Çocuklarla Tatile Çıkmanın Püf Noktaları

Tatile-çıkmanın-püf-noktaları-gezentianne
Hayat gezince güzel diyoruz. Haftasonları tek geceliğine dahi olsa şehir dışına kaçıp, rutinden uzaklaştığımızda yenilendiğimizi, iki günün dört gün kadar uzun geçtiğini hepimiz kabul ediyoruz. Peki bunu neden daha sık yapmıyoruz?

Çünkü üşeniyoruz, nereye gideceğimizi planlamaya üşeniyoruz, otel/pansiyon vs ayarlamaya üşeniyoruz, en çok da valiz toplamaya üşeniyoruz, hele de işin içinde çocukların da valizi varsa…Tatile gitmeye üşenmemeniz için bu yazımda tatile çıkarken ve tatilde iken bizim hayatımızı kolaylaştıran pratik bilgileri  paylaşmak istiyorum.

Çocuklarla Tatile Çıkmanın Püf Noktaları

1 – MİNİ SEYAHAT ÇANTASI

Bir adet makyaj çantası boyutunda fermuarlı bir çanta edinip içine mini bir tarak, tırnak makası, seyahat fırçası, macunu, kullanıyorsanız kulak tıpası ve göz bandı koyuyorsunuz. Lens kullanıyorsanız lens kutusu, yedek lens, lens solüsyonunuzu da ekliyorsunuz. Kafama kişisel şampuanımdan başkasını sürmem diyenlerdenseniz otellerde verdikleri mini şampuan şişelerini boşaltıp kendi kişisel şampuanınızı doldurup bunu da bu çantaya atıyorsunuz. İşte seyahat çantanız hazır. Bu çanta çekmecelerden birinde her daim sizi bekliyor oluyor. Siz valiz hazırlayayım dediğiniz anda ilk iş olarak bu çantayı alıp valizine koyuyorsunuz, ıvır zıvır olarak ne almam gerekir diye kafa yormuyorsunuz. Şampuan azalmış olabilir çantayı valize atarken onu kontrol etmeyi unutmayın 🙂

2 – KIYAFET SEÇİMİ

Çoğumuz tatile giderken yanımıza fazla kıyafet alıyoruz ve bu kıyafetlerin en az yarısını hiç giymeden geri getiriyoruz. Bunu önlemek için geliştirdim taktikler şunlar;
En sevdiğim kıyafetleri seçmek: Çünkü bir kıyafeti günlük hayatta pek tercih etmiyorsam, tatilde tercih etme olasılığım da çok az.
Kıyafetleri kombine ederek seçmek: Birinci gün şunu şunla giyerim, ikinci gün şunu şunla giyerim diye planlayarak gün sayısından fazla kıyafet almayı engellemek…
Bu taktiklerle en geç yarım saat içinde hazırlanmak, tatil üç dört günü geçmiyorsa iki kişi tek bir kabin tipi bavula sığmak mümkün oluyor…

3 – VALİZ HAZIRLAMA

Çocukların valizlerini hazırlamak yerine onların hazırlaması yönünde yönlendirmek hem zaman kazanma hem de sorumluluklarını bilmeleri anlamında faydalı oluyor. Tabi bu beş altı yaş için  ‘hadi git valizini hazırla’ şeklinde değil de biz kendimizinkini hazırlarken “valizin için 4 külot, 2 atlet, 3 tişört, 3 şort seç” şeklindeki yönlendirmelerle oluyor. En son ebeveynlerden biri gereksiz bir şey eklenmiş mi, eksik bir şey var mı diye kontrol edip valizi kapatıyor. 🙂 

4 – NE ZAMAN YOLA ÇIKMALI?

Az zamanda çok yol kat etmek için yola çıkmak için en uygun saat sabaha karşı dört beş suları oluyor. Hatta arabayla güneye filan inilecekse bu saati 3 e geri çekmek de mümkün. Çünkü bu saatlerde yollar oldukça boş oluyor, mesafe kat etmek kolaylaşıyor. Burada kritik nokta şoförün erkenden yatması ve uykusuz kalmaması, yol uzunsa ikinci şoförün de devreye girip asil şoförü dinlendirmesi.
Erken yola çıkmanın en büyük avantajlarından biri de çocukların yolun büyük bir kısmını uyuyarak geçirmeleri. Bu şekilde arabaya bindiklerinde uyuyup, vardığımızda ya da varmaya yakın uyandıkları pek çok tatilimiz var. Malum uzun yolda çocuk oyalamak zor zanaat…

5 – TATİLDE ÇOCUKLARIN YEMEK YEME SORUNSALI

Valizi hazırladık, yola çıktık, tatili geçireceğimiz yere vardık.  Yoksa siz çocuğumun tatilde yeme düzeni bozulur diye endişe edenlerden misiniz?
Etmeyin!  Zaten tatilde olmadığımız tüm zamanlarda onların düzgün beslenmesi için yeterince gayret sarf ediyorsunuz. Tatili hak eden esas sizsiniz. İstisnalar kaideyi bozmaz, üç gün beş gün bozuk çürük olmadığını sürece bırakın ne yerlerse yesinler, siz keyfinize bakın 🙂
Mevye sebze yemediklerini gözlemliyor, hasta olmalarından endişe ediyorsanız tatil periyodu için vitamin takviyesi yapmayı unutmayın.

6 – OTEL SEÇİMİ

Hepimizin zamanı kıymetli. Bu devirde herhangi bir yere tatile gidip otel aramak vakit ve enerji kaybı.  Tek gece için dahi olsa internetten resimleri ve yorumları inceleyip, otelinizi önceden belirleyin, rezervasyonunuzu yaptırın. Gittiğinizde nereleri gezeceğinizi, hatta nerede yemek yiyeceğinizi önceden araştırın. Bu şekilde tatilde sorun ya da hayal kırıklığı yaşama riskiniz minimize olacaktır. Mutlaka planladığınız şekilde geçirmek zorunda değilsiniz, bambaşka yerleri gezip sadece ambiyansını sevdiğimiz için rastgele bir restorana oturabilirsiniz ama olsun, B planı cepte dursun. Hem zaten gezi planlama keyiflidir, motive edicidir, mahrum kalmayın 🙂

İstanbul’da çocuklarla hafta sonu yapılabilecek etkinlikler için tıklayın…

İstanbul’da çocuklarla hafta sonu doğada gezilecek yerler için tıklayın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir