Hem Gezenti, Hem Gurme, Hem Anne

Hulyamutfakta.tv  de çıkan röportajım/ 17 KAS 2014

gezenti anne

Hem gezenti hem gurme hem anne. Üçü bir arada olur mu demeyin. Ailesiyle gezdiği mekanları, denediği lezzetleri, gerçekleştirdiği seyahatleri Gezentigurmeanne isimli bloğunda paylaşan Özlem Demir ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

38 yaşındayım. Evliyim. Bir kız bir oğlan 6 yaşındaki ikizlerin annesiyim. Aslen makina mühendisiyim. Bir bankada yazılım geliştirme departmanında çalışıyorum. İstanbul’da yaşıyorum. Doğa ile iç içe olmayı çok seviyorum. Görmediğim yerleri gezmeyi, tatmadığım lezzetleri denemeye bayılıyorum. Yeni yerler keşfettikçe yenilendiğimi hissediyorum.

Ne zaman blog yazmaya başladnız?

Yurt dışına ilk kez çıktığım yirmili yaşlardan itibaren gezdiğim yerler ve keşfettiğim lezzetler hakkında yazılar yazıyor, bunları arkadaşlarımla mail yolu ile paylaşıyordum. İfadelerimi samimi ve akıcı bulan arkadaşlarımın blog yazmam konusundaki ısrarları üzerine geçen sene bu zamanlar yazılarımı ‘gezentigurmeanne’ isimli bloğumda paylaşmaya başladım. Bloğumda restoranların detaylandırıldığı gezi güncelerimin yanı sıra İstanbul’daki restoranlar hakkında lezzet, servis ve ambiyans konusundaki yorumlarımı çektiğim fotoğraflarla birlikte yayınlıyorum

Hem gezenti hem gurme hem anne! Hepsi bir arada nasıl yürüyor?

Yeni yerler görmek ve yeni lezzetler keşfetmek birbiriyle paralel gidiyor. Seyahat planı yaparken uçak ve otel rezervasyonundan sonra ilk işim gideceğim şehirde tercih edebileceğim restoranları araştırmak oluyor. İstanbul’da sıkça yolum düşmeyen bir semte gittiğimde mutlaka etrafı geziyorum, güzel fotoğraflar çekiyorum, her gün geçtiğim yollardan farklı bir yolda, farklı bir anda olmanın tadını çıkarıyorum. Biz nasılsak çocuklarımız da öyle oluyor. Onlar da benimle birlikte gezmeye ve farklı lezzetler denemeye bayılıyor

Bazı anneler yakınlarında bir yere gitme fikrini bile duyduğunda çanta hazırlamayı, ulaşımı, çocuğuna ne yedireceğini, onunla nasıl vakit geçireceğini vs düşünüp daha baştan vazgeçiyor günübirlik bir seyahatten. Siz iki çocuk annesisiniz ve bırakın yakınları, ailecek Türkiye’yi ve dünyayı dolaşıyorsunuz. Seyahat planlarını eşinizle mi tek başınıza mı koordine ediyorsunuz?

Destinasyon, otel seçimi vb. planlamayı ağırlıklı olarak ben yapıyorum, yola çıkma aşamasındaki detaylarla eşim daha çok ilgileniyor. Çok seyahate çıktığımız için hazırlık konusunda oldukça pratikleştik. Hiç üşenmeden tatile çıkmak için mini bir seyahat çantasını hazır bulundurmak en mantıklısı. Kıyafetleri doğru kombine ederek, gereksiz kıyafetleri valizinize doldurmamanız gerekiyor. Çocukların valizini hazırlamak zor geliyorsa çocukları valizlerini kendilerinin hazırlaması yönünde yönlendirmek her zaman kazanım sağlar. Çocukların yemeğini çok dert etmemek gerek çünkü tatil harici zamanlarda zaten doğru beslenmeleri için gerekli özeni gösteriyoruz. Seyahate yolların sakinleştiği zamanlarda çıkmak, otel rezervasyonunu önceden yapmak da hayatınızı kolaylaştırır.

Rastgele mi yola çıkarsınız her şey en ince detayına kadar planlanır mı?

Kalacağımız yeri önceden mutlaka belirleriz ama gezeceğimiz ve yiyeceğimiz yerlerin seçimi bazen planlı bazen spontane olur. Hiç görmediğimiz bir şehre gidip, önümüze çıkan ilk otelden harita rica edip görülecek yerleri sormuşluğumuz da vardır. Seyahat ve yemek birbirinin ayrılmaz parçası ama yemek tarafı beni daha çok ilgilendiriyor.

Şimdiye kadar kaç ülke veya şehir gördünüz?

Şimdiye kadar 36 ülke, yurt içi ve yurt dışında toplam 132 şehir gezdik.

Yemek yiyeceğiniz yerleri neye göre seçiyor ve belirliyorsunuz?

Fikirlerine güvendiğim gurme blogger arkadaşlarımın blog yazılarını okuyorum. Tripadvisor’dan faydalanıyorum. Turistik yerlerden ziyade, yerel halkın tercih ettiği yerleri keşfetmeye çalışıyorum. Restoranın ambiyansı ve fiyat performans oranı da seçimimde etkili oluyor.

Size en yakın mutfak hangisi? Aile üyeleri nelerden hoşlanıyor?

Ailece en çok deniz ürünlerinden hoşlanıyoruz. Bu nedenle İstanbul’da balık restoranları vazgeçilmezimiz. Yurt dışında da deniz ürünleri konusunda çok seçenek var. Koca bir tencere kabuklu midye ( Moules Marineres) yanında patates ve beyaz şarap benim favori lezzetim.

Çocukların en çok sevdiği şey seyahat etmek mi yemek yemek mi?

Seyahat ederken yemek yemeyi tercih ettiklerini söylüyorlar.

En çok sevdiğiniz ülke mutfağı?

Birden fazla desem? Türk mutfağı, özellikle kuzu eti ağırlıklı kebapları çok seviyorum. Çin mutfağından dumpling ve noodle, Japon mutfağından sushi, İtalyan mutfağından deniz mahsullü linguine veya risotto. Amerikan mutfağının baş tacı T-Bone Steak. Hepsine bayılıyorum.

Diyelim çok beğenilen bir restorana gittiniz ve tadından hoşlanmadığınız bir yemek veya çocukların yemek istemediği bir tabak geldi?

Talep ettiğim şekilde gelmemişse, örneğin soğumuşsa ya da orta az pişsin dediğim bir et kurutulmuşsa mutlaka belirtmiş olduğum şekilde getirilmesini tekrar talep ederim. Hiç bir zaman yemiş olmak için yemem, masadan mutsuz kalkmak istemem.

Sokak yemeklerini deniyor musunuz?

Evet ama İstanbul için bilinir ve güvenilir olanları tercih ediyorum.

Yurt dışında yemekle ilgili başınıza gelen ilginç veya kötü bir olay var mı?

Yurt dışında yediğim hiç bir şeyden midem bozulmadı ama Japonya’da İngilizce menü olmayan bir yerde rastgele seçtiğimiz bir set menünün sırf çiğ balıktan oluşması ve bizim de hiç keyif almadığımız halde kuzu kuzu yememiz ilginç bir anı olarak kaldı.

Tam bir gastronomi cenneti olan İstanbul’da ‘gurme anne’ olmak nasıl birşey?

İstanbul’da yaşamak bu anlamda çok büyük şans. Türkiye’nin diğer şehirlerinde belirli bir seviyeye gelmiş restoranların bir çoğunun İstanbul’da da şubeleri olduğu gibi dünya çapında ünlü pek çok restoran da burada peş peşe şube açmakta. Örneğin üç Michelin yıldızlı bir İtalyan şefin restoran açması çok heyecan verici.

Türkiye’de de pek çok şehri gördünüz, yöresel yemekleri denediniz. Hangisi gastronomik olarak mutlaka görülmesi gereken şehirdir , neden?

Gaziantep ya da Hatay derim. Çünkü hem Antep mutfağı hem de Hatay mutfağı çeşitlilik anlamında diğer mutfaklardan bana göre bir adım önde. Ayrıca buralarda tattığım lezzetleri bu mutfakların İstanbul’daki temsilcilerine göre daha başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Bu sebeple bu şehirlere gidip yerinde yemeye değer.

Türk mutfağında unutamadığınız, tadı damağınızda kalan lezzet?

Yıllar önce Bozcaada Koreli Restoran’da yediğimiz lipsos buğulamayı, balığın lezzetini, hafif kremalı, limonlu ve karabiberli suyuna ekmeği banmalara doyamayışımızı unutamıyorum.

Mutfağımız çok zengin ama bunu sadece biz biliyoruz, sizce sorun ne? Neler yapılabilir?

Türkiye’de insanlar yediğinin kalitesinden çok nerede kimlerle yediğine, restoranın atmosferine ve popülaritesine değer veriyor. İşinin ehli, Türk mutfağını dünyaya tanıtabilecek potansiyeli olan şeflere sahip çıkılmıyor. Yemek kültürü ülkemizde gelişmeli ve kalifiye şefler ve lezzet anlamında fark yaratan mekanlar desteklenmeli.

Çocuklarla gidilebilecek en başarılı mekanlar?

Beluga Fish Gourmet, Et-inn ve Develi Ataşehir

Hem gezmek ve keşfetmek hem yeni lezzetleri denemek – anne olsanız da- mümkün ! Peki annelere çocuklarıyla gidebilecekleri mekan önerileriniz nereler olur?

Gönül ister ki çocuk oyun alanı, Bistro33 vari bir İtalyan restoranında, Midpoint, Kitchenette tarzı dünya mutfağından örnekler sunan kafe restoranlarda da olsun ama şehrimizde bu misyonu sadece balıkçılar ve kebapçılar üstlenmiş durumdalar. Hem lezzet hem de oyun alanı açısından başarılı olarak Beluga Fish Gourmet, Et-inn ve Develi Ataşehir’i örnekleyebilirim. Günaydın Şaşkınbakkal, Foça Fish Gourmet, Sahan Ataşehir, Wood Kebap, Angel Mercan da diğer alternatifler olabilir.

Mutfağa girip yemek yapar mısınız?

Yaparım ancak mutfak benim için terapi değildir, asıl motivasyonum güzel yemek yemektir.

Türkiye’deki yemek bloggerlarıyla bir araya geliyor musunuz?

Evet. Blogger etkinliklerinde sıkça buluşuyoruz.

Türkiye’de herhangi bir televizyon programına katıldınız mı?

Taraf köşe yazarı Reha Tatlıcı ile birlikte Cine5 teki ‘Asıl Mesele’ programına katıldım, ülkemiz ve İstanbul özelinde lezzet durakları ve yeme içme kültürümüz hakkında sohbet ettik.

Sunum mu lezzet mi ön plandadır?

Her ikisi de olmalı ancak lezzet bana göre bir tık öndedir.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir