Balkanlar Turu: SARAYBOSNA ve MOSTAR KÖPRÜSÜ Gezilecek Yerler

Balkanlar turumuzun bir önceki bölümü BELGRAD ve NİŞ için tıklayınız…

 
SARAYBOSNA GEZİ REHBERİ
Arabayla Balkanlar Turumuzun 3. bölümünde 10 yıl sonra yine yeni yeniden SARAYBOSNA’dayız. Akşam 8 suları otelimize yerleşir yerleşmez CEVAPCİCİ aşkına kendimizi sokaklara atıyoruz. Daha önce gördüğümüz Saraybosna ile nerede ise birebir aynı bir Saraybosna ile karşılaşıyoruz. Saraybosna’da Gezilecek Yerler listesinin başındaki Başçarşı’daki CEVABDZİNİCA ZELJO’yu bulup kaymaklı boşnak köftelerimizi lüpletiyoruz. Buradaki kaymak bizim bildiğimiz kaymaktan ziyade süzme yoğurt  tadında. Köfteler de gayet lezzetli ancak 10 yıl önce yediğimizde duyduğumuz coşku yok. Bunu ülkemizde de bu 10 yıl süresince çok lezzetli köfteler keşfedip yemiş olmamıza bağlıyoruz.
Bir kadeh bir şey içelim diye kış bahçesi konseptindeki dekorasyonu ile turistlerin gözdesi olan DVERİ’yi buluyoruz ama ortamı ‘İn cin çift kale maç yapıyor’ bulunca araç trafiğine kapalı FERHADİJA Caddesi üzerindeki daha haraketli bir kafede birer Sarajevo birası içip yürüme mesafesindeki otelimiz SARAJEVO APARTMENTS’a dönüyoruz. Sabah olunca SARAYBOSNA’da damağımızda iz bırakan lezzetler listesinde bir numarada bulunan boşnak böreğine kavuşmak üzere yine soluğu BAŞÇARŞI’da alıyoruz.
İlk hedefimiz ara sokakta saklanmış BUREGDZİNİCA SAC. Ne yazık ki çay servisi yokmuş. Türküz biz yahu… Yoğurt ve ayran arasında bir kıvamdaki boşnak içeceği ile kahvaltı edemeyiz ki… BUREGDZİNİCA SAC şansını kaybediyor, BUREGDZİNİCA BOSNA’da çaylarını yudumlayan Türk ailenin yanına oturup peynirli ıspanaklı ve yoğurtlu kıymalı börekleri büyük bir keyifle götürüyoruz.
Üzerine meydandaki kafelerden birinde sunum olarak farklı ama lezzet olarak Türk kahvesi ile birebir aynı olan Boşnak kahvelerimizi yudumluyoruz.
BAŞÇARŞI ve FERHADİJA’da boylu boyunca son kez yürüyüp Saraybosna ile vedalaşıyoruz. Sırada meşhuuur MOSTAR KÖPRÜSÜ var. SARAYBOSNA’dan 120 km mesafedeki MOSTAR şehrine güzel manzaralar eşliğin rahatça ulaşıyoruz.
MOSTAR GEZİ REHBERİ
MOSTAR KÖPRÜSÜ tarihi şehri ikiye ayırmış. Her iki tarafı da gezip köprü üstü, köprü altı, köprü yanında gerekli tüm pozlarımızı alıyoruz:)
Dubrovnik’e geçmeden son bir CEVAPİ ziyafeti çekmekte fayda var. Sadrvan Restoran’da CEVAPİ ve Mostar stili kaymaklı PLESKAVİTSA yiyoruz. Bu seferki  kaymak tam kaynak… Mmmm enfes…
Hadi bakalım DUBROVNİK yolcusu kalmasın. Öğleden sonra yola çıkıyor, BOSNA sınırından çıkıp HIRVATİSTAN sınırına giriyoruz, sonra HIRVATİSTAN sınırından  çıkıp BOSNA sınırına giriyoruz, sonra tekrar BOSNA sınırından çıkıyor, HIRVATİSTAN sınırına giriyoruz. Evet SARAYBOSNA-DUBROVNİK arasındaki yolda böyle bir tuhaflık var. O sınır senin bu sınır benim geziyor, bol bol damgalanıyoruz. MOSTAR’dan çıktıktan yaklaşık iki saat sonra DUBROVNİK’e ulaşıyoruz…

Balkanlar turumuzun bir sonraki bölümü Dubrovnik’te Gezilecek Yerler için tıklayın…

Cevapi, Cevapcici, Pleskavitsa, Burek Nedir? SARAYBOSNA’da Nerede Yenir? 

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir