Hafta sonu gezilebilecek kadar küçük ve şirin,
Sizi vize telaşına sokmayacak kadar anlayışlı,
Akdeniz tadında farklı bir Karadenizli,
Nereden mi bahsediyorum?
Sloganı Aşk ve Mucizeler şehri olan Batum’dan…
Batum, Karadeniz kıyısında kurulmuş Gürcistan’ın yazlık şehri olarak tanımlayabileceğim, sizi hem deniz kenarı tatili moduna sokabilecek hem de bir Avrupa şehrinde geziyormuşsunuz hissi uyandırabilecek bir şehir.
Şehrin ikilemleri çok dikkat çekici:
- Karadeniz’de ama hırçın değil, sanki bir Akdeniz şehri.
- Tarihi dokusu yoğun ama yer yer bu tarihi gölgeleyen gökdelenler, modern binalar, devam eden inşaatlar var.
- Casino otelleri, kaliteli restoranları dikkat çekici ama Sovyetler zamanından kalan sıvaları dökülmüş eski binalar her yerde gözünüze çarpıyor.
Batum Gezi (blog) yazımda Batum’a ulaşım yollarını ve Batum’da gezilecek yerleri anlatıyorum.
BATUM’A GİTMEK İÇİN VİZE VEYA PASAPORT GEREKLİ Mİ?
Türkler Gürcistan’a pasaportsuz, dolayısıyla da vizesiz girebiliyor . Sadece nüfus kağıdınızı yanınızda taşımanız yeterli oluyor. İşte tam bu sebepten dolayı Batum hafta sonu kaçamağı için ideal olacak, 2 günde havanızı değiştirirken sizi yormayacak bir şehir.
BATUM NEREDE? BATUM’A ARABAYLA NASIL GİDİLİR?
Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır olan Sarp Sınır Kapısı’ndan 22 km içeride. Araba ile Batum’a gitmek için Artvin’in Hopa İlçesi’nin 15 km doğusunda yer alan Sarp Sınır Kapısı ‘ndan geçmek gerekiyor ama sınır geçişi diğer tüm komşu ülke sınırlarımızdan geçişlere nazaran çok daha kolay. Batum’a karadan ulaşım için bir sürü evrak toplamanıza veya aracınıza yeşil sigorta yaptırmanıza gerek yok. Ehliyet, ruhsat ve tüm yolcuların kimlikleri karadan Gürcistan’a araba ile giriş için yeterli. Sadece araç sahibinin arabada bulunmaması durumunda, araç sahibinin sürücüye aracını yurt dışına çıkarabilmesi için noterden vekalet vermesi gerekiyor.
BATUM’A UÇAKLA NASIL GİDİLİR?
Batum uçak bileti için Türk Hava Yolları’nın haftada 4 kez olan İstanbul-Batum uçuşlarından biri tercih edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu boarding kartınızı atmamanızdır, çünkü Gürcistan’daki Pasaport memuru biletinizi görmeden ülkeye giriş izni vermeyebilir.
BATUM’DA NEREDE KALINIR? BATUM OTELLERİ
Batum yeni açılan oteller ile her geçen gün kendini geliştiriyor. Büyük zincir otellerden bir kaçı Batum’da yıllardır yerini almış durumda, bunların yanında küçük ama konforlu şehir otelleri de bulmak çok zor değil. Bütçenize uygun Batum otelleri için tıklayınız…
BATUM’DA GEZİLECEK YERLER
Batum’da görmeden dönmemeniz gereken 10 yeri kendi bakış açıma göre aşağıda listeledim.
1- AVRUPA MEYDANI
Şehrin kalbi, Batum’un ana meydanı. Büyük bir fiskiyeli havuzu var ve şehrin simgesi olan elinde altın koyun postu tutan Medea Heykeli bu meydanda. 1 Milyon Lari harcanan bu heykel facebook ve instagram paylaşımları için doğru adres 🙂
Özellikle yılbaşı öncesinde şehrin en kalabalık meydanı olan Avrupa Meydanı’nda Noel pazarları kuruluyor, hediyelik eşya ve yöresel ürün satışları yapılıyor. Meydanda çocuklar için de eğlence alanları var bizim gibi çocuklu gezginler için rahat zaman geçirilebilecek bir meydan. Ayrıca 31 Aralık’ta yılbaşı etkinlikleri kapsamında kurulan sahnelerde 3 gün boyunca Gürcü sanatçıların yanı sıra dünyaca ünlü Dj’ler de performans sergiliyor.
2- PIAZZA MEYDANI
Bildiğiniz gibi piazza meydan demek ve burası bana göre Batum’un en güzel meydanı. Avrupa’dan alınıp bu şehre yerleştirilmiş gibi. Etrafı kafe ve restoranlarla dolu olan bu geniş meydanda şansınız yaver giderse güzel bir konsere denk gelebilirsiniz.
3- ST. NICHOLAS KİLİSESİ
Meydanın hemen yanındaki kilisenin enteresan bir hikayesi var. Osmanlı bu kilisenin yapımına çanlarının hiçbir zaman çalmaması şartıyla izin vermiş ve 1865’de yapımına başlanan bütün taşları Trabzon’dan buraya taşınarak inşa edilen kilisenin çanları, padişahın isteğine uygun olarak Osmanlı bu toprakları kaybedene kadar hiç çalmamış.Üzülsem mi sevinsem mi bilemedim ama günümüzde çanlar çalıyor, kilise ibadete açık.
4- BATUM BULVARI
Özellikle yaz aylarında Batum’un canlı, hareketli yüzünün ortaya çıktığı 7 km’lik palmiyeli bulvar şehir merkezinde plaja paralel uzanıyor. Yürüyüş alanları, parklar, bisiklet yolları, heykeller, küçük bir gölet ve Sheraton Hotel’e yakın kısmında küçük bir hayvanat bahçesi Batum Bulvarı’nın ilgi çeken özellikleri. Daha da dikkat çeken kısmı ise sahil kısmında bulunan plajlar ve beach barlar. Temmuz ve Ağustos aylarında Batum’u ziyaret edeceklerin hem denize girmek hem de bir şeyler yiyip içmek için uğramaları gereken adreslerden birisi.
5- ASTRONOMİK SAAT
Avrupa’da görmeye alışkın olduğumuz astronomik saatin Gürcü versiyonu Eski Banka Binası’nın (National Bank of Georgia) üzerinde yer alıyor. Medea heykelinden Memed Abashidzade Bulvarı’nı bırakmadan devam ettiğiniz zaman karşınıza çıkacak olan bu saat her saat başı çan sesleri eşliğinde güneş ve ayın konumlarını bize gösteriyor. Saat başına göre kendinizi ayarlayıp, elinizde videonuzu hazır bulundurmanızı tavsiye ederim.
6- MIRACLE PARK
Tam plajların bittiği yerde yarım adanın ucunda görmeden dönülmemesi gereken bir park. İçinde neler var derseniz hemen detaylara girelim.
Chacha Kulesi: Bizim İzmir Saat Kulesi’nin aynısını yapmışlar desem çok da abartmış olmam.
Dönme Dolap: London Eye’dan esinlenilmiş J Ama London eye kadar büyük bir dönme dolap beklemeyin, Batum’daki 55m. Yüksekliğinde.
Alfabe Kulesi (Alphabet Tower) : Üzerinde Gürcü alfabesinin harfleri olan DNA sarmalı şeklinde 130 metrelik kule.
Batum Fener Kulesi : (Batumi Lighthouse) Adı üzerinde deniz feneri 🙂
Aşk heykelleri (Ali ve Nino): Kavuşamayan 2 insanı anlatan, hareket eden 7 metrelik dev heykeller. Heykellerden biri Müslüman Azeri genç Ali, diğeri Gürcü Hıristiyan kız Nino’dur.
7- TİYATRO MEYDANI VE POSEIDON ÇEŞMESİ
İşte size Sovyet rejimini gösterebilecek bir meydan. Batum’un hareketli, renkli meydanlarından biri. Altın kaplama deniz tanrısı heykeli ve çeşmesiyle meşhur. Hemen meydanın yanında meydana ismini veren Ilia Chavchavadze Devlet Tiyatrosu görkemli mimarisiyle Batum’un en güzel yapılarından.
8- ARGO TELEFERİĞİ
Turizme açılan her şehrin olmazsa olmazlarından biri de teleferik. Batum’da da var, ismi Argo Teleferiği. Deniz seviyesinden 250m yüksekteki Anuria Dağı’ndaki Argo Eğlence Merkezi’ni şehre bağlıyor. Manzara tahmin edeceğiniz gibi muazzam.
9- TERS EV (WHITE RESTAURANT)
Gürcü yemekleri servis edilen White Restaurant, Karadeniz ruhunu, bakış açısını, kısa ve öz şekilde bize verebilen bir yer. 🙂 Laz müteahhit işi midir bilinmez ama fotoğraflamakta fayda var.
10- BOTANİK BAHÇE
Batum merkezden araç ile 20 dakika mesafede, denize sıfır, çok büyük bir alana yayılmış, içinde beş binden fazla bitki çeşidi barındıran botanik bahçe eğer merkezi bitirdiyseniz ve hala zamanınız varsa güzel bir alternatif plan olacaktır.
Batum gezisi ile ilgili diğer bilgilere Gezimanya’nın Batum gezi notlarından ulaşabilirsiniz.
Çok bilgilendirici yazılar elinize sağlık. Bizde Batumda Emlak Gayrimenkul Ev Arsa alım satım kiralama günlük aylık yıllık kiralama işlerini otelcilik yıldızlı yıldızsız otel rezervasyonları profosyonel ekibimizle yapmaktayız whatsaptan ve ya direk iletisime geçebilirsiniz +995 514 60 71 71 Badri
Harika bir yazı olmuş elinize sağlık. Tüm detayları tek tek yakalama fırsatı buldum bu güzel yazı sayesinde.
merhaba, biz de ikizlerimiz ile birlikte kendi aracımızla 1 ay sonra gitmeyi planladık. Size bir şey danışacağım, çocukların kimliklerinde fotoğraf olmalı diye okudum. doğru mu ? sizin bu konuda bilginiz var mı acaba?
teşekkürler
Biz gittiğimizde böyle bir uygulama yoktu. Şu an bilemiyorum.