Kırgızistan’da Yapılacak 10 Aktivite

1 – KARTAL AVI İZLEME

Kırgızların “Salburun” adını verdikleri “Kartal Avcılığı” geçmişten günümüze süregeliyor. Kartallar bebeklikten itibaren tavşan, tilki ve kurt gibi hayvanları avlamak için eğitiliyor. Kartal avcılığı konusunda öğrendiklerim arasında dikkatimi çeken iki konudan birincisi eğitimin başında kartal insan bağının kurulması için eğitmenle kartalın aynı yemeği paylaşıyor olmaları. Böylece kartal paylaşmayı öğreniyor. Avladıklarını sahibine getiriyor. İkincisi ise eğitmenlerin daha akıllı ve daha hızlı oldukları için dişi kartalları seçiyor olmaları. Şaşırdık mı? Hayır:)

2 – YÜN ÇADIRLARDA KONAKLAMA

YAZIN SERİN TUTAR, KIŞIN SICAK, YUMUŞACIK, YUVARLAK?

Orta Asya’nın göçebe halklarının kolaylıkla yanıtlayabileceği bu bilmecenin cevabı olan “YURT”, duvarları kamıştan, dış tarafı ise koyun yününden yapılan ve üst üste konan büyük keçe parçalarından oluşuyor.

Kırgızistan’ın simgesi haline gelmiş yurtlar, Kırgızistan’ı ziyaret edenler için de bizim yaşadığımız gibi çok sıradışı bir konaklama deneyimi yaşatıyor.

3 – ISSIK GÖL’DE YÜZME

Kırgızistan’ın kuzeyinde bulunan 1500 rakıma sahip Issık Göl, yaz tatili için Kırgız halkı tarafından oldukça rağbet görüyor. Göl kıyısında bizdeki 3 yıldızlı otellerin standardında tatil köyleri de bulunuyor. Gölün serin ama berrak ve dingin suyunda yüzmek çok dinlendirici oluyor.

4 – KIRGIZ LEZZETLERİNİ DENEYİMLEME

Kırgız mutfağı ağırlıklı olarak çorba, et ve hamur işlerinden oluşuyor. Bu anlamda Türk mutfa Türk damak tadına çok uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Kırgızistan’da da mantıya “MANTY” deniyor, neredeyse tüm restoran menülerinde bulunuyor.
Yalnız mantıları bizimkinden şekil ve büyüklük olarak farklı, harcında soğanın yanında kıyma yerine minik et parçaları kullanılıyor. İsteğe göre haşlama veya kızartma olarak hazırlanan mantının tadına doyum olmuyor. Kırgızistan’da tadabileceğiniz diğer yöresel lezzetler için tıklayın.

5 – ISSIK GÖLÜ’NDE GÜN BATIMINDA TEKNE TURU

Ege ve güney sahillerimizin vazgeçilmezi tekne turları Kırgızistan’daki Issık Göl’de de yapılıyor. Ancak buradaki turlar yüzme değil gezme amaçlı, göl üzerinde yaklaşık 2 saat süren bir gezinti yapılarak günbatımı izleniyor. Teknelerin kirası tüm tur için toplam 90 USD civarı. Yani 10 kişi bindiğinizde kişi başı 9 USD gibi bir tutar düşüyor. Teknede içecek satışı da yapılıyor.

6 –  BİŞKEK’İN UÇSUZ BUCAKSIZ PARKLARINDA GEZİNME

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek ziyaretçilerine şaşırtıcı derecede geniş caddeler ve uzun parklar sunuyor. Devasa ağaçların gölgesinde serinlerken Kırgız halkının günlük yaşamını gözlemlemek, onlarla çat pat konuşmaya çalışmak, dilimizdeki benzerliklere şaşırmak keyifli oluyor.

7 – KARAKOL ŞEHRİNDE MASAL KATEDRALİ GÖRME

Kırgızistan’ın turizm konusunda en çok gelecek vadeden şehri Karakol’da şimdiye dek gördüğüm en sevimli katedral bulunuyor. Kentin önemli yapılarından olan 1895 yılında inşa edilmiş bir Rus ortodoks katedrali olan yapı tamamen ahşap malzemeden oluşuyor. Günümüzde de ibadete açık olan katedral hem dışardan hem de içerden ziyaretçilerine masal tadında görseller sunuyor.

8 – DUNGAN TÜRKLERİ, DUNGAN CAMİİ VE DUNGAN LEZZETLERİ İLE TANIŞMA

Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya sınırları içerisinde yaşayan Çin kökenli Müslüman bir topluluk olan Dunganlar Kırgızistan’da Karakol şehrinde yoğunlaşmış. Kendilerini babamız Arap annemiz Çinli olarak tanımlıyorlar. Bu anlamda Dunganlar’ın Araplar tarafından melezlenmiş Çinliler olduğunu söylersek yanlış olmaz. Kültürlü ve misafirperver bir halk olan Dunganlar’ın İslam filtresinden geçmiş Çin mutfağına ait yemekleri son derece lezzetli. Dungan evlerinden birine konuk olup Türk damak tadına inanılmaz uygun bu yemekleri deneyimlemek çok keyifli.

Karakol şehrinde Dunganlar tarafından inşa edilmiş, tümüyle ahşap olan bir Dungan Camii de bulunuyor. İnşaasında ne bir çivi, ne de vida kullanılmış olan bu yapı daha çok Budist tapınaklarını andırıyor. Bayanlar caminin bahçesine dahi ancak pelerin ile girebiliyor.

9 – PERİ MASALI (SKAZKA) KANYONU’NU DOLAŞMA

Issık Göl’ünün güney kesiminde yer alan Tosor Köyü yakınlarındaki Peri Masalı (Skazka) Kanyonu Kırgızistan’ın Kapadokyası misali ziyaretçileri kendine çekiyor. Kanyon, uzun yıllar boyunca rüzgarın etkisi ile şaşırtıcı heykeller ve oluşumlara dönüştürülmüş enteresan kayalık manzaralar nedeniyle Peri Masalı Kanyonu olarak anılıyor. Bazı oluşumlar Çin Seddi’ne benzerken, bazıları da yılanlar, ejderhalar, ağlayan dev suratları andırıyor. Hem çocuklar hem de yetişkinler için gezmesi kolay bir satıha sahip vadi masal tadında görseller sunuyor.

10 – 3500 RAKIMLI SON GÖL’E ULAŞMA

Kırgızistan’da 4 mevsimi bir arada görebilmek mümkün. Kırgızistan’ı yaz aylarında ziyaret ediyorsanız bir gün 1500 rakımlı Issık Göl’de yüzerek yazı yaşıyorken, ertesi gün 3500 rakımdaki karlar altındaki Son Göl’de mont ve bere ile dolaşıp kışı yaşayabiliyorsunuz. Son Göl’e ulaşmak için aşılan dağlık yollarda muhteşem manzaralar sizleri bekliyor. Son Göl’e vardığınızda bu rakımdaki Yurt çadırlarda konaklamak ise hayatınız boyunca yaşamadığınız bambaşka bir deneyim oluyor.

Kırgızistan’da Ne Yenir? Ne İçilir? Yöresel Yemekler Nelerdir? | Gezenti Anne

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir