Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Dünyada en çok turist çeken iki ülkeden biri olan Amerika’ya giriş vizesi genelde 10 yıllık verildiği için en cazip vizeler arasında bulunuyor. Amerika vizesi önce online başvuru, daha sonra yine online olarak para yatırma ve Amerikan Başkonsolosluğu’nda mülakat sonrası alınıyor. Şimdi gelelim ‘Amerika Vizesi Nasıl Alınır?’ konusunun detaylı anlatımına…

1 – VİZE FORMU DOLDURMA

Öncelikle Türkish US Embassy’nin sitesini girip DS-160 isimli online vize formunu dolduruyoruz.

 
amerika_vizesi_nasil_alinir

AMERİKA VİZE BAŞVURUSU

Formda sorular Türkçe ve doldurmak yaklaşık yarım saat sürüyor. Vize tipi olarak B1-B2 vizelerini seçiyoruz. Ezbere bildiğimiz kişisel bilgiler dışında bir tek gideceğimiz yerde kalacağınız otel, kişi vs. bilgisi gerekiyor. Bunun için www.booking.com’dan bir otel rezervasyonu yaptırmamız yeterli. PC’mizde kayıtlı vesikalık formuna sokulabilecek beyaza yakın fon renginde herhangi bir resmimiz dışında forma attach etmemiz gereken başka bir belge yok.  PC’de hiç resmimiz yoksa arkadaşımıza rica ediyoruz, telefonla çekiyor, başvuru sitesinde normal resmi onların istediği boyuta getiren program zaten var

İşte başvurumuz tamamlandı bile. Başvurumuza ait başvuru no ve barkod bilgisini içeren doküman mail adresimize düşüyor ve bu dokümanı saklıyoruz.

2 – ÇAĞRI MERKEZİNDEN VİZE ÖDEMESİ YAPARAK RANDEVU

Elimize kâğıt kalem alıp 0 850 2526355 no’lu konsolosluk telefonunu arıyor, öncelikle vize ücretini ödemek için yönlendirdikleri tuşa basıyor, kredi kart bilgilerimizi verip 160 dolar’ın kartımızdan çekilmesini sağlıyoruz. Ödediğinize dair verilen onay numarasını mutlaka bir kâğıda yazıp kayda alıyoruz. Başka biri için ödeme yapmak isteyip istemediğinizi sorduklarında birlikte vize almak istediğimiz, dolayısı ile görüşme randevusuna birlikte gitmek istediğimiz biri varsa evet diyoruz. İkinci kişi için de karttan ödeme yapıp, sesli yanıt sisteminden ayrılıyor, çağrı merkezine bağlanıyoruz. Çağrı merkezinde kırık bir Türkçe ile konuşan kişiye ücreti ödediğimize dair kaydetmiş olduğumuz numaraları kontrol ettiriyor ve her iki tarafa uyan gün ve saatte randevumuzu oluşturuyoruz.

 Örneğin ben Cuma günü telefon ediyorum, Salı 8:00 olur mu diye soruyor, Çarşamba olsa olur mu diyorum, Çarşamba 8:30 a randevumuzu oluşturuyor. Bu noktada alabileceğiniz en erken saate randevu almanızı tavsiye ediyorum çünkü ilerleyen saatlerde randevularda ciddi sarkmalar oluyor. Randevu saati sabah 7:30’da başlıyor.

3 – 5*5 VESİKALIK FOTOĞRAF ÇEKTİRME

 6 ay içerisinde çekilmiş 5cm’e 5cm boyutunda resmimiz olmadığı için en yakın fotoğrafçıya gidip ediniyoruz. Bize bir tane gerekiyor ama el mecbur 6 adet çektirip 5 tanesini hiç kullanılmamak üzere bir çekmece köşesine terk ediyoruz. Geçerli bir pasaportumuz da var ise artık randevuya hazırız.
abd-vizesi-olculeri

AMERİKA VİZESİ VESİKALIK ÖLÇÜLERİ

4 – AMERİKAN KONSOLOSLUĞU’NDA MÜLAKAT

Randevu günü gelip çatıyor. Pasaportumuz, fotoğrafımız ve başvuru formumuzun yanımızda olduğuna emin oluyoruz. İstinye tepelerindeki konsolosluk binasına gidip üzerimizdeki telefon, fotoğraf makinesi, ipad, laptop vari tüm elektronik cihazları özel aracımıza, özel araçla gelmemiş isek konsolosluğun karşısında çaycılık ve tostçuluk misyonlarına emanetçilik misyonunu eklemiş cingöz kahve sahiplerine bırakıp konsolosluk ana güvenliğinden geçiyoruz.
amerikan_konsoloslugu

AMERİKAN KONSOLOSLUĞU

 
Bina içindeki diğer bir güvenlik kontrolü ve doküman uygunluk kontrolünden sonra asansörle üst kata çıkıp mülakat sıra numarası alıyoruz. Burada banka şubesinde sıra beklermişçesine koltuklarda oturup elindeki numarayı takip eden güruha katılıyoruz. Çabucak sıra gelmesine seviniyor ancak gişeyle ilk buluşmamızın sadece dokümanların alınması ile ilgili olduğunu anlıyoruz. Daha sonra “sa ealiniz, sol ealiniz” şeklindeki kırık Türkçesi ile parmak izlerimizi alan görevlinin gişesine çağrılıyoruz. Bu aşamadan sonra mülakat yapan 2 gişeden birine sıramızın gelmesi için 2 saate yakın bir süre beklememiz gerekiyor.
Mülakatlar otuz saniye de sürebiliyor, 10 dakika’ya kadar uzaya da biliyor. Aradaki camın ardından gerçekleşen mülakatta konuşulanları tüm sıra bekleyenler rahatlıkla duyabiliyor. Vizenin süresi değil ama verilip verilmediği mülakat sonunda anında bildiriliyor. Mülakatları Türkçe bilen Amerikalılar yapıyor. İngilizcesi yeterli olanlar kendi tercihlerine bağlı olarak İngilizce devam edebiliyorlar.
Beklediğimiz süre boyunca bizim önümüzdeki gişede mülakata girenlerden %60, %70 skalasında bir kabul oranı gözlemliyoruz. Genellikle kabul edilenlerin mülakatları kısa, edilmeyenlerinki uzun sürüyor. Okumaya giden öğrencilere, bordrolu çalışanlara vize verilirken, küçük çaplı şirketleri olan serbest meslek gruplarına, gittiklerin ne kadar kalacaklarını ön göremedikleri kişilere vize verilmiyor. Mülakat sırasında başvuru formu dışında ekstra bir belge nadiren isteniyor.
Bizim görüşmemizde ise Amerika’ya niçin gitmek istediğimiz ve mesleğimizin ne olduğu şeklindeki usulden iki soru dışında bir soru gelmiyor. Yeni soruları heyecanla beklerken vizeniz onaylandı diye elimize bir kağıt tutuşturuluveriyor. Konsolosluktan bir yandan rahatlamış olarak, bir yandan da bunun için mi iki saattir bekliyoruz hissi ile ayrılıyoruz.
 

 5 – PASAPORTU TESLİM ALMA

3 gün sonra cep telefonuma gelen mesaj ile başvuru formunda bildirdiğimiz en yakın PTT şubesine gidiyoruz, pasaportumuzun içerisindeki 2024 yılına kadar verilmiş Amerikan vizesini görünce çok seviniyoruz. Amerika bundan sonra kork bizden, geliyoruz. 🙂 
amerika_vizesi

AMERİKA VİZESİ

 

2 Comments

  • Duygu dedi ki:

    Merhabalar,
    Nisan ayında 7-8 günlük ABD’ye gitme planımız var eşimle. Kızım 15 aylık ve onunla ilgili birkaç sorum olacak.

    Ds 160 formunu doldurmalı mıyım,vize ücreti bebekte ne kadar oluyor.
    Birde vize randevusu almam için öncelikle hesap oluşturup ödeme yapmam gerekiyormuş. Bebek içinde mi hesap oluşturmam lazım yoksa onun ödemesi daha mı farklı oluyor.

    Konsolosluğun sayfasına baktım fakat net bilgi alamadım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
    Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir