Adana’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Sıcakları ile meşhur Adana, eski uygarlıkların merkezi olması, Akdeniz ikliminden etkilenen doğası, tarihi ve mutfağı ile insanı büyüleyen bir şehrimiz.

Adana’nın genelde gastronomik özelliği ön plana çıkmaktadır ancak Adana kültür anlamında da önemli bir şehirdir. Altın Koza Film Festivali, Portakal Çiçeği Festivali Adana’nın meşhur festivalleridir. Adana, gezmesi ve ulaşımı kolay, trafik problemi olmayan bir şehirdir. Adana aynı zamanda, hem denize kıyısı olan hem de denize kıyısı olan birçok ile yakındır. Mersin ile Adana arası yaklaşık bir saattir mesela. Adanalılar genelde, hafta sonlarını Mersin sahillerinde değerlendirirler. Adana’ya Türkiye’nin hemen her yerinden otobüs, uçak gibi ulaşım araçları bulunmaktadır. Adana Şakirpaşa Havalimanı da şehrin neredeyse içinde olduğundan yaşadığınız şehirden Adana uçak bileti alarak, daha rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Erken dönem fırsatlarından yararlanırsanız ucuz uçak bileti yakalayabilirsiniz. Adana’yı genelde, Eski Adana ve Yeni Adana olarak ikiye bölerek anlatırlar. Hatta önce Eski Adana’yı gezip, sonrasında Yeni Adana’yı gezmeniz tavsiye edilir.

Peki, Eski veya Yeni Adana fark etmeksizin görmeniz gereken yerleri sizler için sıraladık. 

1 – Varda Köprüsü (Koca Köprü-Alman Köprüsü) ve Kapıkaya Kanyonu

Adana halkı tarafından Koca Köprü olarak bilinen Varda Köprüsü, Almanlar tarafından 1912 yılında inşa edilmiştir. Şehir merkezinden buraya ulaşım sağlayan minibüsler bulunmaktadır. Üstelik geceleri, yıldızların en güzel izlenebileceği noktalardan birisi olan Varda Köprüsü’nü mutlaka görmelisiniz.

Varda Köprüsü’ne uzak olmayan bir noktada yer alan Kapıkaya Kanyonu ise doğal bir alan olup seyir terası ile da güzel bir manzara sunmaktadır. Kapıkaya Kanyonu da Varda Köprüsü’ne gitmişken görmeniz gereken yerlerden. 

2 – Taş Köprü 

Dünyanın en eski köprüsü olarak bilinmektedir ve 4. yüzyılda yapılmıştır. Roma Döneminde yapılmış olan köprü, Adana’nın simgelerinden biri sayılmaktadır. Seyhan Nehri üzerinde bulunan bu köprüyü özellikle tarihsel önemi nedeniyle de görmelisiniz.

3 – Seyhan Baraj Gölü

2006 yılından sonra Türkiye Offshore Yarışlarına ev sahipliği de yapan bu gölde, tekne gezintileri yapabilir; ortasında bulunan Sevgi Adası’nda piknik yapabilirsiniz. Baraj kenarında yer alan Rüzgarlıtepe ve Menekşe mevkilerinde oluşan rüzgâr akımları nedeniyle, yamaç paraşütü yapmayı sevenler buraları sıkça tercih etmektedir.

4 – Anavarza Antik Kenti

Anavarza Antik Kenti, Kilikya Krallığı’nın merkezi olarak bilinmektedir. Bunun dışında birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış olan bu kent ile ilgili olarak ortaya çıkan ilk bilgiler, Roma Dönemine aittir. Hala sağlam yapılarıyla dikkat çeken bu kent de mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Anavarza Antik Kenti’nde; tiyatro, iç kale, kayalıklara oyulmuş mezarlar, lahit mezarları gibi buluntular sergilenmektedir. Yapılarının büyük kısmını deprem, sürekli uğradığı akın ve savaşlarda kaybetmiştir.

Anavarza Antik Kenti, Ceyhan ve Kozan ilçe sınırlarında bulunmaktadır.

5 – Kazancılar Çarşısı

Kazancılar Çarşısı, Adana’nın merkezinde bulunmaktadır. El işçiliğinin devam ettiği Kazancılar Çarşısı’nda aynı zamanda yöresel lezzetler bulabileceğiniz restoranlar da mevcut. Adana’nın meşhur bici bici tatlısını da burada deneyebilirsiniz.

6 – Adana Sinema Müzesi

Adana’nın eski konaklarından birisinin müzeye dönüştürülmesi sonucu hizmete açılmıştır. Seyhan’da bulunan Sinema Müzesi’nde, Adanalı oyuncu ve yönetmenlerin balmumu heykelleri ile film afişleri ve filmlere dair eşyalar sergilenmektedir. Müzeyi sabah 08.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında gezebilirsiniz. 

7 – Misis Mozaik Müzesi

Kervansaray, değirmen, antik mutfak, su kanalı, misis köprüsü, bazilika, mozaik taban döşemeleri, sur, hamam gibi buluntuların sergilendiği ve Roma, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait izlerin yer aldığı müze, Adana’nın Yüreğir ilçesinde yer almaktadır. Müzeyi, hafta içi 08.00 – 19.00; hafta sonları 08.00 – 17.00 saatleri arasında gezebilirsiniz. 

8 – Ziya Paşa Bulvarı 

Seyhan ilçesinin en meşhur bulvarıdır. İstediğiniz hemen her cafe, restoran ve mağazayı bulabileceğiniz devamlı hareketli olan bir yerdir. Özellikle yaz akşamları daha da canlanan Ziya Paşa Bulvarı, yine herkesin kendisine uygun seçeneği bulabileceği bir yerdir. Üstelik hareketli ve popüler bir nokta olmasına rağmen ayrı bir sakinliği de vardır.

10 – Adana Merkez Parkı

Seyhan Nehri’nin iki yakasına kurulmuş olan ve merkezde yer alan büyük bir parktır. Çeşit çeşit ağaç ve çiçeklerle süslenen parkın içinde süs havuzları, çocuk oyun alanları, amfi tiyatro, paten pisti, dinlenme terasları bulunmaktadır. Aynı zamanda koşu parkuru ve bisiklet yolları da bulunmaktadır. Parktan, Seyhan Nehri’nde gondolla gezme hizmeti de sağlanmaktadır. Venedik’teki gondollara benzemesi nedeniyle özellikle turistler tarafından çokça tercih edilen bu gezintiyi siz de yapmalısınız. Farklı bir deneyim olacaktır.

11 – Belemedik Tabiat Parkı

Pozantı ilçesinde yer alan Belemedik Tabiat Parkı, doğayla iç içe olmak isteyenler için harika bir seçenek. Özellikle sonbaharda büründüğü renkler sayesinde fotoğraf çekmeyi sevenler için harika manzaralar oluşturacaktır. Kamp ve piknikçiler için de harika olan parkta, spor ve yürüyüşler yapabilir, parkı bisikletle de gezebilirsiniz. Bunlar dışında taş veya ahşap yayla evleri de bulunmaktadır. Üstelik burası vahşi yaşam konusunda da çeşitliliğe sahiptir. Buraya ulaşım kendi aracınızla veya trenle sağlanabilmektedir. Ankara – Adana treni buradan geçmektedir. 

Bunlar dışında Yılankale (Şahmeran Kalesi), Mısır Çarşısı, Ulu Camii, Saat Kulesi, Karataş Magarsus Antik Kenti, Şar Antik Kenti, Etnografya Müzesi de Adana’da görmeniz gereken yerlerdendir. Adana geziniz için üç veya dört gün ayırarak birçok yeri gezebilirsiniz. Bunun dışında, her yıl Nisan ayında yapılan Portakal Çiçeği Festivali, Aralık ayında yapılan Adana Kebap ve Lezzet Festivali, Eylül ayında yapılan Altın Koza Film Festivali gibi birçok etkinlik için de özellikle gelebilirsiniz.

Her ne kadar yukarıda, Adana’nın denize kıyısı olan şehirlere çok yakın olduğunu ve Adanalıların hafta sonlarını genelde Mersin’in koylarında değerlendirdiği söylemiş olsak da Adana’nın da çok güzel plaj ve koyları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şöyle; Yumurtalık Plajı, Botaş Plajı, İncirli Plajı, Karataş Plajı, Bahçe Belediye Karataş Plajı, Harbiş Plajı, Zeytinbeli Plajı ve çeşitli kurumlara ait sosyal tesislere ait kamplar ve plajlar bulunmaktadır. Özellikle Harbiş Plajı, birçok etkinliğin de gerçekleştiği, hareketli bir plajdır.

Adana bilindiği üzere gastronomini başkenti illerimizden birisidir. Adana’nın kebabı, şırdanı, analı kızlı yemeği, fellah köftesi, içli köftesi, sıkması, vardabit paçası, yüksük çorbası, bici bicisi, karakuşu (taş kadayıf) ve bir sürü yerel lezzeti vardır. Dolayısıyla Adana’ya yapacağınız gezi, kilo alma garantilidir.

Adanalıların güneşe ateş ettirecek kadar sıcak olduğunu bilmeyen yoktur zaten. Bu olaydan yola çıkarak herkes, Adana halkının sürekli sinirli olduğunu düşünse de Adana halkı, cana yakın ve misafirperverdir. Şehirde yabancı olduğunuzu asla hissetmezler sizlere. Bu nedenle de Adana’ya giderken içiniz rahat olabilir.

Adana konum olarak Mersin, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi illere çok yakındır. Bu nedenle, Adana gezinizi planlarken eğer zamanınız varsa daha kapsamlı bir hale getirebilirsiniz. Birbirinden çeşitli kültür ve yöresel yemek ve güzellikleri ile görmeniz gereken illeri de gelmişken es geçmemelisiniz. Mesela; İstanbul’da yaşıyorsanız eğer, İstanbul Adana uçak bileti alarak Adana’ya gelebilir, burada kiralayacağınız araçla harika bir gezi rotası oluşturabilirsiniz. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir