Fethiye Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali

Soğuk kış günlerini yazın kumsalda böyle bir kahvaltı hayaliyle geçirdik. Ama yaza kadar bekleyemedik. 8-10 Nisan arası Fethiye’ye geliyoruz. Hem kumsalda kahvaltımızı yapıyor hem de  Yeşilüzümlü Kuzuböbeği Mantar Festivali’ne katılıyoruz.

Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali Muğla’nın Fethiye ilçesinde Nisan ayında gerçekleştiriliyor. Kuzu göbeği mantarı ile ilgili bilimsel tartışmaların yapıldığı festival, bölgede farklı bir turizm kolunun gelişmesine sebep oluyor. Festival kapsamında, Yeşilüzümlü beldesinde bulunan evler, pansiyon ev olarak turizme hizmet ediyor.

Kuzugöbeği mantarının önemi ve geleceğinin korunması amacıyla Fethiye’nin Yeşilüzümlü beldesinde yapılıyor. Açılış kortejiyle başlayan ve 3 gün boyunca devam eden festivalde, Kuzugöbeği ve diğer mantar türlerinin tanıtımı, bölgedeki zenginliği, ekonomik değeri, bilinçli toplanması ve bilinçli tüketilmesine dikkat çeken paneller yer alıyor. Ücretsiz, halka açık yapılan panellerde, mantar tüketimi, saklama ve pişirme teknikleri, yöre mantarları hakkında sunumlar yapılıyor. Ayrıca, rehberler eşliğinde festivale katılanların yer aldığı mantar avı etkinlikleri yapılıyor. Mantar avcılarının topladığı mantarlar sergilenip, mantar uzmanları tarafından bilgiler eşliğinde sergileniyor.

Cadianda (Kadyanda) Antik kentinde gerçekleştirilen yürüyüş, koşu yarışması, klasik müzik gösterisi ve dastarı bezinden oluşan kıyafetlerin sergileneceği defile gerçekleştiriliyor.

3 gün boyunca gerçekleştirilen festival, yöresel bir panayır eğlencesi ötesinde, doğal ve kültürel değerleri koruma ve yerel kalkınmayı sağlama amaçlı bir etkinlik. Yurt içinden ve yurt dışından geniş katılımla gerçekleştirilen festival, etkinlikler ve bilimsel çalışmalar açısından zengin bir program sunuyor. Festival bünyesine dâhil edilen Yöresel Yemek Yarışması ile sağlıklı beslenmenin, doğal ve organik ürünlerin önemi öne çıkarılıyor.

Yeşilüzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Festivali’nin sürdürülebilir yaşam yolundaki amaçları, yerel değerlere sahip çıkmak, korumak ve sürdürülmesini sağlamaktır:

  • Yerel tohumların korunarak Doğal Tarımın yaygınlaştırılması
  • Yöresel yemeklerin ve tatların öne çıkarılması ile sağlıklı beslenme bilincinin yaygınlaştırılması
  • Mantarlarımızın doğru toplanması, örneğin, küçük bir çakı ile, sapı , toprağın altında kalacak şekilde toplanması , poşetlerde değil sepetlerde taşınması  ve halk arasında zehirsiz olarak bilinen ve tüketilen mantarların bilinmesinin
  • Zehirli / zehirsiz mantar bilgisinin yaygınlaştırılması
  • Yerel, yöresel  ve bölgesel  müziğin öne çıkarılarak yerel sanatçıların desteklenmesi delbekçilerin, davul – zurnanın ezgilerinin paylaşılarak yaşatılması
  • Yöresel türkülerimizin, günümüzün hızlı tüketilen fastfood müziklerinin arasında kaybolup gitmesinin önlenmesi
  • Yöresel el sanatlarının, örneğin “dastar” dokumacılığının korunarak sürdürülmesi
  • Yeşilüzümlü şarabının kalitesinin arttırılarak markalaştırılması ve yüzyıllar ötesine uzanan şarap tatlarının yeniden yakalanması
  • Bölgede kültürel ve sosyal kaynaşmayı  arttırmak
  • Dayanışmanın, hoşgörünün, birlikteliğin, kardeşliğin , paylaşmanın , yaşam kalitesinin yüceltilmesi

 

Festivale katılım ve bölgedeki mekanların ziyaret edilmesi fotomobil Reklam Ajansı tarafından organize edildi.

 

Fethiye konaklama tavsiyem Yonca Lodge için tıklayın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir