Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada olan Cunda, aynı zamanda Türkiye’nin Ege Denizi’nde bulunan 4. büyük adası. Alibey Adası olarak da bilinen Cunda’nın karaya bağlantısı iki ayrı köprü ile sağlanıyor. Bunları birincisi Alibey ve Lale Adalarını birleştiren Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü, ikincisi ise Lale Adası ile Ayvalık’ın bağlayan, denizin doldurulmasıyla yapılmış bir köprü yol.
Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları nedeniyle koruma altına alınmış Cunda’da Rum Ortodoks cemaatinden kalma birçok kilise ve manastır mevcut. Şimdi gelin hep birlikte lezzetli yemekleri, tarihi güzellikleri, doğası, insanı yaz ortasında bile bunaltmayan serin suları ile son dönemin popüler destinasyonlardan biri hâline gelmiş Cunda’da yapılacak şeyleri keşfedelim.
CUNDA’DA GEZİLECEK YERLER, YAPILACAK ŞEYLER
TAŞ KAHVE’DE TÜRK KAHVESİ İÇMEK
Cunda sahilindeki Taş Kahve neoklasik mimari yapısı, sarımsak taşından duvarları, geniş camlı pencereleri ile Cunda Adasının simgelerinden biri. Taş Kahve hem Cunda misafirlerinin hem yerlilerin hem de balıkçıların uğrak yeridir. Rumlardan kalma bu tarihi atmosferde Türk kahvesi yudumlamak Cunda severlerin vazgeçilmezi.
AŞIKLAR TEPESİ’NE ÇIKMAK, YEL DEĞİRMENİ’Nİ VE AGIOS YANNIS KİLİSESİNİ GÖRMEK
Aşıklar tepesi Cunda Adası’nda manzara anlamında en güzel noktada. Adanın ilk yel değirmeni de tam burada. 2007 yılında Cunda Adası’nın müdavimlerinden Rahmi.M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore ettirilen yel değirmeni günümüzde kafe olarak hizmet veriyor. Yine Rahmi.M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından kütüphaneye çevrilmiş olan Agios Yannis Kilisesi’nde Ayvalık’la ilgili eserler, kilise eşyaları ve ikonalar sergileniyor. Kütüphaneyi gezdikten sonra eşsiz bir Cunda manzarasına sahip bu kafede oturabilir, buz gibi bir limonata veya taze demlenmiş bir çay eşliğinde manzaranın keyfine varabilirsiniz.
RAHMİ KOÇ MÜZESİ TAKSİYARHİS KİLİSESİ’Nİ ZİYARET ETMEK
Taksiyarhis Kilisesi 1873 yılında Rum Ortodoks cemaati tarafından inşa edilmiş ve halen Cunda Adası’nın en önemli anıt yapısını teşkil etmekteymiş. Rahmi.M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde restorasyonu gerçekleştirilen ve Haziran 2014’te ziyarete açılan kilisede, klasik otomobiller, 1600 ve 1800’lü yıllara ait eserler, denizcilikte kullanılan aletler, gemi dümeni, eski dalgıç kıyafetleri, buharlı araba, buharlı iş makineleri, tarihi bisikletler, dünyanın bir çok önemli eserlerin yapı modeli maketleri, eski motosikletlerin yanı sıra teneke oyuncaklardan, buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine varan Rahmi M. Koç Müzesi bünyesindeki geniş bir eser koleksiyonu sergileniyor, müze ilk giriş yapıldığı andan itibaren ziyaretçilerini oldukça etkiliyor.
TARİH KOKAN CUNDA SOKAKLARINDA KAYBOLMAK
Birbirini selamlayan eski Rum evlerin sıralandığı Arnavut kaldırımlı Cunda sokaklarını gezmek, Cunda gezisinin olmazsa olmazı. Rum mimarisinin inceliklerini gözler önüne seren cumbalı evleri ve konakları, Cunda’yı unutulmayacak gezi rotaları arasına sokan yanları. Tarihi evlerin cumbaları, dökme demir balkon korkulukları, pencere kafesleri, ahşap ya da kesme taş işçiliği, birbirinden güzel oymalarla süslenmiş balkon ayakları üzerindeki motiflerin her birinin güzelliği ayrı…
ADA KAMPİNG’İN BERRAK SULARINA DALMAK
Cunda’nın Midilli tarafında, açık denize nazır tertemiz sularında serinleyebileceğiniz Ada Kamping Adada TABİAT PARKI içerisinde konumlandırılmış tek tesis. 30 TL karşılığında şezlonglarından, iskele ve duşlarından günübirlik faydalanabileceğiniz gibi bungalovlarda veya kendi çadırınızda konaklama imkanınız da var. Minicik balkonlu tahta bungalovlar oldukça sevimli. Denize nazır restoranında deneyeceğiniz her şey oldukça kaliteli ve lezzetli, fiyat performans oranı da gayet iyi. Deniz ve doğa ile iç içe olmayı sevenler, nezih bir aile ortamında tatil yapmak isteyenler için adadaki en iyi alternatiflerden biri…
Ayvalık’ta Huzur Dolu Bir Butik Otel, Macaron Konağı, Yorumlar