İngiltere Eğitim Sistemi, İngiltere’de Okullar Ücretli mi?

Türklerin İngiltere’ye göç etme sebeplerinin en başında çocuklarımızın ve gençlerimizin iyi bir eğitim alabilmesi, İngilizceyi anadilleri gibi konuşabilmesi olduğu düşünüldüğünde İngiltere hakkında en çok merak edilen soruların başında eğitim sistemi hakkındaki sorular geliyor.

İngiltere’de 5 aşamalı bir eğitim sistemi uygulanıyor. Bunlar sırasıyla Early Years (Okul Öncesi), Primary (İlkokul), Secondary (Ortaokul), Further Education (Kolej) ve Higher Education (Üniversite) oluyor. Çocukların 3 ve 4 yaşlarında olduğu Early years (Okul Öncesi) döneminde eğitim ailelerin isteğine bağlı ve ücretli. Aileler dilerlerse çocuklarını ücretli olarak kreşe (nursery) yollayabiliyor. Bu dönemde çalışan aileler kreş ücreti için devletten belli bir sosyal yardım/fon alma hakkına sahipler.

Yasalara göre zorunlu eğitim 5 yaşında başlayıp 16 yaşına kadar devam ediyor.(1 Eylül 1997’den sonra doğanlar için 18 yaşa kadar.) Primary school (İlkokul), secondary school (Ortaokul) ve further education (Kolej) kapsayan bu zorunlu eğitim dönemi İngiltere hükümeti tarafından ücretsiz olarak sağlanıyor.

Çocuklar 5 yaşına geldiklerinde ailelerin zorunlu olarak çocuklarına uygun okulu seçip okula başlatması gerekiyor. Okula başlama yaşı hesaplanırken o senenin 31 ağustosunda çocuğun doldurmuş olduğu yaş göz önüne alınıyor. Okul seçimi için bir tercih listesi oluşturulup Borough Council’e (Belediye) başvuruluyor. Council oturduğunuz evin konumuna, okula başlayacak çocuğun kardeşlerinin gittiği okula ve okulun uygunluğuna göre çocuğunuzu yerleştiriyor.

Yani 5 -16 yaş aralığındaki çocuklarınızla Türkiye’den İngiltere’ye göç ettiğinizde ilk olarak ev tutup, ev adresiniz ile birlikte bulunduğunuz şehrin Council’ine başvurmanız gerekiyor. Yılın hangi döneminde gelmiş olursanız olun çocuğunuzun okula başlaması zorunlu olduğu için siz başvuru yapmaya zorunlusunuz, Council de çocuğunuzu okula yerleştirmeye zorunlu. İngiltere’de Home educate (Evde eğitim) diye yöntem de var ama bu genelde çocukları uzun dönem sağlık sorunları yaşayan aileler tarafından tercih ediliyor.

İngiltere’de eğitim Ulusal Müfredat (National Curriculum) üzerinden gerçekleştiriliyor. Tüm devlet okulları Ulusal Müfredatı takip ediyor. Ulusal Müfredat hakkında genel bir bilgi vermek gerekirse, Primary School (İlkokul) Key Stage 1 ve Key Stage 2’dan, Secondary School (Ortaokul) Key Stage 3 ve Key Stage 4’dan oluşuyor. Daha sonra Sixth From College (Key Stage 5) ve Üniversite geliyor.

 

PRIMARY SCHOOL (İLKOKUL) (ZORUNLU VE ÜCRETSİZ EĞİTİM)

Key Stage 1, Resepsiyon sınıfı  ile 2.sınıf arasındaki, 5 – 7 yaş arasındaki çocuklardan oluşuyor. Key Stage 2 ise 3.sınıf ile 6.sınıf arasındaki, 8 – 11 yaş arasındaki çocuklardan oluşuyor. Key Stage 2 sonunda çocuklar SATS (Standart Attainment Tests) denilen ülke genelinde sınavlara giriyorlar ama burada öğrencilerin seviyeleri değil, okulların başarıları ölçülüyor. SATS sınavı sonuçlarının öğrencilerin gidecekleri ortaokul konusunda bir etkisi olmuyor. Zaten gidilecek ortaokul 6. Sınıfın ortalarında çoktan belirlenmiş oluyor, SATS sınavı ise öğrenim yılı sonunda gerçekleşiyor.

 

GRAMMER SCHOOL SINAVLARI

İlkokul öğrencilerinin gidecekleri ortaokula etki edecek tek sınav 6. Sınıfın hemen başında gerçekleşen Grammer School sınavı. 6. sınıfa başlar başlamaz, eylül ayında gibi bizdeki Anadolu lisesi sınavlarına benzer bir mantıkta Grammer School sınavları yapılıyor. Oldukça zor olan bu sınavda okula göre ilk %10, %20 ye giren çocuklar ortaokulu yaşadığı şehirde ya da dilerse başka bir şehirdeki akademik başarı konusunda oldukça iddialı olan Grammer Okullarında okumaya hak kazanıyor.

 

İLKOKULLARDAKİ DERS YILI SÜRESİ VE TATİLLER

İngiltere’de ilkokullarındaki ders yılı süresi ortalama 38 hafta, yaz tatili süresi ise 6 hafta. Yaz tatilinin dışında iki hafta Noel tatili, iki hafta bahar tatili (paskalya tatili),  Ekim, Şubat ve Mayıs aylarında da birer haftalık half term (yarı dönem) tatili var. Türkiye’de okullar haziran başı yaz tatiline girerken İngiltere’de okullar temmuzun 3. haftası kapanıp eylülün ilk haftası açılıyor. Yani İngiltere’de uzun bir yaz tatili yerine belli aralıklarla eğitim yılına yayılmış kısa tatiller mevcut.

 

OKUL SEÇİMİ

İngiltere’ye taşınma sırasında en çok kafa yorulan konulardan birisi okul seçimi. Çocuklarımızın iyi okullarda okuması için bu okulların yakınlarına (catchment area) taşınmak gerekiyor.. Peki okulların kalitesi nereden anlaşılıyor? Çocuklar ve gençler için eğitim veren her türlü kuruluşu ve kişiyi belli aralıklarla denetleyen devlet idaresi olan OFSTED (Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills) aynı ülkemizdeki sistem gibi okulları teftiş ediyor, sınıfları, öğrencileri ve yöneticileri inceleyip kapsamlı bir rapor hazırlıyor. Bu raporlara internet üzerinden herkes ulaşabiliyor. Okullar;

1 – Outstanding (Çok iyi)

2 – Good (İyi)

3 Requires improvement (Gelişmesi gerekli)

 4 – Inadequate (Yetersiz)

olarak sınıflandırılıyor. Size de mümkünse outstanding, olmuyorsa good okullardan birinin yanına taşınmak kalıyor. Daha önce de belirttiğim gibi belediye çocukları ikametgahına göre okullara yerleştiriyor.

İngiltere’de Eğitim Sistemi ve Türk Çocuklarının İngilizce ile İmtihanı için tıklayın.

 

SECONDARY SCHOOL (ORTAOKUL) (ZORUNLU VE ÜCRETSİZ EĞİTİM)

Key Stage 3, 7. 8. ve 9. sınıf arasındaki, 12 – 14 yaş arasındaki çocuklardan oluşuyor. Bu dönem için resmi bir sınav yok. Dönem sonunda öğrenciler 10. ve 11. Sınıfta temel derslerin (İngilizce, Matematik, Fen) dışında yapacakları dersleri seçiyorlar. Key Stage 4 ise 10. ile 11. sınıf arasındaki, 15 – 16 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Bu dönem İngiltere’deki eğitim açısından en önemli süreç. Dönem sonunda, çocuklar GCSE (General Certificate of Secondary Education) yani ortaokulu bitirme sınavı olarak bilinen sınava giriyorlar. GSCE sertifikasını alan öğrenciler eğer isterlerse, iki yıl sonra, 18 yaşında, İleri Düzey Eğitim Diploması (Certificate of Education at Advanced Level-GCE A-Level) sınavına girmeye hak kazanıyorlar. A-Level sınavı sonucuna göre öğrenciler üniversiteye devam edebiliyor.

 

KOLEJ (SIXTH FORM) (KEY STAGE 5) (ZORUNLU VE ÜCRETSİZ EĞİTİM)

Key Stage 5 12. ile 13. sınıf arasındaki, 16 – 18 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Sixth Form Kolejler 16 yaşını doldurmuş öğrencileri 2 sene boyunca İleri Düzey Eğitim Diploması (Certificate of Education at Advanced Level-GCE A-Level) kısaca A-Level sınavlarına hazırlıyor. Bu dönemde öğrenciler isterlerse akademik olarak bilinen A-Level ya da mesleki kurslar olarak bilinen BTEC kurslarına katılabiliyorlar. İki kurs modeli de sizi üniversiteye taşıyabiliyor.  Ancak A-Level sınavı için eğitim alan öğrenciler, akademik olarak daha fazla bir derinliği kapsadıkları için daha prestijli ve iyi üniversitelere gitme konusunda daha avantajlı oluyorlar. Ayrıca A-Level derslerinde alacağı sonuçlar gideceği üniversiteyi de belirliyor. BTEC gibi mesleki kurslara katılan öğrenciler ise bu eğitim sonunda üniversite okumadan direkt çalışma hayatına atılabiliyorlar.

 

ÜNİVERSİTE (ZORUNLU DEĞİL VE ÜCRETLİ)

İngiltere’de üniversite eğitimi ücretli. Üniversite yıllık harçları İngiliz vatandaşı yada Avrupa Birliği vatandaşı öğrenciler için yıllık 6 bin – 9 bin Sterlin arasındayken, diğer öğrenciler için 15 bin – 25 bin Sterlin arasında değişkenlik gösteriyor. İngiliz vatandaşı ya da Avrupa Birliği vatandaşı olan öğrenciler çalışma hayatına başladıktan sonra ödemek üzere üniversite eğitim ücretleri için Bölge Eğitim Müdürlüklerine başvuru yapabiliyor, üniversite hayatları boyunca ücret ödemeden okuyabiliyorlar. Diğer ülke vatandaşları için böyle bir imkan yok.

Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var. İngiliz vatandaşı da olsanız, İngiliz vatandaşlığını almış bir Türk de olsanız çocuklarınızın üniversitede İngiliz vatandaşlarının ödeyeceği üniversite harcını ödemesi ve borçlanma imkanında faydalanabilmesi için üniversiteden önceki son 3 senede İngiltere’de eğitim görmüş olması gerekiyor. Aksi takdirde İngiliz vatandaşı olmayan birine göre hiçbir avantajınız olmuyor.

 

İNGİLTERE’DE DEVLET ÜNİVERSİTESİ YOK MU?

İngiltere’de üniversiteler bağımsız kurumlar ve diğer Avrupa ülkerinde olduğu gibi devlete ait değiller. Ama yine de büyük çoğunluğu devlet tarafından fonlanıyorlar. İngiltere’de devlet üniversitesi yok mu? sorusundan kasıt İngiltere’de ücretsiz üniversite yok mu? ise cevabı bir önceki paragrafta belirttiğim gibi maalesef yok.

 

İngiltere’de İlkokullardaki Eğitim Sistemi, Türk Çocukların İngilizce ile İmtihanı

İngiltere’de Yaşamak ve Çalışmak

35 Comments

  • Duygu dedi ki:

    MERHABALAR
    Eşim uzman dr ben ise hemsireyim fakat 5.5 ve 2 yaslarinda cocuklarim var bu sebeple calismiyorum.biz ingiltereye gelmek icin yapmamiz gerekenler konusunda hazirlik asamasindayiz(esimin dr olarak calisabilmesi konusunda) fakat kizimin planlanan gelme yasi 6.5 yani burada 1. Sinifi gormeden orada 2.sinif olucak

    Sizin blog unuza abone oldum ve ingiltere ile ilgili yayınları takip etmeye cslisiyorum

    Uzun sozun kisasi ben sizinde cocuklarinizin yaslari yakin oldugu icin sanirim 3.siniftalar 1.ve 2. Sinifin mufredati hakkinda biraz bilgi istiyorum.cunku kizimi dil ogrenmenin yani sira 1. Sinifta ogretilen konularada en azindan kabaca hazirlamak tanıştırmak istiyorum.Cunku dil ile mucadele ederken diger konulara eksik kalmasini istemiyorum.Tabi sizin tecrubelerinizi zevkle ve dikkatleokuyacagim.

    Simdiden teşekküler

    Android için Outlook uygulamasınıedinin

    Android için Outlook uygulamasını edinin

  • ITciAnne dedi ki:

    Merhaba,
    Blogunuzdaki yazıları keyifle okudum. Sağladığınız bilgilendirici içerik için çok teşekkür ederim. Size danışmak istediğim bir iki konu için vakit ayırabilirseniz çok sevinirim.
    Ben IT sektöründe çalışıyorum ve AB vatandaşıyım. 5,5 yaşında bir kızım var.Kısmetse 2019 Haziran gibi Londra’ya gelip en azından bir 6 ay süreyle orada bir yaşam kurup kuramayacağımızı denemek istiyoruz. Yalnız karı koca ikimiz de çalışacağımzı için kızımıza bakabilecek kimsemiz olmayacak. Size sormak istediğim, çocukların okul tatillerinde ya da siz mesainizi tamamlayıp eve dönene kadar geçen sürede çocuklarla ilgilenme işini nasıl hallediyorsunuz? Yani okullar tatil olunca çalışan anne babaların çocukları ne yapıyor? Okul başlangıç/bitiş saatleri mesai saatleri içinde mi kalıyor yoksa anne/baba çocuğu okula bırakıp sonra işe gidebiliyor mu?
    Çok teşekkür ederim

  • Hmddnz dedi ki:

    Merhaba,
    Okulların kendi web sitelerinde açıkladıkları puanlama güvenilir midir sizin tecrübelerinize göre? Leadherhead-surrey tarafında yüksek puanlı okullar fazlaca var sizce bu bölge yaşanabilir iyi bir yer midir?
    Teşekkürler

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Bence tek önemli kriter ofsted raporu değil ama gidip okul incelenip velilerle konuşma imkanımız olmayınca elimizdeki tek dayanak bu oluyor. Yine de outstanding okullara güvenebilirsiniz diyebilirim.

    • Birce dedi ki:

      Merhaba, 2020 yazında ingiltere’ye yerleşmeyi planlıyoruz. Henüz yerleşeceğimiz şehir konusunda net bir şey yok. Ama büyük kızım(16 yaşında) şimdi 11.sınıf seneye 12 olacak orada nasıl olacağı konusunda tereddütlerimiz var. Çünkü 12-13.sınıf üniversite hazırlık. Bizdeki 12.sınıf orada daha üst sınıf anladığım bildiğim kadarıyla. Bu konu hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim.

  • Ayşe dedi ki:

    Merhabalar,sizin sayfanızı yeni keşfettim ve çok beğendim.Sizden bir konuda fikrinizi almak istiyorum.Eğer değerli vaktinizi bana ayırır ve cevap yazarsanız çok mutlu olurum.Eşim işi için 3 seneliğine Hindistan a gidicek.Oğlum 4.sınıfa gidiyor.Hindistan a birlikte gider isek İngiliz okuluna gidicek.British Schooll.Ancak benim oğlumun sürece ayak uydurabilmesi ve akademik başarısının düşmesi konusunda kaygılarım var.Ingiliz müfredatı bizim müfredattan çok mu farklı acaba dönünce ayak uydurabilir mi buradaki sisteme.su andaki okul müdürü yurt dışına gidip gelen çocukların akademik başarılarının düştüğünü ve gitmemenizi önerdi.Matematik
    ve fen derslerinde zorlanacağını belirtti. sizin fikrinizi çok nerak ediyorum.simdiden çok teşekkürler,kaygılı ve kararsız bir anneden sevgiler…

  • Ayşe dedi ki:

    Merhabalar,sizin sayfanızı yeni keşfettim ve çok beğendim. Size yurt dışı eğitimi ile ilgili bir sorum olucak.Eğer değerli valinizden bana ayırır cevap verirseniz çok mutlu olurum.Eşim işi nedeniyle 3 yıllığına Hindistan a gidicek.Oglumuz 4.sınıfa gidiyor.Ve eğer oraya gidersek British School a gidicek.Ancak buradaki okul müdürümüz yurt dışına gidip gelen çocukların akademik başarısının düştüğünü ve girmemeniz gerektiğini söyledi.Ozellikle fen ve matematik derslerini ingilizce olarak yeterli düzeyde anlayamayacağını söyledi. İngiltere eğitim sistemi bizden çok mu farklı?Sizin bu konudaki fikrinize gerçekten ihtiyacım var.Simdiden teşekkürker;sevgiler…

    • Gezenti Anne dedi ki:

      İngiliz eğitim sistemi Türk eğitim sistemi kadar akademik başarıyı ön planda tutmuyor o anlamda müdürünüz haklı. Bizler çocuklarımızı İngiltere’de okutuyoruz ama eğitimlerine burada devam edecekleri için gönlümüz rahat. Burada 4 yıl okuyup sonra Türkiye’ye dönecek olsalar bence de zorlanırlar. Ama sırf bu sebepten çocuğunuzun ve sizin böyle değerli deneyim yaşamaktan vazgeçmeniz çok da anlamlı değil. Fen ve matematik konularında Türk müfredatını takip edip oğlunuza destek olabilirsiniz. Bir de içimden bir ses yurt dışında bir kere yaşadıktan sonra hem çocuğunuzun geleceği hem kendi mutluluğunuz için Türkiye’ye dönmek istemeyeceğinizi ve karşınıza çıkan farklı fırsatları değerlendireceğinizi söylüyor.

  • GİZEM dedi ki:

    İyi günler dilerim. Ben lise son öğrencisiyim ve üniversiteyi İngiltere’de okuyup hayatımı orada kurmak istiyorum. Bulgaristan vatandaşlığım bulunduğundan kırmızı pasaportum var. Vize sorunum şuanlık yok fakat bu kararımı hemen vermem gerekiyor ki yarıyıl tatilinde gidip sigorta numarası alabileyim vize diğer girişimde gerekmesin. Orada tanıdıklarımız da mevcut. Ben gidebilirsem annem (babam ve annem ayrı) daha sonra yanıma gelecek. Üniversite hakkında gerekli bilgileri ve bu işin mantıklı olup olmadığını açıklar mısınız?

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Merhaba Gizem,
      Brexit gerçekleşene kadar Bulgaristan pasaportunla İngiltere’de yaşayabilirsin. Sonrasında da yaşayabilirsin de bir takım prosedürler olacak sanırım henüz net değil. Üniversite konusunde ise şunu söyleyebilirim; İngilere’de üniversiteler ücretli. Lise eğitimini İngiltere’de tamamlayan İngiliz vatandaşları için ücret düşük ve kredi alma imkanı var liseden sonra İngiltere’ye gelenler için ise İngiltere vatandaşı dahi olsan çok daha yüksek bir ücret var ve kredi imkanı yok. Kısaca İngiltere’de senin durumunda üniversite okumak oldukça masraflı.

  • Buseburcu dedi ki:

    16 yaşındayım ve liseyi ingilterede okumak istiyorum orda hem çırak olarak çalışarak hemde okuya bilirmiyim ? (ailem olmadan yatılı veya bir ailenin yanında kalarak okumak istiyorum )

  • Belgin dedi ki:

    Merhabalar
    İngiltere de dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite problemi olan çocuklara yaklaşım nasıl?
    Bilgi verirseniz sevinirim.
    Teşekkürler

  • Necla dedi ki:

    Merhaba,bu yaz sonu londraya taşınıyoruz.oglum 2009 doğumlu 4. Sınıfı bitirdi.Yas olarak 6. Sınıftaki başlaması gerekli?Ama asıl merak ettiğin burada görüştüğüm bazi egitim danışmanları özel okul tercih etmem gerektiğini,devlet okullarında multeci konumunda olup dislanacagini söyledi.siz çocuklarıniz icin devlet mi özel okul mu tercih etmiştiniz?fikir verirseniz çok sevinirim.sevgiler

  • Necla dedi ki:

    Merhaba. Devlet okullarında özellikle diğer cocuklarin farklı bi ülkeden gelen çocukları dışladığı ve çocukların sorun yaşadığı hakkında bir bilginiz var mi?öncelikle ib okullarını seçmek daha mi dogru olur?teşekkürler 2009 doğumlu 4. Sınıfı bitirmiş bir çocuk icin özellikle)

  • Cahide dedi ki:

    Merhabalar,
    2019 Ağustos gibi ingiltereye taşınmayı hedefliyoruz. Çocuklarım 2007 doğumlu ve türkiyede 5. sınıfı bitirdiler. Yaş olarak baktığımda ingilterede 7. sınıfa devam etmeleri gerekiyor ama 5 bitti diye 6 dan mı başlatırlar bilemiyorum.
    Eğer 7 den başlarlarsa iyi bir gramer okuluna başlayabilir ler mi? Çünkü sınava girmeleri gerekiyormuş galiba.
    Bursadan Selamlar,

  • Tolga dedi ki:

    Merhaba
    Biz bu ekim ayında ingiltereye taşınmayı planlıyoruz. Fakat çocuğumuz 16 yaşında ve 11. Sınıfa denk geliyor.orada 1 sene okuyup GCSE sınavına girmesi gerekli. Ama hem 10. Sınıfı orada okumadığı ve11. Sınıfta ingilterede ilk senesi olduğu için çok kaygılıyım. Bu yaşta gelenler nasıl bir yöntem izliyor bu sınav için. Sonuçta iyi bir üniversitede eğitim almak istiyor.

    Bu konuda bilginiz varsa ve paylaşırsanız çok mutlu olurum. Bizi oldukça geren bir konu oldu.

  • Gül dedi ki:

    Merhabalar
    Benim 10 yaşında 5. Sınıf, 8 yaşında 3. Sınıf ve 2 yaşında bir bebeğim var. Edinburg a yerleşip onların eğitim ve öğretimlerine İngiltere de devam etmek istiyoruz. Sanırım bizim devlet okuluna çocukları yerleştirmek gibi bir şansımız yok. Bu yüzden okul ev ve masraflarımızı kendimiz karşılayacağız. Bu şekilde gelebilmenin yolu nedir? Bir avukatla görüştüm özel okula bile gönderseniz bu şekilde kabul görmezsiniz dedi. Sizce ne yapabiliriz? Şimdiden çok teşekkür ederim.

  • nejla özer dedi ki:

    merhaba
    kızım türkiyede tıp okuyor. ihtisas ve sonrası için ingiltere yi düşünüyoruz. İngilterede hem çalışıp hem tıp ihtisası yapabilir mi

  • Cansu dedi ki:

    Merhaba oğlum 2 yaşında ingiltere de yaşamayı düşünüyoruz ve oğlumun özel eğitim alması gerekiyor. Özel eğitim kurumları ile ilgili bir bilginiz varmı yardımcı olabilirimisiniz

  • Derya dedi ki:

    Merhaba benim 5. Ve 7. Sınıfa giden kızlarım var İngiltere ye yerleşmek istiyoruz fakat İngilizce bilmiyor çocuklar okulda ne gibi sorunlar yaşarlar uyum sürecinde çok zorlanırlar mı hangi okulu tavsiye edersiniz

  • Orko dedi ki:

    Merhabalar kızımız 12 yaşında, eğitimine ingilterede devam edicek bu yazdan itibaren. Ancak bu durumda
    18 yaşına geldiğinde anca vatandaş olmuş olacak 6 senesi ozaman dolmuş olacak.
    Böyle bir durumda sanki üni zamanı ile çakışıyor gibi ve bu durumda üni masrafı yabancı statüsüne girip daha pahalımı olur yada uk vatandaşları gibi indirimden faydalanabilir mi
    Veya vatandaşlık alana kadar üni için aramı vermeli.Kafamız karıştı
    Teşekkürler

    • Gezenti Anne dedi ki:

      Merhabalar, vatandaş olsun ya da olmasın son 3 yılı İngiltere’de okumuş olması yeterli Yabancı statüsünden para ödememek için. Gönlünüz rahat olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir