Fıstıkzade baklavalarının sponsorluğunda, sosyal medyaya yeme içme yazıları paylaşan yaklaşık 30 blogger arkadaşımız ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Antep gezimiz boyunca Antep’te bolca gezdik yedik içtik, gastronomi cenneti Antep’e yaptığımız hafta sonu çıkartmasının hakkını verdik. Şimdi Antep’e gelecek diğer gezme ve yeme içme meraklıları ile Antep’te Ne Yapılır ve Ne Yenir? listemde Antep’te gezilecek yerleri, yapılacak şeyleri ve Antep lezzet duraklarını paylaşma zamanı…
ANTEP’TE NE YENİR?
1 – ORKİDE PASTANESİ’NDE KATMERLİ KAHVALTI
Türkiye’de Gastronomi cenneti deyince akla ilk gelen şehir GAZİANTEP, Gaziantep’te kahvaltı deyince akla ilk gelen mekan da ORKİDE PASTANESİ.
Yıllar önce iş arkadaşlarımın hafta sonu gerçekleştirdikleri Antep çıkartmasında, Orkide’de yaşadıkları lezzet deneyimini ballandıra ballandıra anlatmaları dün gibi aklımda. Gaziantep turumuzdan sonra bu lezzetler artık benim de damağımda, dimağımda. Envai çeşit yöresel kahvaltı seçeneklerinden yalnızca biri olan ANTEP PEYNİRLİ DÜRÜM mekanın spesiyallerinden. Antep peyniri ile nanenin çok iyi bir uyum sergilediği antep dürümünü denemek için dahi gidilesi, üzerine şehrin en iyi katmerlerinden biri olan ile Orkide katmeri yenilesi, GEZENTİ ANNE tavsiyesi.
2 – KEBAPÇI NECDET’TE SOKAK KAHVALTISI
Antep’te yapılacak şeyler listemizdeki Kalealtı’nda bulunan Kebapçı Necdet’te ciğer kavurma, mangalda ciğer şiş, beyran ve katmerden oluşan sokak kahvaltısı Gaziantepliler için bir hafta sonu klasiği. Sabah sabah ciğer yemek çoğu kişiye ağır gelebilir ama kuzu etli, pirinçli, hafif sarmısaklı bir çorba olan BEYRAN mutlak denenesi.
3 – KÜŞLEMECİ HÜSEYİN USTA’DA KÜŞLEME VE SİMİT KEBABI
Anteplilerin SİMİT diye adlandırdıkları ince bulgur, döş etinden satır kıyma, al biber, maydanoz, soğan ve sarımsak kullanılarak hazırlanan SİMİT KEBABI Antep’teki en iyi lezzet deneyimlerimden biri. Kırmızı mercimek ile buluşmasından bile nefis bir köfte ortaya çıkan ince bulgurun (bkz. mercimek köftesi) kuzunun döş kısmından hazırlanan satır kıyma ile buluşmasıyla oluşan lezzeti artık siz düşünün.
4 – ÇULCUOĞLU RESTAURANT’TA LAHMACUN
Antep’teki en iyi lahmacunlarından birini, aynı zamanda ömrünüzde yediğiniz en lezzetli lahmacunlardan birini burada yiyeceğiniz garantisini verebilirim. Hamurunun çıtırlığı, iç malzemesinin lezzeti, akla gelince bile ağız sulandıracak cinsten. Çulcuoğlu Et Lokantası’nda lahmacun yemeden Antep’ten dönmeyin.
5 – İMAM ÇAĞDAŞ RESTAURANT’TA ETTEN ALİ NAZİK
Her ne kadar fazlaca turistik ve klişe olsa da Antep’e gelince İmam Çağdaş’ta lokum kıvamındaki etten Ali Nazik yemeden dönenler Antep’e gitmiş sayılmıyorlar. Gidiniz, yiyiniz, baklavasının lezzetini Koçak Baklava ve Fıstıkzade ile karşılaştırıp fikrinizi bildiriniz.
6 – FISTIKZADE’DE ŞÖBİYET, ÖZEL KARE BAKLAVA VE DOLAMA
Normal baklavaya göre %50 daha fazla fıstık içeren, neredeyse bütün halinde duran taptaze Antep fıstıkları Fıstıkzade’nin özel kare baklavasını zirveye çıkartıyor. Çıtırlığı, şerbetinin oranı ve herşeyden önemlisi tazeliği ile övgüyü hak ediyor.
Baklavanın içinde hem iri çekilmiş hemde ince çekilmiş Antep fıstıkları yer alıyor, iri çekilmiş kısım ağızda fıstık tadını belirginleştirmeye ince çekilmiş kısım ise, yufkanın içinde en tenha köşelere yayılıp tadı homojene etmeye yarıyor. Bir sürü üreticinin baklavasının çıtır kısmını kaldırıp içini incelediğinizde çok ince çekilmiş, şerbet olmasa toz gibi duracak fıstık tabakasıyla karşılaşmanız olası. Kalori sınırlarınızı bu tip ürünlerle dolduracağınıza, Fıstıkzade’nin özel kare baklavasını, dolamasını ve şöbiyeti yolu Antep’ten geçen herkes için denenesi.
ANTEP’TE NE YAPILIR?
1- ZİNCİRLİ BEDESTEN, ALMACI PAZARI, VE BAKIRCILAR ÇARŞISI’NDA BAHARAT, FISTIK VE BAKIR CEZVE ALIŞVERİŞİ YAP
Zincirli Bedesten, Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı. Antep rengarenk, Antep alımlı. Bakır ustalarının çekiç sesleri arasında gezinip tarihin tozlu sayfalarına ışınlanmalı, Almacı Pazarı’ndan baharat, antep fıstığı ve diğer yöresel ürünlerin alışverişini yapmalı.
2 – ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ’Nİ ZİYARET ET
2011 yılında açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile Dünya’nın en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan Zeugma Mozaik Müzesi’nde hangi yönden bakarsanız bakın, size bakıyormuş hissi veren dünyaca ünlü ÇİNGENE KIZI mozaiği görülesi.
3 – BEY MAHALLESİ’NDE TARİHİ RUM EVLERİNİ KEŞFET
Bey mahallesinin Müslümanlarla, azınlık Ermenilerin kapı komşusu olarak, 20. Yüzyılın başına kadar burada huzur içinde yaşamış olmaları ile önem kazanmış Bey mahallesinde Mary Kilisesi (Kurtuluş Camii), Eski Kilise, Kendirli Kilisesi ile Çınarlı Camii, Bey Cami ve şimdi terkedilmiş olan tarihi Rum evleri gezilesi.
4 – GAZİANTEP HAMAM MÜZESİ’NDE OSMANLI HAMAM MİMARİSİNİ SEYRET
Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülen Hamam Müzesi keşfedilesi.
6 – BAYAZHAN RESTAURANT’IN TERASINDA ANTEP MEZELERİ İLE FASIL KEYFİ YAP
Bayazhan’ın terasında, fasıl eşliğindeki muhteşem gecelere antep peyniri, muhammara, zeytin piyazı, antep turşu ve arap köfte eşlik edilesi.
7 – TAHMİS KAHVESİNDE MENENGİÇ KAHVESİ YA DA ZAHTER ÇAYI İÇ
1600’lü yıllardan beri faaliyet gösteren, Türkiye’nin en eski kahvehanelerinden biri olan Tahmis Kahvesi farklı dönemlerde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile orjinalliğini ve mimarisini yitirmeden günümüze ulaşmış. Tahmis kahvesinde de tarihin tozlu sayfalarına ışınlanarak karşı koyulamaz Antep mutfağı ile zorlanan midelerdeki hazımsızlık menengiç kahvesi veya zahter çayı ile giderilesi.
Antep’te çok fazla lezzet çok fazla gezilecek yer ve çok fazla otantik hediyeler alabileceğiniz çarşılar bulunuyor. Bunların hepsi şehir merkezinde bulunmadığı için kısıtlı sürede gezecekseniz çoğunda park problemi olmadığı için Gaziantep araç kiralama firmalarının fiyatlarını Enuygun.com’dan karşılaştırabilirsiniz