İzmir’e Yakın Köyler, Birgi Köyü Nerede? Nasıl Gidilir?

1308’de Aydınoğulları Beyliği’nin Başkenti olarak kurulan İzmir’e yakın köylerden, Ödemiş İlçesi’ne bağlı Birgi, 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi.

BİRGİ KÖY NEREDE? NASIL GİDİLİR?

İzmir’den yaklaşık 1,5 saatlik mesafedeki Birgi Köyü’ne, otobandan Torbalı çıkışı sonrası sağlı sollu süs ve peyzaj bitkileri çiftliklerinden geçilen gidiş yolu, Ödemiş’e kadar gayet keyifli. Ödemiş kebabı ya da pidesi için bir mola vermeyeceksiniz, Bozdağ’ın Güney yamacına doğru hafifçe tırmanarak ceviz, badem ve çınar ağaçları eşliğinde Birgi Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

BİRGİ KÖYÜ’NDE GÖRÜLECEK YERLER

İlk girişteki caddesinden başlayan taş duvarlı ahşap pencereli evleri ile zaten sizi hemen içine alıveriyor.
Yukarı doğru 1 km civarında gittikten sonra yol yukarı ve sola doğru ayrılıyor ki birinden gidip diğerinden dönebileceğiniz için dert etmeyin. Biz yukarı gidip Çakırağa Konağı’na girmek istedik ancak maalesef bakım sebebiyle kapalı olduğundan biraz ilerideki köprü başına park edip sola doğru köy meydanına yürüyüşümüze başladık.
Burada hemen karşımıza 1312 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan Ulu Cami çıkıyor. Emevi dönemi gibi ters gemi çatısı, çinili minaresi ve çivi kullanılmayan ahşap işçiliği gerçekten görülmeye değer. Hemen yanında bulunan Türbede Aydınoğlu Mehmet Bey, oğlu Umur Bey, İsa Bey ve Bahadır Bey’e ait mezarlar bulunuyor. Arkasında ise kız kardeşi Ümmü Sultan Hanzade Hatun’un mezarının olduğu türbe de altıgen prizma yapısı ile dikkat çekiyor.

Bu türbe ziyareti sonrasında ise hemen yanındaki meydan da Gazi Umur Bey in ihtişamlı heykeli ile yeni bilgiler edindik. Şöyle ki İzmir’i fetheden Aydınoğlu Mehmet Bey’in oğlu Gazi Umur Bey ilk Türk donanmasını kurup 39 yıllık ömründe 26 sefer yaparak tüm Ege Denizini Sakız’dan Mora’ya kadar kontrol altına almış. Ara sokaklarına girip oval ahşap destekli cumbalı eski evlerini, yaşlılarını ve irili ufaklı çeşitli konaklarını fotoğrafladık. İmam-ı Birgi Türbesi tarafına doğru Cami ve Kale kalıntıları yine güzel kareler çıkarıyor.

Tekrar meydana dönüşümüzde Mor Fesli adlı mekanda soluklanıp kahvelerimizi çaylarımızı yudumlarken özellikle çalışanların ve esnafın güler yüzü ve sakinliği Birgi ye bir daha kesinlikle tekrar gelelim dedirtecek kalitedeydi. Burada ki peksimet ekmeği ve lor ile yaptıkları salata tatmaya değer. Gamze şerbeti de tatlı içecek sevenler için süper. İçerideki eski tüplü televizyondan bozma akvaryum ise retro dekorasyonu tamamlıyor.

Birgi Osmanlı’ya bağlanmakta hiç tereddüt etmemiş ve Kurtuluş Savaşında da Kuvayi Milliye’ye aktif destek sağlayarak Anadolu savunmasında destanlar yazan bir zamanların kültür ve çekim merkezi şimdi ise ruhunu hala yaşatan muhteşem köy. Dönüşe geçmeden çeşitli tezgahlardan taze badem, ceviz, üzüm pestili alıp köylülerle biraz daha sohbet ettikten sonra bir sonraki ziyaretimizi planlıyor halde kendimizi bulduğumuz için kesinlikle tavsiye ediyorum.

 

Birgi Köyü Gezi Yazısı için Konuk Yazarımız EMRE TANRIKULU’NA teşekkür ederiz.

 

1 Comment

  • Maçı hangi kanalda dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. İnşallah kısa süre sonra yolumuz tekrar düşecek. O zaman yeniden okuyacağım makalenizi Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir