi ingiltere ye gidip bir is yapmak istiyorum yardimci olurmusunuz nasil bir yol izlememlgerekiyor buyuk bir restonat acmak istiyorum yardimciolursaniz bu kinudan neypmamiz gerekir lutfen yardimci olurmusunuz
Önce Türkçeyi öğrenip sonra B1 seviyesinde İngilizce öğrenerek başlayabilirsiniz 🙂
Merhaba eşim hemşire olarak İngiltere’ye gelmek istiyor beni ve 2 yaşındaki kızımızı ne kadar sürede yanına alabilir teşekkür ederim
Merhaba,Benim kızım mezun olunca sağlık çalışanı olarak başvuru yapmak istiyor,Kızım kabul edilirse beni yanına aldırabiliyor mu? Beni burda yalnız bırakmak istemiyor.Eşlerden biri gidince eşini ve çocuğunu aldırabiliyor aynı olay çocuk gidince anneyi aldırabiliyor mu merak ediyoruz.cevaplarsaniz memnun olurum,şimdiden teşekürler
Merhaba,İngiltere’ye ailemle beraber yerleşmeyi düşünüyorum.Eczacıyım.Nasıl bir yol takip etmem gerekiyor?Teşekkürler…
Merhaba iyi günler. Ben otomotiv mühendisiyim ve eşim hemşire. İkimizinde İngiltere’de iş bulabilme konusunda zorlanır mıyız ? Önce iş yerinden teklif almamız gerekiyor diye biliyorum.