GEZENTİ ANNE GEZİMANYA Röportajı / Mart 2014
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
38 yaşındayım, evliyim, bir kız bir oğlan 6 yaşında ikiz çocuk annesiyim. Aslen makine mühendisliği mezunuyum. Bir bankada yazılım geliştirme departmanında çalışıyorum.
İstanbul’da yaşıyorum. Doğa ile iç içe olmayı, görmediğim yerleri gezmeyi, tatmadığım lezzetleri denemeyi çok seviyorum.
Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Gezmeyi sevmeyen insan yoktur sanırım ama ne kadar çok gezdiğinin, bunu ne kadar çok istediğinle ilintili olduğunu düşünüyorum. Gezmek benim yaşam tarzım… Bunun için işyerinde öğle tatilinde bile fırsat yaratıyorum. Yeni yerler gördüğümde yenileniyorum. Bu yeni bir kıta, yeni bir ülke, yeni bir şehir de olabilir; İstanbul’un hiç görmediğim bir semti ya da yıllardır yaşadığım semtin yeni keşfettiğim bir sokağı bile olabilir.
Şimdiye kadar kaç ülke gezdiniz?
İlk kez yurtdışına çıkma fırsatını; iş hayatına adım attıktan sonra, 24 yaşında yakaladım. 14 senede eşimle birlikte 36 ülke, yurt içi ve yurt dışında 127 şehir gezdik.
Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok neresi etkiledi?
Japonya… Japonya’ya gittiğimde kendimi yurtdışına çıkmış gibi değil, başka bir gezegene gitmiş gibi hissettim : )
Gezdiğiniz ülkeler arasında tekrar gitmek istediğiniz bir ülke var mı?
İspanya… Hem lezzetli mutfağı, hem canlılığı ile kanımın kaynadığı; tekrar gitmek, hatta yaşamak isteyebileceğim bir ülke…
Bize biraz seyahat etme mantığınızı anlatır mısınız? Genelde tek mi yoksa grupla mı seyahat edersiniz?
Genelde eşimle ikimiz seyahat ederiz. Yurt dışı ise çocuksuz, yurt içi ise çocuklu gezeriz.
Mart ayında ilk kez bir cesaret çocuklarla birlikte Budapeşte’ye gittik. Hiç fena geçmedi diyebilirim 🙂 Tur ile gitmek yerine seyahatlerimizi genelde kendimiz planlamayı tercih ediyoruz.
Rotanızı nasıl belirliyorsunuz?
“Bu kadar çok seyahat edebilecek parayı nereden buluyorsunuz” sorusunun cevabı bu soruda ve cevabında gizli… Genelde kafamızda bir yer belirleyip oraya nasıl gideceğimizi araştırmaktan ziyade, var olan fırsatlar içerisinden gitmek istediğimiz yeri ve zamanı seçeriz.
Fırsat derken; bu genelde uygun fiyatlı bir uçak biletidir, nadiren de uygun fiyatlı turlardır.
Seyahat öncesi nasıl bir hazırlık yapıyorsunuz?
Uçak bileti aldıktan sonra önce booking.com’dan belirlediğimiz fiyat aralığındaki bize en uygun oteli seçip, rezervasyon yapıyoruz. Daha sonra tripadvisor.com ya da virtualtourist.com gibi siteler ile gezgin bloggerların yazılarından gezeceğimiz yerleri ve gidebileceğimiz restoranları belirliyoruz. Valiz hazırlamak ise çok kolay… İçerisinde diş fırçası, macun, tarak, lens vb. olan el çantamız bizi her daim hazır bekliyor. Hava durumuna uygun 2-3 çift giysiyi de alınca tamamız. Çoğu zaman ikimiz tek kabin bagajına sığıyoruz.
En son nereye gittiniz?
En son geçtiğimiz hafta eşimle ikimiz Doha’ya, dönüşümüzün ertesi günü de çocuklarla Kemer’de bir tatil köyüne gittik.
Sırada neresi var?
Haziran sonunda çocuklu iki aile olarak kendi arabalarımızla karadan Yunanistan’a geçip Halkidiki taraflarına ve Taşoz Adası’na gitme planımız var.
Gezi deneyimlerinizi paylaştığınız blog ya da web siteniz var mı?
Evet, hem gezi hem de restoran güncelerimi paylaştığım bloğum: www.gezentianne.com
Seyahatlerinizde gezdiğiniz yerleri gastronomi açısından da inceliyorsunuz . Bu durum seyahatlerinize nasıl bir yön veriyor?
Seyahatlerimde gezeceğim yerlerden önce, yiyeceğim yerleri araştırırım ben 🙂 Çünkü gittiğim şehirlerde güzel yerlerde yerel lezzetler tatmak, gezinin en can alıcı kısmı benimiçin… Bu nedenle gezeceğim yerler ile ilgili aldığım notlarımın en başında gideceğim restoranlar mutlaka olur.
Yeme-içme yönünden incelediğiniz yerler arasında en unutamadığınız ve favoriniz olan yemek nedir, hangi şehirdedir?
Moules Marinieres / Brüksel
Seyahatleriniz sırasında sizin gibi gezginlerle tanışıyor musunuz? Hiç enteresan anınız var mı?
Gezginlerden ziyade orada yaşayan birileri ile tanışmışlığım daha çoktur. Örneğin bir seferinde eşimle Milano’da iken İtalyan yemeklerine ara verip akşam yemeği için bir Japon restoranını seçmiştik. Doğal olarak müşterilerin çoğu turist değil, İtalyan’dı. Eşim lavaboya kadar çıkıp indiğinde beni yanımızdaki masada oturan çiftin masasına geçmiş, sohbet ederken bulduğunda çok şaşırmıştı : ) Daha sonra bu çiftin arkadaş grubu ile buluşup hep birlikte bir kulübe geçmiş ve çok eğlenmiştik : )
Ülkelerin yeme-içme alışkanlıkları çok farklı olabiliyor. Siz gezilerinizde bu durumu nasıl belirliyorsunuz, yemek yemek için nasıl yerler tercih ediyorsunuz?
Gittiğim ülkelerde mümkün mertebe orada yaşayanların gittiği mekânlarda yemeyi tercih ediyorum. Önceden tatmadığım lezzetleri deneme fırsatım olursa da kaçırmıyorum. Fransa’da kaz ciğeri, salyangoz ve kurbağa bacağı, Japonya’da çiğ balık denedim misal ama Bangkok’ta kızarmış çekirge denemeye içim elvermedi : )
Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
Karakteri olan düzgün bir otelde kalmak, gezimin önemsediğim bir parçası…
Bugüne kadar gittikleriniz arasında sizi hayal kırıklığına uğratan bir yer oldu mu?
Kazablanka…
Farklı bir ülkeye yerleşmeyi düşündünüz mü? Düşündüyseniz neresi ve neden?
Düşündüm, hala da düşünüyorum. Barselona olabilir, Dubai olabilir. Barselona, yaşam tarzlarının bana uygunluğundan dolayı; Dubai de iş olanakları ve expatlar için yaratılan konfor alanlarında, güzel bir yaşam sürme olanağından dolayı…
Eğer imkânınız olsa 1 sene izin ve limitsiz para verseler, haydi gez deseler, neler yapar nerelere giderdiniz?
Henüz gitmediğim yerlere : ) Orta ve Güney Amerika ülkelerini merak ediyorum en çok…
Küba, Meksika, Arjantin, Peru, Brezilya… Daha sonra Güney Afrika ülkelerine geçerdim.
Son olarak da Uzakdoğu’da görmediğim şehirlere giderdim. Kısaca, 1 seneye ne kadarını sığdırabilirsem o kadar gezerdim…
Türkiye’deki insanlar gezmek, seyahat etmek konusunda biraz eksik kalmış durumda, ne yazık ki ekonomik şartların da etkili olduğu bu durumun gelişmesi için önerileriniz var mı?
Türk menşeli düşük maliyetli havayolu şirketlerinin, yurt dışı uçuşlarını arttırması bu konuda önemli katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Gezmeye yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nereden başlamalı, nelere dikkat etmeliler?
Skyscanner gibi uçak bileti satış sitelerinden ve de havayollarının kendi sayfalarından uçak bileti promosyonlarını takip etsinler… Bilet aldıktan sonra otel/ev/hostel rezervasyonlarını internet üzerinden fotoğraflarını ve yorumlarını inceleyerek yapsınlar ki gittiklerinde kalacak yer aramakla vakit ve enerji kaybetmesinler… Seyahatlerine minimum eşya ile gitsinler…
Gidecekleri şehirlerde havaalanından merkeze olan ulaşım şekillerini, şehirde gezecekleri yerleri, uygun fiyatlı güzel restoranları ve eğlence mekânlarını seyahat öncesinde araştırsınlar… Bu şekilde, gezi sırasında az zamanda çok işler başarabilirler : )