Sultanahmet Çevresinde Gezilecek En Güzel 7 Yer

Tarihi İstanbul Yarımadası bölgesi turizm ve tarih meraklıları için çok önemli. Sultanahmet çevresinde gezilecek ilk akla gelen yerler, Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmet Camii ve Meydanı, Yerebatan Sarnıcı, Çemberlitaş ve Kapalı Çarşı…

1 – SULTANAHMET MEYDANI VE YEREBATAN SARNICI

Sultanahmet Gezilecek Yerler listemizin ilki Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Sarayı’na gitmek için, Anadolu yakasında iseniz Kadiköy’den vapurla Eminönü’ne geçebilir, buradan Bağcılar yönüne giden tramvaya binerek, Sultanahmet Durağı’nda inebilirsiniz. Sultanahmet Meydanı’ndaki Alman Çeşmesi, Mısır Dikilitaş, Örme Dikilitaş ve Yılanlı Sütunu inceledikten sonra Bizans döneminden kalma ünlü Yerebatan Sarayı adı verilen büyük su sarnıcını ziyaret edip burada Osmanlı ve Yeniçeri kıyafetleri ile resim çektirebilirsiniz. Resimler çekilirken eğlenmek garantili:)

Yerebatan Sarnıcı ulaşım ve giriş ücreti detayları için tıklayın.

YEREBATAN SARNICI

YEREBATAN SARNICI’NDA FOTOĞRAF ÇEKİMİ

2 – SULTANAHMET CAMİİ, TARİHİ SULTAN AHMET KÖFTECİSİ VE EROL TAŞ KAHVESİ

Yerebatan Sarnıcı ziyareti sonrası altı minareli, ünlü Sultanahmet Camii’ni (Blue Mosque) dıştan ve de içten incelemek büyüleyici. Karınlar açıktıysa Tarihi Sultanahmet Köftecisi, orijinal haliyle sizi bekliyor. Buranın köftesini ve piyazını yemeden Sultanahmet’ten ayrılmak, geziyi eksik tamamlamak olur. Yalnız Sultanahmet’te yanyana dizili birbirine benzer, Tarihi Sultanahmet Köftecisi ibareli pek çok köfteci var. Orijinalinde yemek istiyorsanız Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta’da yemelisiniz.

SULTANAHMET CAMİİ

TARİHİ SULTANAHMET KÖFTECİSİ SELİM USTA

Karınlar doyduktan sonra Sultanahmet Arkeolojik Park’ın içindeki havuz başında oturup Ayasofya ve Sultanahmet Camii manzarasının keyfini sürebilirsiniz. Buradan geçerek 10 dakika yürüyüş mesafesindeki Cankurtaran’a gidebilir, rahmetli karakter oyuncusu Erol Taş’ın eski yıllardaki film kareleriyle donatılmış kahvesini ziyaret edebilirsiniz. Erol Taş sağlığında film setlerinden arta kalan zamanlarda bu kahveyi işletiyor ve personele bizzat yardım ediyordu. Kahve şu anda yarı müze havasında işlevini sürdürüyor.

3 – AYASOFYA MÜZESİ

Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan Sultanahmet Çevresinde Gezilecek Yerler listesinin başlarında gelen Ayasofya Müzesi Sultanahmet’e gelindiğinde mutlaka ziyaret edilmeli. Bina 500’lü yıllarda Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından Doğu Romanın en büyük kilisesi olarak inşa edilmiş. Sonraları değişik şekillerde inşa ve restorasyonlara uğramış. Osmanlı zamanında Cami olarak kullanılmış, Cumhuriyet döneminde müze olarak kullanılmakta. Ziyaret süresi yaklaşık bir saat.

SULTANAHMET MEYDANI VE AYASOFYA

4 – TOPKAPI SARAYI VE GÜLHANE PARKI

Ayasofya’dan sonraki durağımız, İstanbul’un tarihi sembolü sayılan Topkapı Sarayı. Altı yüzyıllık İmparatorluk, dört yüz yıl Topkapı Sarayı’ndan yönetilmiş olup, o yıllardaki saray nüfusu, zaman zaman değişse de, dört bin kişi civarındadır. Saray gezisi gruplar halinde ya da bireysel olabiliyor. Grupları, tur rehberleri yönetip bilgilendiriyor. Bireysel geziler için, girişte, plan, harita broşür gibi dokümanlar tedarik ederek yararlanacağınız gibi duvarlardaki yönlendirme işaretleri de size yardımcı olabiliyor. Gezi süresi size bağlı. Dilerseniz tüm gününüzü burada geçirebilirsiniz.  Topkapı Sarayı ziyareti sonrası Osmanlı Devleti döneminde Topkapı Sarayı’nın güllerle dolu dış bahçesi olarak kullanılmış olan, aynı zamanda Nazım Hikmet’in ceviz ağacı olduğu Gülhane Parkı’nın çiçekli bankalarından birinde oturup dinlenebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Müzesi hakkında detaylar ve giriş ücreti için tıklayın.

İSTANBUL’DA GEZİLECEK YERLER – TOPKAPI SARAYI

GÜLHANE PARKI

Sultanahmet kadar popüler olmasa da, son yıllarda Fener ve Balat semtleri de büyük bir çıkış yakaladı. İstanbul’un Sultanahmet’in haricinde kalan tarihi eserlerini keşfetmek için bir Fener Balat tarih turu yapmanızı tavsiye ederim.

 

5 –  PANORAMA 1453 TARİH MÜZESİ

Kabataş-Bağcılar metrosu ile Topkapı Durağı’na geldikten sonra yaklaşık 150-200 metre mesafedeki, 2009 yılında açılan Sultanahmet Çevresinde Gezilecek Yerler listemizin 5.si Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. Top sesleri, mehter müziği ve Osmanlı atlarının kişnemelerinin efekt olarak kullanıldığı muhteşem bir görsel fetih şöleni 1453 Tarih Müzesi’nde sizleri bekliyor. Büyük bir odanın içinde, kilometrelerce uzaklıktaki İstanbul surlarında İstanbul’un fethini izliyorsunuz. Bir benzeri Hollanda’da bulunan bu gösteri daha yeni bir teknolojiyle hazırlandığından daha da görkemli. Bence İstanbul’da gezilecek yerlerin olmazsa olmazı.

Panorama 1453 Tarih Müzesi nerede? Nasıl gidilir? Giriş ücreti nedir? öğrenmek için tıklayın.

SULTANAHMET GEZİLECEK YERLER – PANORAMA 1453 MÜZESİ

 

6 – BEYAZIT MEYDANI, SAAFLAR ÇARŞISI, KAPALI ÇARŞI VE MISIR ÇARŞISI

Kabataş-Bağcılar metrosunu kullanıp Beyazıt durağında indiğinizde Beyazıt Meydanı’na rahatlıkla ulaşırsınız. Beyazıt Meydanı’nı ve ünlü İstanbul Üniversitesi girişini izledikten sonra, kitaplarla ilgili iseniz  yakındaki ünlü Saaflar Çarşısı’nı gezebilirsiniz. Esnaftan kime sorsanız sizi yönlendirirler. Bu bölge aynı zamanda ünlü Kapalı Çarşı’nın da güneybatı girişi. Buradan Kapalı Çarşı’ya girerek Mısır Çarşısı ve Eminönü yönüne, geze geze, sindire sindire yürüyor ve tarihi İstanbul’u keşfediyor, hissediyorsunuz. Cıvıl cıvıl Mısır Çarşısı’ndaki envai çeşit baharat satan baharatçılardan, kuruyemişçilerden alışverişinizi yapıp Eminönü’ne ulaşırsınız.

İSTANBUL’DA GEZİLECEK YERLER – MISIR ÇARŞISI

7 – EMİNÖNÜ’NDE BALIK EKMEK VE GALATA KÖPRÜSÜ

Bir dönem İstanbul’un en önemli ticari merkezi konumunda bulunan Sultanahmet’te Gezilecek Yerlerden Eminönü belirli bir kitle tarafından hala elektronik eşya, saat, ev eşyası ve giysi alışverişi için sıkça ziyaret edilmekte. Siz de ister bu dükkanları gezebilir ister sahildeki süslü püslü teknelerden balık ekmek alabilirsiniz. Karşınızda kalan Galata Kulesi’ne nazır balık ekmeğinizi yedikten sonra Galata Köprüsü’nden geçerken ister balık tutanları izleyebilir ister köprü altındaki kafelerde bir şeyler içebilirsiniz.

Daha kallavi bir yemek keyfi için İstanbul’un en köklü kebapçılarından Hamdi Restoran’da, Galata Kulesi’nden Boğaz Köprüsü’ne uzanan eşsiz manzaraya nazır kebap keyfi yapabilirsiniz.

Eminönü’ndeki Diğer Lezzet Durakları için tıklayın..

EMİNÖNÜ’NDE BALIK EKMEK

EMİNÖNÜ TARİHİ HAMDİ RESTORAN’DA KEBAP KEYFİ

Gezenti Anne’yi İnstagram’da takip etmek için tıklayın.

Sultanahmet’te Şık Bir Kahvaltı Mekanı, House of Medusa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir