Edirne’de Gezilecek En Güzel 8 Yer

Hafta sonu günübirlik ya da tek gecelik konaklamalı gezi rotalarından biri olan Edirne şehri ziyaretçilerine beklenenin üstünde bir tarihi ve kültürel bir deneyimi sunuyor. Osmanlı İmparatorluğuna 90 yıl başkentlik yapmış şehirde büyük usta Mimar Sinan’ın en önemli eserleri bulunuyor. Tarihi ve kültürel yönünün yanında Edirne’de muhteşem bir gastronomik deneyim yaşamanız mümkün. Ömrünüzde yiyeceğiniz lezzetli köfteler ve ciğerler muhtemelen bu şehirde, insan kaç kez yerse yesin bu lezzetlere doyamıyor.

Edirne İstanbul’a yaklaşık 240 km mesafede bulunuyor. Özel araçla Avrupa yakasından 2.5, 3 saatte ulaşılıyor. Ayrıca Harem ve Esenler otogarlarından kalkan otobüsler ile de Edirne’ye ulaşmak mümkün.

EDİRNE’DE NERELER GEZİLİR?

1 – SELİMİYE CAMİİ

Edirne Gezi Rehberimizin ilk sırasında beklenildiği üzere Selimiye Camii bulunuyor. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük ve dahi mimarlarından Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii Osmanlı ve Türk sanatının hatta dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarından biri. Selimiye Camii ve Külliyesi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de bulunuyor.

Hem Edirne’nin hem de Osmanlı İmparatorluğu’nun simgesi olan cami kent merkezinde yer alıyor. 1568-1575 yılları arasında Sultan II.Selim’in emriyle yaptırılan Selimiye Camii çok uzaklardan bile görülebilen dört minaresi ile göze çarpıyor. Kurulduğu yerin seçimi Mimar Sinan’ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu da gösteriyor. Selimiye’nin içi dış görselinden de daha büyüleyici bir etkiye sahip.


 

2 – BEYAZIT KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ

Trakya Üniversitesi Sultan II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Osmanlı darüşşifalarını günümüzde gerçek anlamda yaşatan tek müze olarak  darüşşifaların tıp tarihimizdeki önemine ışık tutuyor.1997 yılında açılan müzeye 2008 yılında eklenen Tıp medresesi bölümü müzeyi daha önemli bir noktaya taşımış.  Bu çalışma ile 15.yüzyıldaki tıp medresesi ve ders ortamı mankenlerle canlandırılmış ve dönemin hekimlik eğitiminin bilinmeyen yönleri vurgulanmış. Müze bu anlamda ziyaretçilerini tıp eğitiminin tarihinde bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Geçmişte akıl hastalarının müzik ile tedavisinin canlandırılışı özellikle dikkat çekiyor. İnsan o dönemdeki gelişmiş tedavi sistemlerine hayran olmaktan kendini alamıyor.


 

3 –  SARAÇLAR CADDESİ

İstanbul’un İstiklal Caddesi gibi şehrin merkezindeki araç trafiğine kapalı ana cadde olan Saraçlar Caddesi Edirne’de gezilecek yerlerin başında geliyor. Sağlı sollu dükkanlar, kafe ve restoranlardan oluşan caddenin tam ortasında büyük bir süs havuzu bulunuyor. Oldukça sevimli bir görünüme sahip Saraçlar Caddesi insanda zamanda geçmişe ışınlanmış hissi uyandırıyor.


 

4 – ALİ PAŞA ÇARŞISI

Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyıla kadar olan döneminde Edirne, çarşı ve hanlar bakımından en zengin ve gelişmiş illerden biri olmuş. Bu çarşıların en bilinenlerinden ilki de Edirneliler’in daha çok Kapalı Çarşı adıyla andıkları Ali Paşa Çarşısı. Saraçlar Caddesinde bulunan, İstanbul’daki Kapalı Çarsı gibi baharat, züccaciye, giyim gibi bir kapalı çarşıda bulunması gereken dükkanları bünyesinde bulunduran 130 dükkanlı, 6 kapılı bir çarşı burası.


 

5 – BULGAR KİLİSESİ

1880 yılında kurulan Sv. Georgi, Edirne’nin Kıyık  semtinde, arka sokaklarında küçük bir Ortodoks kilisesi. Kurulduğundan bu yana aynı ailenin üyeleri papazlık yapıyor. Valilikçe restore edilmiş olup kilise hem ibadete hem de ziyarete açık.


 

6 – BÜYÜK SİNAGOG

Edirne tarih boyunca  farklı dinlere mensup halkların, asırlarca hoşgörü ile yaşadığı bir kent. Müslümanlar gibi, Hıristiyanlar ve Museviler de kendi dini ihtiyaçlarına dair yapılar inşa etmiş, bu yapıların bir kısmı çeşitli yapı kayıpları ve restorasyonlarla günümüze ulaşmayı başarmış. Avrupa’nın en büyük, dünyanınsa üçüncü büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu bu yapılardan en görkemlisi. Edirne Büyük Sinagogu, şehirde yeterli cemaati bulunmadığı için İstanbul gibi büyük şehirlerden gelenlerce özel günlerde ibadet için kullanılıyor. Halkın ziyaretine de açık olan sinagog zaman zaman kültür-sanat aktivitelerine ev sahipliği yapıyor.


 

7 – MERİÇ VE TUNCA NEHRİ VE KÖPRÜLERİ

Edirne’den Karaağaç’a giden yol üzerindeki Tunca ve Meriç köprüleri ziyareti Edirne gezisinin olmazsa olmazı. Bulgaristan’da doğan Tunca ve Meriç Nehirleri üzerindeki köprülerin gece manzarası da gündüz manzarası da ayrı güzel.

MERİÇ KÖPRÜSÜ

1800 lü yıllarda Sultan Abdülmecit döneminde
Meriç Nehri üzerinde inşa edilmiş, 12 sivri kemerli bir taş köprü olan Meriç Köprüsü etrafında bulunan çay bahçeleri, çocuk parkları ve doğal kalmış kıyıları Edirne’nin en ilgi çekici yerlerin biri.

TUNCA KÖPRÜSÜ

Meriç Köprüsü’ne göre Edirne tarafında kalan Tunca Köprüsü Tunca Nehri üzerinde bulunuyor. 1600’lü yıllarda inşa edilmiş köprü üzerindeki parke granit taşlar Sultan Reşat’ın Edirne’yi ziyareti sırasında konulmuş orjinal taşlar.


 

8 – KARAAĞAÇ

Karaağaç, Edirne’nin güneybatısında, şehir  merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bir mahalle. Tunca ve Meriç Köprüleri geçildikten sonra ulaşılan Karaağaç şehirden nispeten uzak oluşu, kendine has mimarisi, doğası ve insan dokusu ile ayrı bir yerleşim, başı başına bir köy havası taşıyor. Bu anlamda Karaağaç Edirneliler için şehrin sayfiyesi, soluk alınacak kaçış noktalarından biri olarak görülüyor. Trakya Üniversitesi öğrencilerine de bu bölgede yoğun olarak rastlanıyor.


 

9 – KARAAĞAÇ TREN İSTASYONU

Karaağaç kasabasında bulunan tren istasyonu, II. Abdülhamit zamanında yaptırılmış.
Trakya Üniversitesi önderliğinde orijinaline benzer şekilde restore edilen Karaağaç Tren İstasyonu, 1998 yılından günümüze kadar Rektörlük Binası olarak hizmet sunmaya devam ediyor. Ziyarete açık olan istasyondaki tren ve raylar arasında gezmek ve fotoğraf çektirmek büyük küçük herkesin oldukça ilgisini çekiyor.


 

EDİRNE’DE NEREDE KALINIR? EDİRNE EN İYİ OTELLER

HILLY HOTEL

Edirne’de gezilecek yerleri ve Edirne lezzetlerini bir güne sığdırmak zor. Edirne’nin hakkını vermek için en az bir gece konaklamak en iyisi. Şehrin en yeni ve modern otellerinden Hilly Otel oldukça konforlu bir konaklama deneyimi sunuyor. Oda kahvaltı hizmet veren otelin kahvaltısında anne eli değmiş lezzetindeki yumuşacık börekleri dikkat çekiyor.

Çocuklarla gerçekleştirdiğimiz Edirne Gezimiz için tıklayın.

Edirne’de Ciğer ve Köfte Nerede Yenir?

Tags

1 Comment

  • ibrahim ASLAN dedi ki:

    Edirne her yönüyle harika bir şehir. Ben özellikle Karaağaç Bölgesini çok sevdim. Ben de Tüm detayları ile Edirne Gezi Rehberi olarak bir yazı hazırladım. Umarım sizin yazınız kadar benim ki de faydalı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir