BIONTECH VE SINOVAC’IN BAŞARI ORANLARI
ALMAN PFIZER / BIONTECH AŞISI BAŞARI ORANI
BioNTech aşısı ilk olarak Almaya’da iki Türk bilim insanı tarafından bulundu. Biontech ve ABD merkezli Pfizer’in birlikte geliştirdiği aşı yüzde 95 başarı oranına sahip. Biontech Almanya merkezli bir aşı. ABD, İngiltere, İsrail, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Şili, Polonya, Kanada, Romanya, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Türkiye Biontech aşısını kullanan ülkeler arasında.
ÇİN SINOVAC AŞISI BAŞARI ORANI
Çin çıkışlı Sinovac ise yüzde 50 başarı oranına sahip. Türkiye, Ukrayna, Endonezya, Brezilya, Malezya, Tayland, Şili, Kolombiya, Laos ve Uruguay Sinovac aşısını kullanıyor.
SINOVAC VE BIONTECH ARASINDAKİ ÜRETİM FARKLARI
Aşı dediğimiz uygulama bir virüsün zayıflatılmış ya da etkisizleştirilmiş halini vücuda enjekte etmektir. Vücut enjekte edilen bu yabancı maddeyi fark ederek hızlıca savunma hücreleri oluşturur. Aşı olmadan virüsü gerçekten kapacak olursak savunma sistemimizin direnç oluşturamadan virüsler sayıca milyonlara ulaşabilir ve bizi hasta edebilir. Aşı olduktan sonra virüsü gerçekten kaptığımızda ise savunma sistemimiz çoktan hazır olur, antikor denen savunma moleküllerini hızlıca çoğaltır ve virüs yeterince çoğalamadan, bizi hasta edemeden yok olur.
GELENEKSEL AŞI SINOVAC
Sinovac aşısı işte aynen bu şekilde etkisizleştirilmiş virüsün vücudumuza enjekte edilip vücudumuzun antikor oluşturmasını sağlayan geleneksel bir aşı çeşididir.
YENİ TEKNOLOJİ BIONTECH
Biontech aşısı ise daha önce aşılama tekniği olarak hiç kullanılmamış bir teknik olan mRNA ile üretilir. mRNA tekniğinde klasik aşı tekniğinde olduğu gibi etkisizleştirilmiş canlı virüs değil de laboratuvar ortamında oluşturulmuş sentetik bir molekül vücuda enjekte ediliyor.
Bu molekül vücudumuzun virüse karşı antikor oluşturan proteini üretmesini tetikliyor. mRNA çığır açan bir buluş olsa da bugüne kadar aşı olarak insanlar üzerinde ilk defa koronavirüs sayesinde deneniyor. Bu da bu yöntemin insan sağlığı üzerinde uzun vadedeki etkileri konusunda soru işaretlerine yol açıyor. Savunma sistemini kandırmaya çalıştığınızda vücutta enflamasyon gibi istenmeyen yan etkilerin oluşma ihtimali bulunuyor.
Gezenti Anne’yi INSTAGRAM’DA takip etmek için tıklayın.