Uçakta Kulak Ağrısı, Tıkanması Nasıl Önlenir? Nasıl Geçer?

UÇAKTA NEDEN KULAKLARIMIZ AĞRIR?

Uçakta Kulak Ağrısı, Tıkanması Nasıl Önlenir? Nasıl Geçer? sorularına cevap bulmak için önce ağrının neden oluştuğuna bakalım. Kulaklarımız çok hassas duyu organlarımızdır. Hava geçirmez bir şekilde kapama işlevi gören kulak zarının arkasında iç kulak bulunmaktadır. İç kulak, östaki borusu üzerinden havalandırılır. Kalkış sırasında kabin içerisindeki basınç hızlı bir şekilde düşer. Normal şartlarda bu basınç düşüşü, östaki borusu orta kulaktaki aşırı basıncı pasif olarak boşaltması gerektiğinden kulak için herhangi bir sorun teşkil etmez.

Uçağın inişi sırasında ise hava basıncı, birkaç dakika içerisinde zemin seviyesine yükselir. Bu durumda östaki tüpleri orta kulaktaki basıncı dengelemelidir. Doktorlar buna “orta kulağın havalandırılması” derler. Bunu kulağınızdaki patlama sesleriyle fark edersiniz. Havalandırma yeterince hızlı gerçekleşmezse bu kulak ve kabin basıncı arasında büyük bir fark oluşturur. Kulak zarı orta kulağa doğru esner çünkü o tarafta basınç daha düşüktür. Bu daha az duymanıza ve ağrı hissetmenize neden olur. Çoğu çocuk ve soğuk algınlığı olan yetişkinler de bundan etkilenir.

UÇAK YOLCULUKLARINDA İNİŞ SIRASINDAKİ AĞRIYI ENGELLEMEK İÇİN NE YAPILABİLİR?

SANOHRA fly adlı kulak tıkacı bu kulak ağrısına karşı geliştirilmiştir. Filtreli kulak tıkaçları sayesinde kulak zarına uygulanan basıncın yavaşça düşmesini sağlar. Bu, östaki tüplerinin kulak zarına ağrılı bir baskı yapmadan havalandırmasına olanak verir.

Uçuş sırasında yolcuların yarısından fazlası özellikle uçağın inişi sırasında maruz kalınan rahatsız edici ağrı ve basıncı yaşamıştır. Bu genelde esneme ve yutkunmayla bir miktar çözülmüştür. Kulak ağrısı uçuşlarla ilgili en sık görülen problemdir. Yetişkinlerin %5’i ve çocukların %25’i bu ağrıyı yaşamaktadır.

KULAK AĞRISI NEDEN KALKIŞTA DEĞİL DE İNİŞTE YAŞANIR?

Kalkışta kabin basıncı hızla düşer. Bu orta kulakta yüksek basınca neden olur. Bunu dengelemek, sadece östaki tüplerinin pasif açılmasını gerektirir, böylece basınç kolayca dengelenebilir. İniş sırasında ise kabin basıncı hızlıca yükselir. Orta kulaktaki düşük basıncı dengelemek için, östaki tüplerinin aktif açılması ve basıncı orta kulağa salması gerekmektedir.

SANOHRA FLY NASIL ÇALIŞIR?

SANOHRA fly dahili filtre elementli, teknik olarak basınç düşürücülü bir kulak tıkacıdır. Dış kulak kanalına yerleştirilerek kulak zarına doğru küçük bir oda oluşturulur. Filtre, basıncı kabine göre daha yavaş ve devamlı bir şekilde düşürür. Bu östaki tüplerine orta kulağı havalandırmak için daha çok zaman verir.

SANOHRA FLY HAKKINDA BİLİMSEL ÇALIŞMA VAR MI?

Uçakta Kulak Ağrısı, Tıkanması Nasıl Önlenir? Nasıl Geçer? sorularına cevap olan SANOHRA FLY Berlin’deki Charité Mitte kampüsündeki KBB kliniğinde ilk sistematik çalışmalarda uçuş sırasında daha önce bu durumu yaşamış bir grup üzerinde basınç çemberinde araştırmalar yapılmış,  bu çalışmalarda filtreyle, basınç değişimindeki gecikme ve ağrı azalmasındaki önemli aşamalar kanıtlanmıştır. Çalışma uluslar arası medikal çevrelerce tanınmış bir dergide yayınlanmıştır.

https://gezentianne.com/2016/01/hic-usenmeden-tatile-cikmanin-puf-noktalari/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir